Πότε πρέπει ν' αρχίσει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών; Συμβουλές για σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
love pic
Τα παιδιά μεγαλώνουν αρκετά πιο σύντομα απ’ όσο οι γονείς είναι προετοιμασμένοι να αποδεχτούν!
Από πολύ μικρά, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με κάθε είδους πληροφορίες και ερεθίσματα σεξουαλικού περιεχομένου.  Στην ηλικία των 7-8 ετών χρειάζεται να έχει αποκτήσει μια ιδέα περί τίνος ακριβώς πρόκειται.
Κάθε οικογένεια είναι ένα σύστημα με τους δικούς του τρόπους και κώδικες. Οι γονείς μεταφέρουν στα παιδιά την οπτική τους για τον κόσμο, τις σχέσεις και τη σεξουαλικότητα.
Τα μηνύματα που μεταφέρει η οικογένεια στα παιδιά για το σεξ, τα κάνει να δοκιμάζουν ποικίλα συναισθήματα. Τα μηνύματα είναι όχι μόνο λεκτικά, κυρίως μη λεκτικά. Πολλές φορές μεταδίδονται πληροφορίες για το πόσο αγαπητά είναι ή για την αξία τους, πληροφορίες που αργότερα τις συνδέουν με τη σεξουαλικότητα.
Αναρωτηθείτε…
  • Ενθαρρύνετε τις συζητήσεις γύρω από το σεξ, με το παιδί σας;
Είστε έτοιμοι να δώσετε τις πρώτες πληροφορίες; Θυμηθείτε να απαντάτε σε ότι ερωτηθήκατε, με απλά λόγια, χρησιμοποιώντας τις λέξεις που χρησιμοποίησε και το παιδί, ονομάζοντας τα πράγματα με το όνομά τους και όχι παρατσούκλια!
Αποδεχτείτε τη δική σας αμηχανία-αν νιώθετε αμήχανα. Κάντε συζητήσεις-πρόβες με το σύντροφό σας για θέματα σχετικά με το σεξ.
Θυμηθείτε, αν οι γονείς είναι άνετοι στις συζητήσεις του για το σεξ με τα παιδιά, είναι πιθανότερο ότι τα παιδιά θα νιώσουν άνετα με τη σεξουαλικότητά τους.
  • Πώς εκφράζετε την αγάπη και την τρυφερότητα με το σύντροφό σας;
Τα παιδιά παρατηρούν τον τρόπο που οι γονείς εκφράζουν την αγάπη τους και το καταγράφουν. Είστε τρυφεροί και εκδηλωτικοί ο ένας προς τον άλλον, μπροστά στο παιδί;
Οι μικρές εκδηλώσεις αγάπης δείχνουν το δρόμο στα παιδιά!
  • Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση γίνεται με πολλούς τρόπους!
Ο τρόπος που οι γονείς αντιμετωπίζουν τα γεννητικά όργανα των παιδιών, η στάση τους όταν τους μαθαίνουν τη χρήση της τουαλέτας, οι συζητήσεις που κάνουν οι μεγάλοι για τις σχέσεις και παρακολουθούν τα παιδιά, η στάση και η συμπεριφορά των γονέων σχετικά με τους ρόλους τους είναι μερικοί μόνο από τους τρόπους που διδάσκουμε τα παιδιά για τη σεξουαλική τους ζωή.
  • Προσέχετε τα μη λεκτικά μηνύματα!
Ο τρόπος που εκφράζεται το πρόσωπο, οι μορφασμοί που χρησιμοποιούμε, τα υπονοούμενα, οι σιωπές,  μεταφέρουν άλλοτε ξεκάθαρα, άλλοτε μπερδεμένα μηνύματα στα παιδιά για τις σχέσεις και τη σεξουαλική ζωή, ακόμα και τους ρόλους των δυο φύλλων.
Τα παιδιά βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα – πολλές φορές διαφορετικά από αυτά που εννοούσαμε- δημιουργούν τις δικές τους αξίες και πεποιθήσεις από πολύ μικρή ηλικία!
Τέλος,
Θυμηθείτε ότι ακόμα κι αν δεν μιλάτε στα παιδιά σας για το σεξ, είναι βέβαιο ότι έχουν εισπράξει το ανάλογο μήνυμα. Τους μεταδίδετε αυτό που σκέφτεστε κι αισθάνεστε για τη σεξουαλικότητα, την άποψή σας για την αξία που έχουν σαν άτομα, επηρεάζοντας την αυτοεκτίμησή τους και τις αξίες τους για το σεξ.
Από τη Μαίρη Στραβοράβδη, Σύμβουλος διαπαιδαγώγησης στην Παιδική και Εφηβική ηλικία –Life Coach www.alltimecoaching.gr 
Περισσότερα θέματα για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)