Το παιδί σας είναι έξυπνο, κοινωνικό, δημιουργικό, λατρεύει τον αθλητισμό και την τέχνη αλλά δεν του αρέσει το σχολείο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Και τι μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε να το συμπαθήσει;
Για ποιους (ακόμη) λόγους μπορεί να βαριέται το σχολείο;
1. Έλλειψη κινήτρου
Η ενασχόληση με τα ενδιαφέροντά του και η ικανοποίηση που αντλεί από αυτά, μπορεί να το κάνουν να βρίσκει το σχολείο ανιαρό και χωρίς κανένα ενδιαφέρον. Συζητήστε με τη δασκάλα και ζητήστε της να δώσει κίνητρα στο παιδί μέσω βιβλίων που μπορεί να προτιμά ή αγαπημένων παιχνιδιών.
2. Αυστηρά και πολύωρα εκπαιδευτικά προγράμματα
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα τις περισσότερες φορές δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των παιδιών αυτής της ηλικίας. Συχνά καλλιεργούν τον ανταγωνισμό, μια ιδιότητα που δεν ταιριάζει στη φύση αυτής της ηλικίας και είναι δυσάρεστη σε αρκετά παιδιά. Από την άλλη, το σχολικό πρόγραμμα οδηγεί στη διαρκή και αποκλειστική ενασχόληση με τα σχολικά μαθήματα –από το πρωί ως το βράδυ–, κάτι που δεν αφήνει το παιδί να αναπτύξει τη φαντασία του και τη δημιουργική του ικανότητα που κυριαρχούν στην προσωπικότητά του. Διδάξτε του πώς να αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του, διατηρώντας μια ισορροπία μεταξύ σχολικών και εξωσχολικών δραστηριοτήτων.
3. Ακατάλληλες συνθήκες στο σπίτι
Ορισμένες φορές δεν υπάρχουν στο σπίτι οι κατάλληλες συνθήκες για να συγκεντρωθεί το παιδί και να ολοκληρώσει με ηρεμία τα μαθήματά του. Πρέπει να του δείχνετε συστηματικά ότι σέβεστε την ησυχία που χρειάζεται για να κάνει τις σχολικές του εργασίες. Διαφορετικά, σκέφτεται ότι, αφού εσείς δεν σέβεστε τις υποχρεώσεις που έχει, άρα… γιατί να τις σεβαστεί και εκείνο;
4. Έλλειψη προσωπικού χώρου
Κάποιες φορές, είναι απαραίτητο για το παιδί να έχει ένα χώρο δικό του, όπου θα μπορεί να εκφράζεται, αλλά και να απομονώνεται όποτε το έχει ανάγκη. Η έντονη απασχόληση με εξωσχολικές δραστηριότητες, σε αντίθεση με τα μαθήματα, μπορεί να είναι ένας τρόπος να δείξει ότι έχει ανάγκη να εκφραστεί ελεύθερα, χωρίς να περιορίζεται από τις καθημερινές του υποχρεώσεις. Βοηθήστε το να διαμορφώσει τον δικό του χώρο όπως του αρέσει. Είναι πολύ σημαντικό να έχουν απομακρυνθεί όλα εκείνα τα αντικείμενα που ανήκουν σε ένα προηγούμενο στάδιο της ανάπτυξης, τα κουκλάκια ή τα παιχνίδια της προσχολικής ηλικίας. Έτσι το παιδί θα αισθάνεται ότι έχει ωριμάσει.
5. Κακή διατροφή ή έλλειψη ύπνου
Μήπως το παιδί σας, έχει πρόβλημα με τη διατροφή και τον ύπνο; Προσέξτε τη διατροφή του και πόσες ώρες κοιμάται κάθε μέρα. Τα σνακ δεν είναι μόνο παχυντικά χωρίς κανένα θρεπτικό συστατικό, αλλά περιέχουν και τοξίνες, οι οποίες, όταν συσσωρεύονται, προκαλούν συγκεκριμένες τάσεις στα παιδιά, από τις οποίες οι πιο συνηθισμένες είναι η επιθετικότητα, η έλλειψη συγκέντρωσης και ο εκνευρισμός. Η κατάσταση αυτή ενισχύεται από την έλλειψη ύπνου, που είναι απαράδεκτη για τις μικρές ηλικίες.
Πώς θα το βοηθήσω να αγαπήσει το σχολείο;
Τα ευχάριστα νέα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις μεγάλες του… αγάπες σαν κίνητρα για να ασχοληθεί με τα μαθήματά του.
Ανακαλύψτε ποιες εξωσχολικές δραστηριότητες θα το βοηθήσουν να καλλιεργήσει τις γνώσεις του και να διευρύνει τους ορίζοντές του. Παράλληλα, δώστε του να διαβάσει παιδικά βιβλία που σχετίζονται με τα σχολικά μαθήματα. Για παράδειγμα, μέσα από εξωσχολικά βιβλία που έχουν σχέση με τη μυθολογία, μπορεί να γνωρίσει, να αγαπήσει και να εμπεδώσει μια για πάντα τους ήρωές της, μαζί με τις διδακτικές σχολικές ιστορίες που σχετίζονται με αυτούς.
Παρακινήστε το να μοιραστεί τα ενδιαφέροντά του με τους δασκάλους του. Μπορεί να δείξει τις ζωγραφιές στην τάξη ή να τις παρουσιάσει στο δάσκαλο και τη δασκάλα. Έτσι θα αρχίσει να συσχετίζει την προσωπική του απασχόληση με το σχολείο και δεν θα αισθάνεται ότι είναι ξεχωριστή από τις σχολικές δραστηριότητες.
Αφού διαπιστώσετε ότι το παιδί έχει τέτοιες κλίσεις, φροντίστε να αφιερώσετε κάποιο χρόνο για να επισκεφτείτε μαζί μουσεία ή εκθέσεις βιβλίων ή ζωγραφικής. Με αυτό τον τρόπο θα συμβάλλετε στη γενικότερη καλλιέργειά του, που ασφαλώς θα το βοηθήσει τα επόμενα χρόνια, ακόμη και στις σχολικές του επιδόσεις.
Περισσότερες εκπαιδευτικές συμβουλές εδώ.