Στην προσχολική ηλικία, κάποια μικρά, αλλά σημαντικά βήματα αρκούν. Συγκεκριμένα:
1. Επιδιώκετε την οπτική επαφή μαζί του
Ο καλύτερος τρόπος για να κερδίσετε την προσοχή ενός νηπίου είναι να κατεβείτε στο ύψος του και να το κοιτάτε στα μάτια, ενώ του μιλάτε. Αμέσως, θα επικεντρωθεί σε εσάς, και θα ξεχάσει τους όποιους περισπασμούς. Η οπτική επαφή είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθει να προσέχει και να σέβεται το συνομιλητή του και, υποσυνείδητα, να αρχίσει να την επιδιώκει και εκείνο.
2. Παίξτε επιμορφωτικά παιχνίδια
Τα παιχνίδια βοηθούν σημαντικά στη συγκέντρωση του παιδιού. Επιλέγετε να φτιάχνετε μαζί του παζλ και συναρμολογούμενα παιχνίδια, που απαιτούν διαρκή προσοχή. Τα μουσικά παιχνίδια είναι μία ακόμα καλή επιλογή. Σύμφωνα με έρευνες, βοηθούν και αυτά στην ανάπτυξη της συγκέντρωσης αλλά και των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών, ειδικά στην προσχολική ηλικία. Πρόκειται για έναν ευχάριστο, δημιουργικό και αποτελεσματικό τρόπο για να μάθει το παιδί να συγκεντρώνεται.
3. Περιορίστε την τηλεόραση
Αρκετοί γονείς πιστεύουν ότι επιμορφώνει τα παιδιά, ωστόσο πρόκειται για μία λανθασμένη αντίληψη, ειδικά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής τους. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα παιδιά που παρακολουθούν πολλή τηλεόραση, δυσκολεύονται να εστιάσουν την προσοχή τους σε όποιον τους μιλάει, ειδικά αν υπάρχουν τριγύρω και άλλοι περισπασμοί.
4. Τηρήστε ένα πρόγραμμα ύπνου
Ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου βοηθάει παντού, ακόμα και στη συγκέντρωση του παιδιού. Η έλλειψη ύπνου και η κούραση μπορεί να του προκαλέσουν έλλειψη συγκέντρωσης αλλά και μια νευρικότητα. Φροντίστε να κοιμάται συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα και αν, το ηρεμεί, διαβάστε μαζί ένα παραμύθι πριν ξαπλώσει.
5. Παραμείνετε σταθεροί
Μεγάλο μέρος της επιτυχίας, εξαρτάται από το αν ακολουθείται η ίδια τακτική και από τους δύο γονείς , έτσι ώστε το παιδί να μην λαμβάνει μπερδεμένα και διφορούμενα μηνύματα. Η επανάληψη των παραπάνω μοτίβων θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην ενίσχυση της συγκέντρωσης του παιδιού.
Στην σχολική ηλικία, αν το παιδί έχει έλλειψη συγκέντρωσης θα πρέπει να προσεγγίσετε με διαφορετικό τρόπο το πρόβλημα.
1. Μιλήστε με τον παιδαγωγό
Καταρχάς, θα πρέπει να μιλήσετε με τον δάσκαλό/ δασκάλα του. Αν βλέπετε ότι δεν μπορεί να διαβάσει τα μαθήματά του στο σπίτι, καλό είναι να ξέρετε αν αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα και στο σχολείο. Εφόσον κάτι τέτοιο ισχύει και εκεί, μιλήστε για να δείτε αν υπάρχουν κάποιοι τρόποι να βοηθηθεί το παιδί και στην τάξη. Ρωτήστε τη δασκάλα αν θα ήταν προτιμότερο, για παράδειγμα, να κάθεται στο πρώτο θρανίο έτσι ώστε να εστιάζει την προσοχή του στην παράδοση.
2. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα μελέτης
Σύμφωνα με την παιδοψυχολόγο Jane M. Healey, η δημιουργία και η εφαρμογή ενός συγκεκριμένου προγράμματος βοηθά σημαντικά τα παιδιά να παραμείνουν συγκεντρωμένα. Όταν μάλιστα ξέρουν ότι αν δεν διαβάσουν, θα υποστούν κάποιες, έστω ανώδυνες, συνέπειες έχουν ένα παραπάνω κίνητρο να αφοσιωθούν στα μαθήματά τους. Το σημαντικό είναι το παιδί να γνωρίζει εκ των προτέρων τι θα επακολουθήσει αν δεν διαβάσει, όπως για παράδειγμα να ξέρει ότι δεν θα παίξει το αγαπημένο του video game.
3. Διαμορφώστε ένα ήσυχο περιβάλλον
Όταν το παιδί διαβάζει, είναι πολύ σημαντικό να επικρατεί ησυχία στο σπίτι. Αν μάλιστα αντιμετωπίζει πρόβλημα συγκέντρωσης, ακόμα και ο παραμικρός θόρυβος θα το ξεσηκώσει. Γι' αυτό, προσπαθήστε την ώρα της μελέτης του να κάνετε, για παράδειγμα, και εσείς τη δουλειά που έχετε φέρει από το γραφείο. Διαφορετικά, φροντίστε η τηλεόραση ή οποιοσδήποτε άλλος θόρυβος να μην ενοχλεί το παιδί.
4. Ενθαρρύνετέ το να αθλείται
Τα παιδιά διαθέτουν πολλή ενέργεια που πρέπει να απελευθερώνουν καθημερινά. Διαφορετικά, θα έχουν μία αδικαιολόγητη για σας «νευρικότητα». Ο καλύτερος τρόπος να το πετύχετε αυτό είναι να τα ενθαρρύνετε να ασχοληθούν με κάποιο άθλημα. Έτσι, θα απελευθερώσουν την ενέργειά τους και μετά θα τους είναι πιο εύκολο να συγκεντρωθούν σε μία συγκεκριμένη, πνευματική εργασία. Αν το παιδί δεν είναι αθλητικός τύπος, ακόμα και ένας σύντομος περίπατος μαζί σας πριν το διάβασμα, θα είναι αποτελεσματικός.
5. Αφήστε το να κάνει διαλείμματα
Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι το παιδί πρέπει να αφιερώσει μία ή δύο ώρες συνεχόμενες για να διαβάσει τα μαθήματά του. Έρευνες, όμως, αποδεικνύουν ότι τα συχνά και μικρά διαλείμματα βοηθούν τους μαθητές να συγκεντρώνονται πιο εύκολα και να είναι πιο αποδοτικοί μετά από ολιγόλεπτες παύσεις.