ΤΑΣΕΙΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΥΛΙΚΟ

ΒΙΝΤΕΟ

11/9/15

8 τρόποι να μιλήσετε στο παιδί σας για δύσκολες καταστάσεις

mom-dad-son-budget-conversation

Όταν στην οικογένεια επικρατεί μία ταραγμένη και έντονη ατμόσφαιρα, το παιδί από τη βρεφική ηλικία είναι ικανό να την αντιληφθεί. Οι γονείς συνήθως προσπαθούν να αποκρύψουν ένα δυσάρεστο γεγονός και προσποιούνται με τη συμπεριφορά τους ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην καθημερινότητα τους.

Με αυτό τον τρόπο πιστεύουν ότι προστατεύουν το παιδί τους από αρνητικά συναισθήματα. Το μόνο που καταφέρνουν όμως είναι να φέρονται περίεργα. Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, επισημαίνει ότι είναι προτιμότερο οι γονείς να μιλήσουν με απλά λόγια στο παιδί για μία δυσάρεστη είδηση και να κάνουν διάλογο μαζί του, παρά να το απομονώνουν συνεχώς από οτιδήποτε μπορεί να του προκαλέσει στεναχώρια.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς σε παιδιά άνω των 3 ετών:

• Όταν στο οικογενειακό περιβάλλον υπάρχει κάποιο πρόβλημα που συνδέεται με την εργασία ή κάποια ασθένεια κλπ. τα παιδιά οφείλουν να είναι πληροφορημένα.
• Συζητήστε με το παιδί σας τι έχει συμβεί, ώστε να μη νομίζει ότι εκείνο ευθύνεται για την αλλαγή στη συμπεριφορά σας.
• Βοηθήστε το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του για την κατάσταση που επικρατεί και εκφράστε κι εσείς τα δικά σας.
• Εξηγήστε τι συνέβη ή τι πρόκειται να συμβεί πάντα χρησιμοποιώντας απλά λόγια, χωρίς να του δημιουργήσετε άγχος ή ανασφάλεια. Δεν χρειάζεται να δώσετε πολλές λεπτομέρειες.
• Προσπαθήστε να του δώσετε να καταλάβει ότι μερικές φορές συμβαίνουν άσχημα γεγονότα, τα οποία όμως μπορούμε να ξεπεράσουμε.
• Καθησυχάστε το και υπενθυμίζετε διαρκώς ότι μπορεί να βασίζεται πάνω σας για υποστήριξη.
• Όσο είναι δυνατόν μην αλλάζετε τη ρουτίνα της καθημερινότητάς του και προσπαθήστε να κάνετε ό,τι κάνατε και πριν. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε την οικογενειακή γαλήνη μέσα στο σπίτι
• Δώστε του χρόνο να αποδεχτεί την «άσχημη είδηση» και απαντήστε σε όσες ερωτήσεις σας κάνει.

Περισσότερες συμβουλές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

TRANSLATE THIS SITE

 
Copyright © 2018 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Powered byBlogger