Λιγότερες από 80 ημέρες έχει στην διάθεσή της η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να προωθήσει τις προτάσεις της στο ζήτημα της ελαφρύνσεως του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ απαιτεί το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου να αναλάβει συγκεκριμένη δέσμευση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να μπορέσει το Ταμείο να συμμετάσχει ενεργά στην χρηματοδότηση της Ελλάδος.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το ΔΝΤ αποδέχεται η προσέγγιση βιωσιμότητας του χρέους να γίνει στην βάση των ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδος. Η Γερμανία έχει ήδη προβάλει την θέση ότι τα διμερή δάνεια της ευρωζώνης προς την Ελλάδα και τα δάνεια του EFSF μπορούν να επεκταθούν, αλλά όχι να ανατιμολογηθούν σε σχέση με τα επιτόκιά τους.
Όπως υποστηρίζει η προσοχή πρέπει να δοθεί στο θέμα της επιβαρύνσεως της εξυπηρετήσεως του ελληνικού χρέους, προκειμένου μετά την όποια αναδιάρθρωση το κόστος σε ετήσια βάση να μην ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με την γερμανική πλευρά η ρήτρα μη διάσωσης (No bail-out clause) που προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες δεν επιτρέπει την μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχουν χορηγήσει οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί στήριξης προς την Ελλάδα.
Πρέπει να σημειωθεί πως πάγια επιδίωξη της Ελλάδας είναι η μετατροπή όλων των δανείων που έχει λάβει από την ευρωζώνη από κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερού επιτοκίου. Μια τέτοια εξέλιξη θα μηδένιζε το επιτοκιακό ρίσκο για τη χώρα και θα έστελνε θετικό μήνυμα στους επενδυτές.
Στις συναντήσεις που έχει στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της συμμετοχής του στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ επιδιώκει να διασφαλίσει έμπρακτη στήριξη στις προσπάθειες της κυβέρνησης του για το ζήτημα του χρέους.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα και στην χθεσινή ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών με θέμα την «Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015». «Δεν μπορούμε να μιλάμε ουσιαστικά για βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες ή δάνεια στις ανεπτυγμένες, εκτός αν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του χρέους σαν μια διεθνή πρόκληση, στο επίκεντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού μας συστήματος. Σε όλα τα φόρα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού εδώ, θα πρέπει να μιλήσουμε για το πώς η αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωσή του, μπορεί να συνδεθεί με την ανάπτυξη», τόνισε.
Σημειώνεται πως προ εβδομάδων η ελληνική κυβέρνηση δεν ψήφισε στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τις παγκόσμιες «βασικές αρχές» σχετικά με τις διαδικασίες αναδιαρθρώσεως του δημοσίου χρέους. Η Ελλάδα απείχε της διαδικασίας, ενώ το κείμενο του ψηφίσματος υπερψηφίσθηκε με 136 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 14 αποχές. Το κείμενο καταψήφισαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γερμανία, το Ισραήλ και η Ιαπωνία.
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.