Όλοι οι γονείς ξεκινούν με τις καλύτερες και πιο αγνές προθέσεις για να κάνουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Κάπου στο δρόμο, το άγχος, οι ευθύνες, κάποιες φορές η άγνοια τους κάνουν να ξεχνούν την προτεραιότητα τους που είναι μια: Να είναι απλώς καλοί γονείς. Η κλινική ψυχολόγος Dr. Wendy Mogel και συγγραφέας του βιβλίου The Blessing of a B Minus μας δίνει 20 βασικά βήματα που θα μας «επαναφέρει» στον ίσιο δρόμο της σωστής ανατροφής και θα μας βοηθήσουν να παραμείνουμε καλοί γονείς!
1. Μην συγχέετε τη φάση που περνούν σήμερα τα παιδιά με την υπόλοιπη ζωή τους Τα παιδιά περνούν φάσεις. Κάποιες από αυτές μας γεμίζουν χαρά, κάποιες μας προειδοποιούν ν’ αφυπνιστούμε
2. Μην φθείρεστε με το προσπαθείτε να διορθώσετε ό,τι δε χρειάζεται να διορθωθεί
Απλώς αποδεχτείτε τη φύση του παιδιού σας! Είναι ντροπαλό; Πεισματάρικο; Κυκλοθυμικό; Είναι το παιδί σας!
3. Και τα παιδιά έχουν ελαττώματα
Όπως έχετε κι εσείς, όπως έχουν όλοι οι άνθρωποι. Και κάποιες φορές είναι φυσιολογικό να θαυμάζετε ένα φίλο του παιδιού σας για κάτι. Αλλά, μην ξεχνάτε: Ακόμα και αυτό το παιδί έχει ελαττώματα!
4. Το να πείτε «όχι», είναι κάτι απλό!
Δεν χρειάζεται κάθε φορά που αρνείστε κάτι στα παιδιά να νοιώθετε ενοχές ή στενοχώρια. Είναι απλά «όχι» και απλά πρέπει να το πείτε.
5. Ενθαρρύνετε το παιδί να παίζει ελεύθερο στο ύπαιθρο, «χρησιμοποιώντας» και τις πέντε αισθήσεις Τα παιδιά αποκτούν πολύτιμες εμπειρίες από τη φύση. Απολαύστε τη φύση μαζί σαν οικογένεια.
6. Μη συγχέετε τις επιθυμίες των παιδιών με τις ανάγκες τους
Δε χρειάζονται καινούριο ακριβό υπολογιστή επειδή τους είναι χρήσιμος. Μην πέφτετε στην παγίδα να μπερδεύετε τα προνόμια με τα δικαιώματα
7. Να θυμάστε ότι τα παιδιά είναι σαν λουλούδια
Ανθεκτικά και πολυετή. Αφήστε τα να κρυώσουν να μείνουν βρεγμένα ή πεινασμένα για λίγο. Θα εκτιμήσουν πολύ αμέσως μετά τη ζέστη, την ξηρασία και την τροφή!
8. Θυμηθείτε πως: Δεν είστε μπάτλερ, ούτε θυρωρός, ούτε σοφέρ, ούτε μαγείρισσα, ούτε ντετέκτιβ της μυστικής αστυνομίας, ούτε καμαριέρα
Είστε γονείς! Γι’ αυτό μόλις μπορέσουν να αυτοεξυπηρετούνται αφήστε τα να κάνουν πράγματα για τον εαυτό τους!
9. Πριν γκρινιάξετε, κριτικάρετε, συμβουλέψετε ή αρχίσετε τις πολύωρες εξηγήσεις στα παιδιά πείτε στον εαυτό σας: «Για περίμενε, Γιατί μιλάω τόσο πολύ;» Ο κανόνας είναι: Ακούμε 4 φορές περισσότερο απ’ όσο μιλάμε!
10. Οι απογοητεύσεις είναι αναγκαία προετοιμασία για την ενήλικη ζωή
Όταν το παιδί σας δεν πάρει πρόσκληση για ένα πάρτι γενεθλίων ενός φίλου, ή η ομάδα του χάσει μείνετε ήρεμοι! Χωρίς αυτές τις εμπειρίες, δε θα είναι προετοιμασμένο για την αληθινή ζωή!
11. Να είστε σε μόνιμη εγρήγορση, αλλά όχι σε μόνιμο συναγερμό!
Αναρωτηθείτε: Είναι αυτή η κατάσταση επικίνδυνη για το παιδί μου ή απλώς το ξεβολεύει; Πρόκειται για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή μια νέα πρόκληση;
12. Αφήστε το παιδί σας να κάνει πράγματα που σας τρομάζουν
Μην συγχέετε την ευαισθησία με την αδυναμία. Αν θέλετε να μεγαλώσει νιώθοντας δυνατό και να προχωρήσει με ανεξαρτησία μην κρίνετε συνεχώς τις επιλογές του, ή τους φίλους του.
13. Μην αφήνετε το παιδί σας να τα «εγκαταλείπει» εύκολα!
Μάθετέ του πόσο υπέροχη πρόκληση είναι να δοκιμάζει να φέρνει μια αποστολή στο τέλος της, να δεσμεύεται με μια ομάδα, να επενδύει χρόνο σε κάτι που αξίζει! Αλλά πάντα να ξέρει που επενδύει και γιατί!
14. Μην πιέζετε το παιδί σας να γίνει «δημοφιλής» προσωπικότητα
Μήπως εσείς ήσασταν δημοφιλής και το ίδιο απαιτείτε και από αυτό; Ή μήπως δεν ήσασταν καθόλου και πάλι το απαιτείτε από αυτό;
15. Αντιμετωπίστε τους δασκάλους των παιδιών, ως εμπειρογνώμονες και συμμάχους
Αυτό δηλαδή που είναι! Και μάθετε στο παιδί να τους σέβεται! Ο σεβασμός είναι τόσο σημαντικός όσο και τα Μαθηματικά!
16. Δώστε σημασία στη διαδικασία και όχι στο προϊόν
Εκτιμήστε πως η επιμονή του παιδιού σας και η σκληρή δουλειά είναι που ενισχύουν τις δεξιότητες του και είναι δύο συνήθειες που οδηγούν στην επιτυχία. Πολύ περισσότερο από το καθημερινό χειροκρότημα και τα καθημερινά επιτεύγματα.
17 Μην εκπλήσσεστε ή μην αποθαρρύνεστε όταν το παιδί έχει ξεσπάσματα
Ακόμη κι όταν μεγαλώσει έχει δικαίωμα στο να εκφράσει τα συναισθήματά του!
18. Μην κρίνετε τους άλλους γονείς
Γιατί απλώς κάθε γονιός είναι διαφορετικός, κάθε παιδί μοναδικό και όλα δεν λειτουργούν το ίδιο για όλες τις οικογένειες!
19. Δώστε τη δυνατότητα στο παιδί να διαλέξει
Αλλά μέσα από ένα μικρό αριθμό επιλογών
20. Αποφύγετε να παίρνετε προσωπικά τα λάθη του παιδιού σας
Υπενθυμίζετε συχνά στον εαυτό σας ότι οι βαθμοί των παιδιών, η δημοτικότητα και η καταξίωση του δεν είναι ένα μέτρο της αξίας σας ως γονιού!
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.