Τσίπρας: Διαπραγματευτήκαμε σκληρά, μέσα σε συνθήκες οικονομικού πολέμου, προκειμένου να διεκδικήσουμε το δίκιο του ελληνικού λαού. Αν επιστρέψει η ΝΔ θα επιστρέψει μαζί και η διαφθορά

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

«Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά μέσα σε συνθήκες οικονομικού πολέμου», είπε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη ΔΕΘ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και σημείωσε πως: «για πρώτη φορά στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία τίθεται υπό αμφισβήτηση το δόγμα της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής»
«Ήδη καταγράφονται ισχυρές τάσεις αμφισβήτησης τους, ενώ οι πολιτικές δυνάμεις αναπροσαρμόζουν τη στάση τους. Η συμφωνία αποτυπώνει τον συσχετισμό δύναμης. Οι χαμηλότεροι δημοσιονομικοί στόχοι αντιστοιχούν σε μια εξοικονόμηση πόρων που μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη. Η νέα Συμφωνία εξασφαλίζει πόρους που μπορούν να φτάσουν και τα 83 δις Ευρώ για μια τριετία. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως πετύχαμε μια συμφωνία που για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνονται τα συμφέροντα και οι διεκδικήσεις της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να εξετάσουμε τι έρχεται να αντικαταστήσει αυτή η συμφωνία. Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα το grexit» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα μάχες που έχει μπροστά του ο ΣΥΡΙΖΑ ως μελλοντική κυβέρνηση «Η πρώτη μάχη που έχουμε μπροστά μας είναι για την αναδιάρθρωση του χρέους. Καταφέραμε να συζητάμε όχι αν θα γίνει αλλά σε ποιο βάθος θα γίνει. Μπαίνει στις πραγματικές του διαστάσεις. Από την επίλυσή του εξαρτάται η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη. Ποιος είναι ικανότερος να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση του χρέους; Εκείνοι που έλεγαν ότι το χρέος είναι βιώσιμο ή εκείνοι που έθεσαν το ζήτημα στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, έδωσαν μάχες και κέρδισαν την απομείωση του χρέους; Η δεύτερη μάχη που θα έχει μπροστά της η νέα κυβέρνηση είναι τα κόκκινα δάνεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να ανακοινώσει μέτρα, με παράλληλη προστασία των κόκκινων δανείων. Θα προτείνουμε φορέα που θα δρα μεταξύ του οφειλέτη και της τράπεζας. Η τρίτη είναι το θέμα είναι το Ταμείο για την διαχείριση της ελληνικής περιουσίας, αυτό το περιβόητο ταμείο για το οποίο φτάσαμε μέχρι τις 09:00 το πρωί, 17 σκληρές ώρες που δεν φεύγαμε με τον Ευκλείδη από το τραπέζι και καταφέραμε να μην πάει η δημόσια περιουσία στο Λουξεμβούργο. Αν κάποιος μπορούσε να φέρει καλύτερη συμφωνία, να έρθει να μας το πει και αν κάποιος μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο για το Ταμείο, να έρθει να μας το πει. Κάναμε συμβιβασμό, γιατί βάλαμε πάνω από το κόμμα, την πατρίδα».
Ο πρώην πρωθυπουργός δεν παρέλειψε και πάλι να επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση τονίζοντας ότι: «Η Νέα Δημοκρατία ήταν και είναι η μόνη παράταξη που έχει υπογράψει την απελευθέρωση των απολύσεων και τη διάλυση των εργασιακών θέσεων. Ανοίγει το παράθυρο όχι για ομαδικές απολύσεις όπως είχαν δεσμευτεί οι προηγούμενοι αλλά για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Η ΝΔ ήταν και είναι η πολιτική δύναμη που πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια απορρύθμισης της αγοράς εργασίας» και συνέχισε: «Από τις εξαγγελίες της ΝΔ και του Προέδρου της δεν προκύπτει τίποτα άλλο πέρα από την βούληση να γυρίσουμε πίσω στη μαύρη περίοδο, της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά. Δεν αποκλείεται με όσα λένε να κλείσουν πάλι την ΕΡΤ, να ακυρώσουν το νόμο για τις 100 δόσεις, να σταματήσουν το φιλόδοξο σχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κανένα σχέδιο. Αν η ΝΔ επιστρέψει στην εξουσία μαζί της θα γυρίσουν και τα δίκτυα διαφθοράς και αναξιοκρατίας. Στις 20 του μήνα οι πολίτες καλούνται να αφήσουν πίσω το παλιό».

Τσίπρας: Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η βαθιά κρίση δεν θα συνεχιστεί για πολύ

Με αναφορές στην ανάπτυξη της χώρας αλλά και με σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε την ομιλία του στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
«Θέλουμε ανάπτυξη που θα έχει προσανατολισμό και θα χρησιμοποιεί το σύνολο των παραγωγικών ικανοτήτων της χώρας μας. Μια ανάπτυξη που θα εκμεταλλευτεί τους νέους» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του και υπογράμμισε πως «Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε, είναι ότι η βαθιά κρίση, δεν θα συνεχιστεί για πολύ».
Στη συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΝΔ τονίζοντας πως: «Κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν τον εαυτό τους. Κραύγαζαν ότι δεν πρέπει να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση, διότι έχουμε κρυφό σχέδιο για να βγάλουμε τη χώρα από το ευρώ. Τώρα που η προπαγάνδα κατέρρευσε, έμειναν να συγκρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το προεκλογικό μας πρόγραμμα και όσα από αυτό καταφέραμε να υλοποιήσουμε. Αν δεν φέρναμε συμφωνία θα μας έλεγαν ότι καταστρέψαμε τη χώρα».
Αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας έκανε αυτοκριτική σε ότι αφορά το έργο της κυβέρνησής τους λέγοντας: «Δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε στις αναγκαίες φοροελαφρύνσεις για τα ασθενέστερα στρώματα και τις επιχειρήσεις. Υλοποιήσαμε όμως τη μεγάλη μας δέσμευση για τις 100 δόσεις» και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Σταματήσαμε το άθλιο ανθρωποκυνηγητό που είχε εξαπολύσει η προηγούμενη κυβέρνηση, για όσους αποδεδειγμένα δεν είχαν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Ανοίξαμε την ΕΡΤ, η οποία μεταμορφώνεται καθημερινά σε έναν αντικειμενικό φορέα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Έχουμε ήδη καταργήσει τον αντιδημοκρατικό νόμο για την πολιτική επιστράτευση και αναδιαμορφώσαμε τα προγράμματα vaucher. Στον τομέα του εκδημοκρατισμού της δημόσιας διοίκησης, της πάταξης της φοροδιαφυγής σε έξι μήνες έγιναν όσα δεν έγιναν σε πέντε χρόνια. Δώσαμε σε δημόσια διαβούλευση τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες και καταλογίσαμε τις ανείσπρακτες οφειλές των τηλεοπτικών σταθμών, που καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχε το θάρρος να κάνει. λα τα παραπάνω έγιναν σε συνθήκες σχεδιασμένης οικονομικής ασφυξίας. Όλοι στη χώρα και το εξωτερικό γνωρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε σκληρά και σε συνθήκες οικονομικού πολέμου, προκειμένου να διεκδικήσει το δίκιο του ελληνικού λαού.

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)