Την απόφαση που ελήφθη με πλειοψηφία στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών για το προσφυγικό επικυρώνει η άτυπη Σύνοδος της ΕΕ.
Προσερχόμενη στη Σύνοδο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι πρέπει να βρούμε τρόπους ως Ευρωπαίοι να συνεισφέρουμε στην καταπολέμηση των αιτιών των προσφυγικών ροών.
Είναι σημαντικό, τόνισε, να στείλουμε τα σωστά μηνύματα, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση και με την Τουρκία, η οποία έχει ήδη υποδεχθεί 2 εκατομμύρια πρόσφυγες.
«Μετά την επίσκεψη του κ. Τουσκ στην Τουρκία, θα μιλήσω και με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στη Νέα Υόρκη» πρόσθεσε η κ. Μέρκελ, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη δεν έχει το δικαίωμα να πει ότι δεν θα τα καταφέρει να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση.
«Η απόφαση που λάβαμε πρέπει να συνοδεύεται με έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, τα λεγόμενα hot spots, όπου ελέγχονται οι πρόσφυγες» τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ.
Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι θα υπάρξει βοήθεια από την ΕΕ στις γειτονικές της Συρίας χώρες, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μένουν κοντά και να μην διακινδυνεύουν το ταξίδι στην Ευρώπη.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι η ΕΕ θα αναλάβει μεγαλύτερη και πιο συντονισμένη δράση για το προσφυγικό, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να έχουν ό,τι χρειάζονται στους καταυλισμούς και να μην σκέφτονται καν να πραγματοποιήσουν αυτό το πολύ δύσκολο ταξίδι.
Πρέπει να έχουμε αποτελέσματα ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
O ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, επανέλαβε τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα στη Γερμανία: «Η Ελλάδα πρέπει να φυλάξει τα σύνορά της. Πιστεύω πως αν οι Έλληνες δεν είναι ικανοί να το κάνουν, τότε πρέπει να τους ζητήσουμε ευγενικά, καθώς είναι ένα ανεξάρτητο έθνος, να επιτρέψουν στα άλλα κράτη της ΕΕ να διαφυλάξουν τα σύνορα.»
Θρίλερ η έγκριση του σχεδίου
Το σχέδιο για ανακατανομή 120.000 προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ πήρε τελικά την Τρίτη την έγκριση της συνάντησης των υπουργών των «28» -η αντίσταση χωρών δεν κάμφθηκε, αλλά ουσιαστικά παρακάμφθηκε με την αρχή της πλειοψηφίας.
Στο σχέδιο δεν συμφωνούσαν η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ρουμανία. Η Πολωνία, που αρχικά ήταν αντίθετη και ενδιάμεσα είχε εμφανιστεί «ευέλικτη», τελικά είπε το «ναι». Καταφεύγοντας στην λύση της ψηφοφορίας, οι υπόλοιπες χώρες κατάφεραν να περάσει τελικά η απόφαση που, ουσιαστικά, είναι δεσμευτική για όλους.
Μόνο η Φινλανδία -η οποία έχει διαφορετική αφετηρία από τις υπόλοιπες χώρες της ανατολικής Ευρώπης- απείχε από την ψηφοφορία και στη συνέχεια δήλωσε ότι θα εφαρμόσει την απόφαση «σε εθελοντική βάση». Στον κυβερνητικό συνασπισμό στο Ελσίνκι, υπενθυμίζεται, συμμετέχει το ξενοφοβικό κόμμα των «Φινλανδών» (πρώην «Αληθινοί Φινλανδοί»).
Το κλίμα στη συνάντηση των ηγετών την Τετάρτη αναμένεται να επηρεάσει η δυσφορία που έχει προκαλέσει στις τέσσερις αυτές χώρες η «παράκαμψή» τους.
Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο είπε χαρακτηριστικά: «Ποτέ ξανά δεν έχει γίνει απλώς να καταπατώνται από μία πλειοψηφία τα λογικά επιχειρήματα χωρών, απλά και μόνο επειδή η πλειοψηφία δεν μπορούσε να επιτύχει συναίνεση».
«Προτιμώ να διακινδυνεύσω να κινηθεί νομική διαδικασία κατά της Σλοβακίας παρά να σεβαστώ αυτήν την επιβολή» είπε χαρακτηριστικά ο Φίκο.
Ο Τσέχος πρόεδρος από την πλευρά του κάλεσε τη Σύνοδο να ακυρώσει την απόφαση: «Οι πρωθυπουργοί είναι πάνω από τους υπουργούς και υποθέτω ότι υπάρχει μία κάποια ελπίδα να ανακαλέσει η Σύνοδος αυτήν την απόφαση» είπε ο Μίλος Ζέμαν.
Παραδέχθηκε πάντως πως οι «ελπίδες του» για κάτι τέτοιο είναι ελάχιστες, καθώς η πλειοψηφία ήταν ισχυρότατη. «Μόνο το μέλλον θα δείξει πόσο μεγάλο λάθος ήταν αυτή η απόφαση» είπε.
Σε πρώτη φάση, θα ανακατανεμηθούν 50.400 πρόσφυγες από την Ελλάδα και 15.600 πρόσφυγες από την Ιταλία στις υπόλοιπες χώρες.
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.