Λίγες ώρες μετά την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου και λίγες ημέρες πριν την λαϊκή ετυμηγορία, ο πρόεδρος της Ν.Δ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μιλώντας στη HuffPost Greece, εκφράζει τη πίστη του ότι η Νέα Δημοκρατία, θα κερδίσει τις εκλογές.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ, δηλώνει ανοικτός στις συνεργασίες με άλλα κόμματα, ώστε με συναινέσεις και συνεννοήσεις να σχηματισθεί κυβέρνηση την επομένη της 20ης Σεπτεμβρίου, καθώς όπως υποστηρίζει πρώτο μέλημα για όλους θα πρέπει να είναι το εθνικό συμφέρον και όχι το κομματικό κόστος.
Αναφορικά με τον προγραμματικό λόγο της Ν.Δ, ο κ. Μειμαράκης θέτει ως πρωταρχικούς στόχους:
- Την σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, μόλις σταθεροποιηθεί η οικονομία
- Ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, που θα αξιοποιεί τη γεωπολιτική θέση της χώρας
- Την αναδιοργάνωση της διοίκησης και τη βελτίωση των υπηρεσιών της προς τους πολίτες
- Την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και την άμεση σύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς
- Την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης
- Την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την ενίσχυση του ανταγωνισμού, της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας
Ο πρόεδρος της Ν.Δ, στη συνέντευξη του απέκλεισε εκπλήξεις στα ψηφοδέλτια, λέγοντας ότι θα σεβαστεί την πρόσφατη προτίμηση των πολιτών και αναφέρει ότι ο εκλογικός νόμος και το μπόνους των 50 εδρών, απέκλεισε την προεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και το Ποταμί.
Τέλος σε ερώτηση για το κλείσιμο της ΕΡΤ με διάθεση αυτοκριτικής , αναφέρει ότι αυτή η απόφαση, θα έπρεπε να μην ήταν αιφνιδιαστική, να ήταν πιο προετοιμασμένη και να είχε εξηγηθεί στους πολίτες καλύτερα.
Αναλυτικά η συνέντευξη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, έχει ως εξής:
-Εφόσον κ. Μεϊμαράκη είστε νικητές των εκλογών και συγκροτήσετε εσείς κυβέρνηση, ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας στην Οικονομία;
Θέλω πρώτ’ απ’ όλα να πω πως, την ώρα αυτή, πιο πολύ από ποτέ, η Ελλάδα χρειάζεται να αποκτήσει ξανά τη σταθερότητα, τη σιγουριά, την εμπιστοσύνη, που γκρέμισε η κυβέρνηση Τσίπρα. Χρειάζεται η νέα κυβέρνηση να ανταποκριθεί άμεσα στις προκλήσεις των καιρών. Να προχωρήσουμε γρήγορα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Να επισπεύσουμε την απορρόφηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, αλλά και τις διαδικασίες για την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ. Να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη που χάθηκε τους τελευταίους μήνες. Μόνο έτσι μπορεί να γυρίσουν πίσω οι καταθέσεις, να σταματήσει η φυγή επιχειρήσεων και να ζωντανέψει ξανά το ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις και νέες επιχειρήσεις. Άρα, στόχος της δικής μας πολιτικής είναι να φύγουμε το ταχύτερο δυνατό, από το νέο κύκλο ύφεσης, που έφεραν οι ανεύθυνοι χειρισμοί της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Να σταματήσουμε, όσο πιο γρήγορα γίνεται, τα νέα λουκέτα και τη νέα έκρηξη ανεργίας. Να βρούμε ξανά ρυθμούς ανάπτυξης και τόνωσης της απασχόλησης.
Στόχος μας είναι να πάρει μπροστά η πραγματική οικονομία. Να υπάρξει, δηλαδή, επανεκκίνηση της οικονομίας το ταχύτερο δυνατόν. Να έχουμε νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις δουλειάς. Θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει (το έδειξε και στις Σκουριές) ότι ξέρει να κλείνει επιχειρήσεις, ενώ η Νέα Δημοκρατία ξέρει (το δείχνει διαχρονικά) να ανοίγει επιχειρήσεις. Είναι μια μεγάλη διαφορά, που αφορά κάθε οικογένεια και κάθε πολίτη. Όλες οι μεγάλες επενδύσεις στη χώρα έχουν την υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας.
-Το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης τριετίας περιγράφεται στο μνημόνιο που και εσείς εγκρίνατε. Πόση σημασία θα έχει, λοιπόν, για τον μέσο άνθρωπο και την ζωή του αν ο πρωθυπουργός ονομάζεται Τσίπρας ή Μεϊμαράκης;
Πρώτα απ΄ όλα αφού για την έγκριση της συμφωνίας υπήρχε μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία, γιατί θα έπρεπε να γίνουν εκλογές; Παρόλα αυτά όμως, εφόσον ο κ. Τσίπρας θέλει να αποδράσει, εφόσον παραιτήθηκε και προκηρύχθηκαν οι εκλογές θα έχει σημασία για τον κάθε πολίτη και την καθημερινότητά του η πολιτική που θα ακολουθηθεί. Και αυτή η δική μας πολιτική αν συγκριθεί με την πολιτική του κ. Τσίπρα έχει τεράστια διαφορά προς θετική κατεύθυνση.
Θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει (το έδειξε και στις Σκουριές) ότι ξέρει να κλείνει επιχειρήσεις, ενώ η Νέα Δημοκρατία ξέρει (το δείχνει διαχρονικά) να ανοίγει επιχειρήσεις. Είναι μια μεγάλη διαφορά, που αφορά κάθε οικογένεια και κάθε πολίτη. Όλες οι μεγάλες επενδύσεις στη χώρα έχουν την υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας.
-Επί τη ευκαιρία, αν η ΝΔ είναι πρώτη στις εκλογές, θα είστε ο πρωθυπουργός; Και αν η ΝΔ είναι στην κυβέρνηση και ο Πρόεδρός της πρωθυπουργός, θα προχωρήσει σε συνέδριο και θα εκλέξει άλλον αρχηγό;
Αυτά τα ζητήματα δεν μας απασχολούν. Αυτό που μας απασχολεί είναι η Νέα Δημοκρατία να είναι πρώτη στις εκλογές. Και πιστεύω πως θα είναι.
-Μιλάτε για μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Επειδή το ζητούν οι δανειστές;
Όχι. Σκοπός μας είναι να χτίσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, που θα αξιοποιεί τη γεωπολιτική θέση της χώρας και θα κάνει ανταγωνιστικά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Για αυτό χρειάζονται οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Πρώτα από όλα στο κράτος. Έτσι ο ρόλος του να είναι κυρίως επιτελικός, ρυθμιστικός, αλλά και υποστηρικτικός της ανάπτυξης. Χρειάζονται αλλαγές για την αναδιοργάνωση της διοίκησης και τη βελτίωση των υπηρεσιών της προς τους πολίτες. Για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και την άμεση σύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς. Για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Χρειάζονται αλλαγές, με στόχο την ανάταξη της οικονομίας και την ανάταση της κοινωνίας. Αλλαγές που να ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα και να προσελκύουν επενδύσεις, να βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα, να τονώνουν την εξωστρέφεια και να υπηρετούν την κοινωνική και περιφερειακή συνοχή της χώρας με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον.
Προτεραιότητές μας σε αυτό το δρόμο είναι να φτιάξουμε ξανά ένα φιλικό, επιχειρηματικό, επενδυτικό περιβάλλον. Να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία. Να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό, την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα. Δέσμευσή μας είναι η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, που θα ξεκινήσει, όπως είχαμε πει, αμέσως μόλις σταθεροποιηθεί η οικονομία.Γιατί η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε πολλούς και σημαντικούς τομείς. Στον τουρισμό, στην πρωτογενή παραγωγή, στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, στις ιχθυοκαλλιέργειες, στην ενέργεια και το περιβάλλον, στις συνδυασμένες μεταφορές, στη φαρμακοβιομηχανία, στη ναυτιλία και τις δραστηριότητες που συνδέονται με αυτή και, βεβαίως, τη μεγάλη μας πολιτιστική κληρονομιά.
-Με ποιούς θα κυβερνήσετε; Κι αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, με ποιούς συμμάχους; Κι αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, χωρίς αυτοδυναμία, ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της Ν.Δ για να μετέχει σε ένα ευρύτερο συνασπισμό πλειοψηφίας;
Πρώτα απ΄ όλα πιστεύω ότι εμείς θα είμαστε πρώτο κόμμα. Από εκεί και πέρα εμείς πιστεύουμε ότι είμαστε σε μια περίοδο που οι λύσεις δίνονται με συνεννόηση και συνεργασία. Και γι’ αυτό ακριβώς από το 2012 βάζοντας στην άκρη το ειδικό κομματικό κόστος και το προσωπικό κόστος έχουμε συμμετάσχει αναλαμβάνοντας βάρη πολύ μεγαλύτερα σε κυβερνητικές αποφάσεις ώστε να σωθεί η χώρα. Για μας πάντα πρώτο μέλημα είναι το εθνικό συμφέρον. Πιστεύω στις συνεργασίες, τις συνεννοήσεις, τις συναινέσεις.
-Τι νέο αναφορικά με πρόσωπα ετοιμάζει η Ν.Δ στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων, και με δεδομένο ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης; Να περιμένουμε εκπλήξεις;
Να μην περιμένετε εκπλήξεις. Διότι είναι εντελώς αντιδημοκρατικό και αντιδεοντολογικό και δε συνάδει με το χαρακτήρα μου, να αγνοήσω την πρόσφατη προτίμηση των πολιτών και να κάνω αλλαγές, στις λίστες των υποψήφιων βουλευτών.
-Το μεταναστευτικό «καίει» και ακούμε βουλευτές της Ν.Δ όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, να ζητούν ακόμα και κλείσιμο των συνόρων. Αυτό αποτελεί προσωπική θέση ή θα αναπτυχθεί στον προεκλογικό προγραμματικό λόγο της Ν.Δ;
Ο κάθε βουλευτής μπορεί να έχει τη δική του «πινελιά» ή την προσωπική του άποψη στον προγραμματικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος όμως επίσημα εκφράζεται από το κόμμα.
Να μην περιμένετε εκπλήξεις. Διότι είναι εντελώς αντιδημοκρατικό και αντιδεοντολογικό και δε συνάδει με το χαρακτήρα μου, να αγνοήσω την πρόσφατη προτίμηση των πολιτών και να κάνω αλλαγές, στις λίστες των υποψήφιων βουλευτών.
-Την πρόταση για συγκρότηση ευρωπαϊκού μετώπου με ενιαία ψηφοδέλτια για Ν.Δ, Ποτάμι κλπ., την σκεφθήκατε ποτέ ως ενδεχόμενο;
Την σκεφτήκαμε και θα ήμασταν ένθερμοι υποστηρικτές. Δυστυχώς, όμως, ο εκλογικός νόμος δεν επιτρέπει να δοθεί το bonus των 50 εδρών, σε συνασπισμό κομμάτων.
-Μπορείτε να μας πείτε πέντε σημεία του τρίτου μνημονίου, τα οποία η Νέα Δημοκρατία θα προσπαθεί άμεσα να βελτιώσει;
Πρέπει να εξηγηθεί ότι το 3ο μνημόνιο περιέχει πρώτον, μεταρρυθμίσεις πολλές από τις οποίες είχαν ξεκινήσει από μας ή σκεφτόμασταν πως έπρεπε να γίνουν και θα τις ξεκινούσαμε. Δεύτερον: στα δημοσιονομικά μέτρα για τα οποία όμως τίθεται ο στόχος, η πολιτική για να φτάσεις σε αυτόν, ορίζεται εθνικά. Μπορεί, λοιπόν, να βρεθούν ισοδύναμα. Γι’ αυτό μιλούμε για δυνατότητα μείωσης των φόρων. Και τρίτον, εμείς θα επιμείνουμε να γίνουν τα απαραίτητα αναπτυξιακά βήματα. Δυστυχώς, με το 3ο μνημόνιο πληρώνουμε με αρκετά δισεκατομμύρια το 7μηνο των καθυστερήσεων και των παλινωδιών του ΣΥΡΙΖΑ.
-Έχετε καταλήξει σε συμπεράσματα για την ήττα της καμπάνιας του ΝΑΙ και την νίκη του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα;
Και βέβαια έχουμε καταλήξει, τα έχουμε δημοσιοποιήσει και τα λαμβάνουμε υπόψη στην πορεία μας.
-Έχετε κωδικοποιήσει και μπορείτε να μας πείτε ποια λάθη έκανε η Νέα Δημοκρατία όταν συγκυβερνούσε με το ΠΑΣΟΚ, ώστε σε μια ενδεχόμενη νέα κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση να τα αποφύγει;
Έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας. Έχουμε δει τα λάθη μας, έχουμε διδαχθεί από αυτά και να είστε σίγουροι ότι δεν θα τα επαναλάβουμε.
-Συμφωνείτε, για παράδειγμα, ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν μια λανθασμένη και εν τέλει αντιμεταρρυθμιστική απόφαση που στοίχησε στη Νέα Δημοκρατία;
Ήταν μια απόφαση η οποία κακώς εξελήφθη ως κλείσιμο της ΕΡΤ, διότι ήταν απόφαση για λειτουργία με έναν άλλο πιο ορθολογιστικό τρόπο. Δεν είχε σχέση με την ενημέρωση –γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει ευρύτατη ενημέρωση– αλλά με τη σπατάλη που όλοι αναγνωρίζαμε ότι υπήρχε εκείνη την εποχή. Ο τρόπος πάντως με τον οποίο παρουσιάστηκε, από την αυτοκριτική μας η οποία έγινε, αλλά και από τα αποτελέσματα που υπήρξαν στις εκλογές, φαίνεται ότι θα έπρεπε η απόφαση να μην ήταν αιφνιδιαστική. Έπρεπε να ήταν πιο προετοιμασμένη και να είχε εξηγηθεί στους πολίτες καλύτερα.
Ήταν μια απόφαση η οποία κακώς εξελήφθη ως κλείσιμο της ΕΡΤ, διότι ήταν απόφαση για λειτουργία με έναν άλλο πιο ορθολογιστικό τρόπο. Ο τρόπος πάντως με τον οποίο παρουσιάστηκε, από την αυτοκριτική μας η οποία έγινε, αλλά και από τα αποτελέσματα που υπήρξαν στις εκλογές, φαίνεται ότι θα έπρεπε η απόφαση να μην ήταν αιφνιδιαστική. Έπρεπε να ήταν πιο προετοιμασμένη και να είχε εξηγηθεί στους πολίτες καλύτερα.
-Γιατί η Πορτογαλία, μια χώρα που μας μοιάζει, μπήκε στο μνημόνιο ένα χρόνο μετά από εμάς, πήρε το ένα τρίτο των χρημάτων που πήραμε εμείς και βγήκε από το μνημόνιο στην τριετία, με λιγότερη ύφεση και μικρότερη ανεργία ενώ εμείς ακόμη παιδευόμαστε; Πόση ευθύνη αποδίδετε στο δικό σας κόμμα γι’ αυτό;
Εάν δεν υπήρχε η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας –που εκμεταλλεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για να διακόψει βίαια το βίο της κυβέρνησης– η χώρα, αυτή τη στιγμή, θα ήταν εκτός μνημονίου και θα είχε βγει στις αγορές. Διότι όπως ήδη γνωρίζετε, εμείς θα είχαμε την πέμπτη αξιολόγηση, θα είχαμε αποφάσεις για 1 δισ. ευρώ περίπου, θα προχωρούσαμε στην πιστωτική γραμμή που θα λειτουργούσε ως δίχτυ ασφαλείας και θα βγαίναμε στις αγορές.
-Από το 2000 κι ύστερα οι πολίτες ακούν συνέχεια για μεταρρυθμίσεις, στις οποίες οι κυβερνήσεις ορκίζονται αλλά τις οποίες αποφεύγουν ή αποτυγχάνουν να κάνουν (ασφαλιστικό, επανίδρυση του κράτους κλπ). Το ίδιο συνέβη και στα πέντε χρόνια των μνημονίων. Πως να πιστέψουμε ότι τώρα μπορεί να γίνει ό,τι δεν έγινε τα προηγούμενα 15 χρόνια;
Όπως γνωρίζετε οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται με μαγικό τρόπο. Κατ’ αρχήν από το 2000 που αναφέρετε μέχρι το '15 η Νέα Δημοκρατία δεν είχε τη συνεχή ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας. Και θα σας έλεγα ότι όσο είχε την ευθύνη, προχώρησε σε πολύ μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Για το ασφαλιστικό, είναι γνωστός ο «νόμος Σιούφα», και οι παρεμβάσεις της κας Πετραλιά, που κράτησαν μέχρι και σήμερα το ασφαλιστικό ζωντανό. Είναι γνωστή η μεγάλη αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, η αξιοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, οι συμφωνίες για τα ενεργειακά, αλλά και για τα περιφερειακά αεροδρόμια επί κυβερνήσεως Σαμαρά. Θα μπορούσα να σας αναφέρω σειρά πολύ μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έγιναν από το ’04 μέχρι το ’09, αλλά και από το ’12 μέχρι το ’14, στους τομείς της παιδείας, της υγείας, του τουρισμού, των υποδομών, των επενδύσεων, αλλά και στη λειτουργία του κράτους.
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.