7 μικρές αλλαγές που θα κάνουν τα παιδιά πιο χαρούμενα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Δύο χρέη έχει ένας γονιός απέναντι στο παιδί του: να το κρατήσει υγιές και αρτιμελές (καθήκον διόλου εύκολο, ιδίως αν μεγαλώνει κανείς αγόρια) και να το κάνει ευτυχισμένο με όσα μέσα διαθέτει. Γιατί τα λαμπερά μάτια και τα ακόμη πιο λαμπερά χαμογέλα ενός παιδιού που ζει χαρούμενα, είναι η καλύτερη ανταμοιβή για όλα τα ξενύχτια, τους παραλογισμούς και τις ημέρες χάους.
Είναι βέβαιο ότι κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να μεγαλώσετε το παιδί σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: προσφέρετε όλη σας την αγάπη, φροντίζετε με κόπο τα ωράρια ύπνου του και με επιμέλεια επιλέγετε τι πρέπει να τρώει και τι όχι. Προσπαθείτε να βάζετε όρια και στενοχωριέστε όταν το στενοχωρείτε, στερείστε για να μη στερηθεί, αμφισβητείτε κάθε σας επιλογή –και όλα αυτά αποδεικνύουν ότι είστε ένας καλός και υπεύθυνος γονιός που προσπαθεί και νοιάζεται. Ποιες είναι όμως οι «μικρές» αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στην καθημερινή σας συμπεριφορά ούτως ώστε να κάνετε το παιδί σας ακόμη πιο χαρούμενο;

Χαρίστε του μερικά (απρόσμενα) «ναι»

Τα όρια είναι απαραίτητα, αλλά μήπως τα κάθε είδους «θέλω» του παιδιού σάς έχουν κάνει να απαντάτε «όχι» από κεκτημένη ταχύτητα; Και μήπως, κάποια απ' αυτά τα «θέλω», δεν είναι τελικά και τόσο παράλογα; Πείτε «ναι» μια στο τόσο σε ένα μικρό παγωτό-ξυλάκι. Πείτε «ναι» όταν, σαν θλιμμένο κουτάβι, με τεράστια μάτια σας ρωτήσει «Μπορεί να μείνει η Ελένη εδώ σήμερα;». Κάντε μια τρέλα και ανταποκριθείτε θετικά στην πρόταση του να κοιμηθείτε όλοι μαζί στο σαλόνι. Με δυο λόγια: ζήστε την περιπέτεια και κάντε πού και πού κανένα μικρό χατίρι.

Διαβάστε του πολλά, πολλά βιβλία

Τα παιδιά που μαθαίνουν να διαβάζουν, γίνονται ενήλικες που σκέφτονται –όπως λέει και το γνωστό ρητό. Από όταν το μωράκι σας είναι ακόμη μερικών μηνών, μπορείτε να αρχίσετε να του μαθαίνετε να αγαπά τα βιβλία και τις ιστορίες. Το βράδυ, όταν σβήσετε τα φώτα και πριν κάνετε τις απαραίτητες αγκαλιές πριν το ύπνο, διαβάστε μια ιστορία και δώστε του την ευκαιρία να διευρύνει τη σκέψη του, να φτιάξει φανταστικές εικόνες με το μυαλό του και να βελτιώσει τις δεξιότητες λόγου. Αγκαλιά, μπορείτε να μάθετε μερικά γράμματα του αλφαβήτου, να πλάσετε μερικά εναλλακτικά τέλη για το παραμύθι και να μιλήσετε για όσα το βιβλίο του έμαθε. Διαβάστε παρέα και, όταν μάθει να διαβάζει κι αυτό, οπλιστείτε με υπομονή και αφήστε τους ρόλους να αντιστραφούν και να σας διαβάσουν εκείνο.

Παίξτε σαν 3χρονα!

Κάλο και χρήσιμο το διάβασμα, το μπαλέτο και το κολυμβητήριο, αλλά ένα πιτσιρίκι για να είναι χαρούμενο πρέπει να κυλιστεί στο πατώμα από τα γαργαλητά, να χορέψει και να τραγουδήσει οκτώ φορές συνεχόμενα το αγαπημένο του τραγούδι και να παίξει αμείλικτο μαξιλαροπόλεμο. Γι' αυτό, μαμάδες απαλλαχτείτε από αναστολές και αγαπημένα ρούχα, ξεχάστε την ησυχία και το χτένισμά σας και αφήστε το παιδί που κρύβεται μέσα σας να ξεσαλώσει!

Ζητήστε «συγγνώμη»

Όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη και οι γονείς (οι καλοί τουλάχιστον) είναι άνθρωποι. Μπορεί να αθετήσατε μια υπόσχεσή σας ή να βγήκατε εκτός εαυτού και σε μια στιγμή αδυναμίας να βάλατε τις φωνές. Λίγα είναι τα λάθη που δεν διορθώνονται με μια ειλικρινή απολογία και το παιδί σας, όσο μικρό κι αν είναι χρειάζεται μια «συγγνώμη». Θα καταλάβει έτσι ότι το σέβεστε και το εκτιμάτε και ότι πρέπει να παραδέχεται τα λάθη του. Έτσι, θα μεγαλώσετε έναν ενήλικα υπεύθυνο και ευγενικό, που έχει σχέσεις ειλικρίνειας με τους γονείς και τους φίλους του.

Περισσότερο χιούμορ, λιγότεροι καυγάδες

Αν το κάνετε ήδη, τότε σίγουρα στηρίζετε αυτή την «τεχνική» κι αν όχι, ξεκινήστε άμεσα! Όταν η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχό σας και η γκρίνια αρχίζει να μεταμορφώνει το αγγελούδι σας σε διαβολάκι, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να χρησιμοποιήσετε το πανίσχυρο υπερόπλο σας: το χιούμορ. Την κρίσιμη ώρα των φωνών και των απειλών, πάρτε μια ανάσα και κάντε μία απ' τις πλάκες που κάνουν το μικρό σας να ξεκαρδίζεται (σίγουρα ξέρετε ποια είναι αυτή)  -έτσι, θα αποφορτίσετε την ατμόσφαιρα και θα συμφιλιωθείτε γελώντας παρέα.

Μην το αφήσετε να γίνει μάρτυρας τσακωμών

Το να φροντίσετε να έχετε μια υγιή, ισορροπημένη σχέση αγάπης και σεβασμού με τον σύντροφό σας, δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στις «μικρές αλλαγές που θα κάνουν το παιδί σας πιο ευτυχισμένο» -δεν είναι ζήτημα «μικρό» είναι θεμελιώδες. Αυτό που σίγουρα μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίσετε ότι παιδί σας μεγαλώνει σε συνθήκες που του επιτρέπουν να είναι χαρούμενο, είναι να περιορίσετε στο ελάχιστο τους μεταξύ σας τσακωμούς και τις εντάσεις. Ακόμη και τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια τσακώνονται, όμως στον (φυσικό και αναμενόμενο) τσακωμό τους δεν είναι καθόλου απαραίτητο να είναι μάρτυρας το παιδί. Η υγιής διαφωνία που βασίζεται στην επιχειρηματολογία των συνομιλητών είναι μάθημα για τα παιδιά. Οι καυγάδες με τις φωνές ή τις προσβολές και τα κλάματα δεν είναι τίποτα άλλο εκτός από τραυματικοί.

Πόσο χαρούμενη μαμά είστε;

Κακά τα ψέματα, η καλύτερη συμβουλή είναι το να δώσετε εσείς το καλό -και, εν προκειμένω, χαρούμενο- παράδειγμα. Προσπαθήστε να αυξήσετε την ημερήσια παραγωγή... χαμόγελων και καλής διάθεσης. Προσπαθήστε να μην κατσουφιάζετε με το βομβαρδισμένο σπίτι σας, βάλτε την αγαπημένη σας μουσική όταν είστε «στα κάτω σας» και αντλήστε χαρά από τα χαμόγελα του παιδιού! Χαρούμενοι γονείς, χαρούμενα παιδιά!
Περισσότερες συμβουλές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)