Όσο τα σκόρδα αραιώνουν τόσο χοντραίνουν¨, συνήθιζε να λέει θυμόσοφα ο Χαρίλαος Φλωράκης, πολιτικός πατέρας του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Αν ίσχυε αυτή η φράση σε απόλυτο βαθμό και στην πολιτική, η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ θα ευνοούσε και την πλειοψηφία και την μειοψηφία του!
Ωστόσο η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού είναι τέτοια που υποχρεώνει άπαντες στον ΣΥΡΙΖΑ να τρέχουν. Το Μαξίμου βλέπει με ικανοποίηση να υλοποιείται ο βασικός σχεδιασμός του όσον αφορά την διαπραγμάτευση και την χρηματοδότηση της χώρας. Σε μία εβδομάδα θα έχει πάρει «στο χέρι» 13 δις ευρώ, εκ των οποίων ορισμένα «θα πέσουν» στην πραγματική οικονομία. Σε κάθε περίπτωση εξασφαλίζει μία σχετικά ανέφελη περίοδο 1,5 – 2 μηνών, για να ασχοληθεί και με κάτι άλλο πλην της διαπραγμάτευσης,
Όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις το Μαξίμου απάντησε στην «ανταρσία» των 32+11 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλοντας ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτό είχαν σχεδιάσει πριν την διεξαγωγή της ψηφοφορίας στη Βουλή όταν εξέταζαν τα ενδεχόμενα αποτελέσματα. Ουσιαστικά καλούν την Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να δηλώσουν αν είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αριστερή Πλατφόρμα προτίθεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, αν και ουσιαστικά οι τοποθετήσεις των βουλευτών της θα την ακυρώνουν. Η επιλογή αυτή αντανακλά και τις εσωτερικές ισορροπίες της καθώς είναι αρκετοί και σημαντικοί (αλλά όχι περισσότεροι…) εκείνοι που δεν θέλουν την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ του οποίου αποτελούν ιδρυτικά μέλη. Πάντως η πλειοψηφία βλέπει ως μονόδρομο την έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά και την απόφαση του Eurogroup, και συνεπακόλουθα και την μετατροπή της σε κομματικό φορέα.
Στην Αριστερή Πλατφόρμα γνωρίζουν ότι ένα «κόμμα της δραχμής» δεν έχει μεγάλη προοπτική, γι’ αυτό θα προσπαθήσουν να «ακουμπήσουν» στο 62% του «όχι» στο δημοψήφισμα. Γι’ αυτό βρίσκονται σε επαφές με στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΕΠΑΜ και φυσικά του Σχεδίου Β του Αλέκου Αλαβάνου. Το κείμενο που συνυπέγραψε ο Π. Λαφαζάνης με στελέχη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς είναι ενδεικτικό του σχήματος που δημιουργείται και των συμμαχιών που αναζητεί.
Το ερώτημα για την Αριστερή Πλατφόρμα είναι αν θα προλάβει να γίνει κόμμα και τι θα κάνει με την Ζ. Κωνσταντοπούλου, η οποία μπορεί να εκφράσει ευκολότερο το «όχι» του δημοψηφίσματος. Και τα δύο θέματα τα γνωρίζει το Μαξίμου και ουσιαστικά επιταχύνει τις διαδικασίες. Το Υπουργείο Εσωτερικών, που είναι αρμόδιο για τις εκλογές, καλείται να βρει χαρτί για να τυπώσει ψηφοδέλτια αν χρειαστεί στις 20 Σεπτέμβρη.
Από την πλευρά της Ζ. Κωνσταντοπούλου πρέπει να αναμένεται σύντομα η ανακοίνωση μίας πολιτικής πρωτοβουλίας μέσω της οποίας θα κάνει παρεμβάσεις. Θα είναι το «όχημα» μέσω του οποίου θα γίνει ο διάλογος με την Αριστερή Πλατφόρμα.
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.