Δέκα πράγματα που τα παιδιά χωρισμένων γονιών ποτέ δεν θα σας πουν!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Δέκα πράγματα που τα παιδιά χωρισμένων γονιών ποτέ δεν θα σας πουν!

Τα παιδιά χωρισμένων γονιών περνούν ανάμεσα από διάφορες δοκιμασίες, που μόνο τα ίδια μπορούν να καταλάβουν. Οι καταστάσεις που βιώνουν, τα κάνει να ωριμάσουν γρηγορότερα και να μπουν στην ενήλικη ζωή γρηγορότερα, από τα άλλα παιδιά της ηλικίας τους.
Γράφει η Μαργαρίτα Νικολάου
Τι όμως, δεν θα πουν ποτέ τα παιδιά των χωρισμένων γονιών στους γονείς και τους φίλους τους; Τι θα κρατήσουν για πάντα μέσα τους;
1. Χτίζουμε προστατευτικούς τοίχους γύρω μας
Το έχουμε ξαναζήσει. Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να μας αφήσουν όπως έκαναν οι γονείς μας. Θέλουμε να είμαστε ασφαλείς. Και έτσι χτίζουμε τοίχους γύρω μας, που θα μας προστατέψουν από ανθρώπους που θα μας αφήσουν πίσω και θα διαλέξουν άλλο προορισμό.
2. Αναζητάμε τα αγαπημένα μας αντικείμενα
Ίσως γιατί μόνο κοντά σε αυτά νιώθουμε ασφάλεια. Όταν οι γονείς μας χωρίζουν, τα πάντα μοιράζονται στα δύο. Έτσι γνωρίζουμε καλύτερα από όλους, πόσο σημαντικά είναι τα δικά μας πράγματα, ώστε να τα αγκαλιάζουμε όταν νιώθουμε ανασφάλεια.
3. Προτιμάμε τον έναν γονιό περισσότερο από τον άλλο
Όσο και να θέλουμε να μην κάνουμε διακρίσεις ανάμεσα στους δύο γονείς μας, κάποιος πάντα θα είναι απαιτητικός και σκληρός, ενώ ο άλλος πιο δοτικός και ποιο κατανοητικός απέναντι στις απαιτήσεις μας, που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει, στο να γίνει πιο επιθυμητός από τον άλλο.
4. Φοβόμαστε τη δέσμευση
Υποσυνείδητα πάντα, θα υπάρχει ο φόβος στο να μην μας αφήσει η σχέση μας, όπως έγινε και με τους γονείς μας.
5. Είμαστε πιστοί στις σχέσεις μας
Ποτέ δεν θα θέλουμε να χαλάσουμε την οικογένειά μας και να φέρουμε το παιδί μας στη θέση που έφεραν οι δικοί μας γονείς εμάς. Δεν θα θέλουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη, για αυτό και θα προσπαθούμε με κάθε τρόπο να έχουμε μια δεμένη και αγαπημένη οικογένεια.
6. Εκτιμούμε την επικοινωνία
Θέλουμε να μιλάμε για τα πάντα και να υπάρχει ειλικρίνεια στις μεταξύ μας σχέσεις. Είτε πρόκειται για την εργασιακή μας σχέση, τη φιλική μας σχέση ή την ερωτική μας σχέση. Οι συζητήσεις λύνουν πολλές διαφορές. Αυτός είναι και ο λόγος που μας αρέσει η ανοικτή και ειλικρινής επικοινωνία
7. Κριτικάρουμε τα πάντα
Κάνουμε πάντα πολλές ερωτήσεις. Είναι δύσκολο να εμπιστευθούμε τους άλλους. Δίνουμε σημασία σε ανούσια πράγματα, και μεταφράζουμε τα πάντα με τον δικό μας τρόπο. Πάντα καχύποπτα και πάντα αρνητικά.
8. Είμαστε δεμένοι με τα αδέρφια μας (αν υπάρχουν)
Κανείς δεν θα νιώσει τον πόνο μας όπως τα αδέρφια μας. Ζουν τον ίδιο πόνο με εμάς και τις ίδιες ανησυχίες, αυτός είναι και ο λόγος που πάντα θα είναι το στήριγμά μας.
9. Θέλουμε να αγαπηθούμε και να γίνουμε αποδεκτοί
Στόχος μας θα είναι να βρούμε ένα έτερον ήμισυ που θα μας καταλαβαίνει, που θα μας νιώθει και που θα μας αγαπήσει πραγματικά. Θέλουμε κάτι που θα μας ολοκληρώνει και θα μας συμπληρώνει. Αυτό, θα το καταφέρει μόνο κάποιος που θα θέλει πραγματικά να είναι μαζί μας, παρά τα ελαττώματά μας.
10. Κάνουμε φιλίες που διαρκούν
Στους φίλους όσοι δεν έχουμε αδέρφια, ψάχνουμε αυτό τον άνθρωπο που θα μας καταλάβει και που θα σταθεί δίπλα μας σαν αδερφός/ή. Είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε ανθρώπους ειλικρινείς που θα μας στηρίζουν και θα μας αγαπούν ό,τι και αν γίνει.
Αν είστε χωρισμένοι γονείς, θα πρέπει να αγαπάτε το παιδί σας, είτε μένετε μαζί του είτε όχι. Θα πρέπει να μην γεμίζετε την παιδική του ψυχούλα με κακίες για τον μπαμπά ή τη μαμά, ό,τι και αν νιώθετε εσείς. Κρατήστε τα για τον εαυτό σας. Το παιδί το τελευταίο πράγμα που θέλει είναι να ακούει κατηγορίες για τον ένα ή τον άλλο γονιό.
Προστατεύστε το από τέτοιου είδους κουβέντες. Μην το κάνετε να νιώθει διαφορετικό από τα άλλα παιδιά. Στηρίξτε το, αγαπήστε το και κάντε το να νιώσει ασφάλεια.
Είμαι και εγώ παιδί χωρισμένων γονιών. Γονιών που χώρισαν όταν ήμουν 4-5 ετών. Πολλές φορές, είμαι σε θέση να κατανοήσω πολλά περισσότερα από τα μάτια των παιδιών που έχουν χωρισμένους γονείς. Και αυτό γιατί πολύ απλά ξέρω τι σκέφτονται και τι νιώθουν, διαβάζοντας τα μάτια τους και μόνο. Τα μάτια αυτών των παιδιών λένε πολλά περισσότερα, από όσα λένε τα χείλη τους. Μπορεί να γελάνε αλλά δυστυχώς μέσα τους πονάνε.
Απλά δώστε τους περισσότερη αγάπη και κάντε τα να νιώθουν ασφάλεια.


Περισσότερα θέματα για παιδιά εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)