Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στο ελληνικό πρόγραμμα κορυφαίος αξιωματούχος των Βρυξελλών, κατά την πρώτη αξιολόγήσή του.
Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, η διαδικασία της αξιολόγησης (review), από μόνη της, μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρόνο, καθώς θα απαιτηθούν διαπραγματεύσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.
Οι αλλαγές μπορεί να είναι απαραίτητες ως αποτέλεσμα των εν εξελίξει οικονομικών συνθηκών.
"Η πρώτη αξολόγηση προσφέρει έδαφος για διαπραγμάτευση", σχολιάζει η ίδια ευρωπαϊκή πηγή, δύο μόλις 24ωρα πριν το άτυπο Eurogroup του Σαββάτου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο.
Οι τροποποιήσεις θα είναι αναγκαίες στο ελληνικό πρόγραμμα λόγω των αλλαγών που θα εντοπιστούν στα οικονομικά στοιχεία και τις προβλέψεις για τα οικονομικά μεγέθη της χώρας, αλλά και λόγω των αποτελεσμάτων των stress tests των ελληνικών τραπεζών που θα διεξαχθούν, προκειμένου να καταδείξουν τις πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.
"Εάν παρακολουθήσει κάποιος την πορεία του μνημονίου κατά το πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, αλλά και κατά το δεύτερο, θα αντιληφθεί ότι είναι ένα ζωντανό πράγμα, το οποίο χρειάζεται αλλαγές ως συνέπεια της κάθε αξιολόγησης", σχολιάζει ο ίδιος αξιωματούχος.
Η ευρωπαϊκή πηγή, αναφερόμενη στη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, επισημαίνει πως θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ο αξιωματούχος απέρριψε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο ονομαστικού κουρέματος του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως οι λύσεις που εξετάζονται αφορούν στη χρονική παράταση της αποπληρωμής του, προκειμένου αυτό να μπορέσει πιο εύκολα να καταστεί εξυπηρετήσιμο.
Η ίδια πηγή βάζει φρένο και στα σενάρια καθυστέρησης της έναρξης της πρώτης αξιολόγησης, λόγω εκλογών, τονίζοντας πως το πρώτο review θα πραγματοποιηθεί εντός του Οκτωβρίου.
Η πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο και σίγουρα όχι πριν τη διεξαγωγή των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου.
"Η Ελλάδα έχει εκλογές. Πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα", τόνισε σε συνέντευξή του στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιέρ Γκραμένα.
"Το επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση του Οκτωβρίου, μετά μπορούμε να συζητήσουμε για την αναδιάρθρωση του χρέους γιατί υπάρχει η κοινή αίσθηση ότι είναι πάρα πολύ υψηλό", πρόσθεσε ο ίδιος, για να απορρίψει και εκείνος με τη σειρά του το ενδεχόμενο κουρέματος της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους.
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.