Υπάρχουν φορές που θέλουμε το παιδί μας να «κάνει αυτό που του λέμε» αλλά αυτό δεν μας ακούει. Οι ψυχολόγοι αναφέρουν ότι η αντίσταση που φέρνει είναι όχι μόνο απολύτως φυσιολογική αλλά και υγιής. Υποδεικνύει ότι αποκτά αυτοπεποίθηση και μαθαίνει να είναι ανεξάρτητο, ανακαλύπτοντας έτσι τον εαυτό του. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως πρέπει να μας ακούσει και για να γίνει αυτό σας παραθέτουμε ορισμένα «κόλπα»!
«Το παιδί μου δε φοράει τη ζώνη του».
Η ζώνη στο αυτοκίνητο αποτελεί ένα σοβαρό θέμα για την ασφάλεια όλων μας. Το κόλπο είναι να είστε χαλαροί. Αν έχετε περισσότερα από ένα παιδιά, μπορείτε να μετατρέψετε το δέσιμο της ζώνης σε αγώνα μεταξύ τους, ποιο θα προσδεθεί πρώτα! Αν το παιδί σας είναι ακόμα μωρό μπορείτε να το βάλετε στο κάθισμα, να του δώσετε ένα παιχνίδι ν’ ασχοληθεί και εσείς εντωμεταξύ να του δέσετε τη ζώνη.
«Το παιδί μου δε φιλάει τη γιαγιά».
Κάτι που συμβαίνει συχνά στις συναντήσεις μας με τους συγγενείς είναι ότι το παιδί αρνείται να δώσει ένα φιλί ή μια αγκαλιά. Η άρνηση αυτή συχνά κρύβει μια συστολή εκ μέρους τους παιδιού και όχι αντιπάθεια προς το άλλο πρόσωπο. Το παιδί πάντως δε χρειάζεται πίεση, μπορούμε απλά να του πούμε πριν έρθουν οι συγγενείς ότι θα τους έκανε πολύ χαρούμενους μια αγκαλιά κ ένα φιλί, αλλά κ ένα χαμόγελο του μόνο θα αρκούσε! Ύστερα, όταν οι συγγενείς καταφθάσουν, δείξτε στο παιδί σας τι ευχαρίστηση δημιουργεί αυτή η επαφή. Βλέποντάς σας να δίνετε αγκαλιές και φιλιά σε φιλικά σας πρόσωπα, θα εξοικειωθεί σιγά-σιγά με την ιδέα.
«Το παιδί μου δε βουρτσίζει τα δόντια του».
Πολλά παιδιά έχουν πρόβλημα με το βούρτσισμα των δοντιών το οποίο αποτελεί μία απ’ τις συνήθειες που πρέπει να μάθουν από πολύ μικρά. Οι παιδοδοντίατροι συνιστούν δύο φορές την ημέρα βούρτσισμα από τη βρεφική ηλικία κιόλας και οι γονείς να βοηθούν στη διαδικασία μέχρι την ηλικία των 6. Μία ιδέα είναι να τους δώσετε μία μαλακή βούρτσα για αρχή ώστε να πάρουν μια γενική ιδέα εξηγώντας τους τι πρέπει να κάνουν. Επίσης, όσο αφορά παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, ζητήστε του το με τέτοιο τρόπο που δε θα μπορεί ν’ απαντήσει με ναι ή όχι. Αντί για «Θα βουρτσίσεις τα δόντια σου;» πείτε «Ήρθε η ώρα για το βούρτσιμα των δοντιών! Πάμε!»
«Το παιδί μου δεν τρώει λαχανικά».
Είναι πολύ φυσιολογικό τα παιδιά σε μικρή ηλικία να έχουν περίεργες διατροφικές συνήθειες και έντονες προτιμήσεις σε κάποια φαγητά από κάποια άλλα. Όσο το παιδί μεγαλώνει αυτή η διατροφή συνήθως εξισορροπείται. Τα λαχανικά είναι απ’ τα φαγητά που τα παιδιά αποφεύγουν. Παρ’ όλα αυτά εσείς μπορείτε πάντα να το παροτρύνετε να δοκιμάζει. Μία λύση για να τρώγονται πιο εύκολα τα λαχανικά είναι να είναι ωμά και όχι μαγειρεμένα, έτσι ώστε να έχουν πιο ελαφριά γεύση. Ακόμα να σερβίρονται με κάποια σάλτσα ή σως γιαουρτιού. Μία άλλη λύση είναι τις βιταμίνες που χάνουν απ’ τα λαχανικά να τις παίρνουν απ’ τα φρούτα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Α όπως είναι το πεπόνι και το βερίκοκο.
«Το παιδί μου δεν έρχεται όταν το φωνάζω».
Μια συγγραφέας έχει πει: «Όταν επανειλημμένα φωνάζετε το παιδί σας και αυτό δεν έρχεται μέχρι να το θελήσει, του μαθαίνετε να σας αγνοεί». Μία ιδέα λοιπόν όταν το φωνάζετε να έρθει είναι να το κάνετε με ενθουσιασμό και χαρά και όχι θυμωμένα και ψυχρά. Όταν έρθει πάρτε το αγκαλιά και δείξτε του πόση χαρά σας δίνει που σας άκουσε και ήρθε! Ακόμα μπορείτε να κρατάτε ένα παιχνίδι του ή να κινείστε και να το χαιρετάτε από μακριά φωνάζοντάς το να έρθει! Η άλλη ιδέα είναι αντί για να του φωνάξετε «Έλα εδώ τώρα» να δώσετε δύο προειδοποιήσεις. Πείτε του: «Έλα σε 5 λεπτά» και στα 5 λεπτά ξαναπείτε του: «Τώρα πρέπει να έρθεις», περιμένετε ένα λεπτό και αν δεν έρθει πηγαίνετε εσείς και πείτε του ήρεμα: «Όταν σε φωνάζω, σε περιμένω να έρθεις». Με τα μικρά παιδιά που δεν έχουν αίσθηση της ώρας μπορείτε να ορίσετε εσείς το χρόνο π.χ. «Έλα σε παρακαλώ μόλις τελειώσεις το τοστ σου!». Τέλος, αν είστε κάπου και το παιδί αρνείται να φύγει μπορείτε να το καθησυχάσετε λέγοντάς του: «Ξέρω ότι θα ήθελες να μείνεις εδώ πιο πολλή ώρα αλλά πρέπει να φύγουμε. Ορίστε κράτα τα κλειδιά εσύ και πάμε».
Σίγουρα δε θα πετυχαίνουν πάντα αυτά τα κόλπα, αλλά με τη δική σας δημιουργικότητα και φαντασία όπως και πολλή εξάσκηση τα παιδιά σας θα σας ακούν με περισσότερη διάθεση για συνεργασία!
Περισσότερες συμβουλές εδώ.