6 συμβουλές για τους κανόνες που θέλουμε να τηρούν τα παιδιά μας

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Parents-Painting-Picture-With-Children-At-Home-Dollarphotoclub_70864529
Το παιδί από τη μία πλευρά θέλει να στηρίζεται απόλυτα στους γονείς του και να νιώθει ασφάλεια, από την άλλη όμως αγωνίζεται να αυτονομηθεί, να πειραματιστεί, να δοκιμάσει και να αποκτήσει νέες εμπειρίες. Αυτό το φέρνει σε αντιπαράθεση μαζί τους, διότι στην προσπάθειά του να εξερευνήσει, συχνά κάνει πράγματα που ίσως είναι επικίνδυνα, επισημαίνει η Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος και συγγραφέας.Οι γονείς αναγκάζονται να του βάζουν όρια και απαγορεύσεις.
Κάποιες φορές το παιδί τα δέχεται, ενώ άλλες τα παραβιάζει. Ακόμα και όταν οι γονείς είναι εξαιρετικά χαλαροί και έχουν ελάχιστες απαιτήσεις, το παιδί κατά καιρούς θα παραβιάσει κάποια όρια και θα παραβεί εντολές, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις του, ενώ ταυτόχρονα «τεστάρει» πόσο σημαντικός ήταν ο κανόνας που του είχατε ζητήσει να σεβαστεί. Ήταν αρκετά σπουδαίος ή όχι; Από την αντίδρασή των γονιών θα βγάλει τα συμπεράσματά του.
Πολλές φορές, ένα παιδί μπορεί για παράδειγμα να σπρώξει το αδελφάκι του, γνωρίζοντας όμως ότι θα το μαλώσει η μαμά ή ο μπαμπάς. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκει να τους προκαλέσει. Αυτό συμβαίνει πιο συχνά σε οικογένειες που είτε δεν έχουν σαφή όρια, είτε οι κανόνες που θέτουν είναι τόσο αυστηροί που το παιδί δικαιολογημένα επαναστατεί.
Ορισμένες συμβουλές:
  1. Να αποφασίσετε από κοινού τον τρόπο που θέλετε να τα διαπαιδαγωγήσετε, τι κανόνες και όρια θα βάλετε και φυσικά εφόσον τους ορίσετε να τους τηρείτε.
  2. Να ζητάτε από τα παιδιά πράγματα, σύμφωνα με τις δυνατότητές τους ηλικιακά και αναπτυξιακά.
  3. Να αφήσετε κάποιους τομείς χωρίς κανόνες και περιορισμούς, ώστε να απολαμβάνουν την ελευθερία τους και να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες.
  4. Να βάζετε κάποια βασικά όρια στα πολύ μικρά παιδιά, όπως να μην ακουμπούν τις πρίζες, τις εστίες της κουζίνας, το κινητό των γονιών κι αυτά επιμένετε να τηρούνται, έχοντας υπομονή και δίνοντάς τους τις ανάλογες πάντα εξηγήσεις.
  5. Αφού έχουν κατανοήσει τους πρώτους κανόνες, μετά μπορείτε να βάλετε κάποια άλλα όρια, πάλι με τον ίδιο τρόπο.
  6. Ακόμα και στα μεγαλύτερα παιδιά, όταν επιβάλλετε κάποιο όριο, είναι αναγκαίο να συζητάτε μαζί τους και να τους δίνετε εξηγήσεις. Μην περιορίζεστε στη φράση «έτσι πρέπει» και στον αυταρχισμό.
Να αποφεύγετε…
  1. Να τα απειλείτε διαρκώς με την τιμωρία.
  2. Τους πολλούς κανόνες που δημιουργούν σύγχυση στα παιδιά. Θα είναι αδύνατον να τους τηρήσουν απαρέγκλιτα.
  3. Την υπερβολική αυστηρότητα.
  4. Την ανυπαρξία ορίων στο όνομα μιας φιλελεύθερης ανατροφής, που όμως εκείνα βιώνουν ως αστάθεια, με αποτέλεσμα να τους προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια.
  5. Την έλλειψη κοινής αντιμετώπισης από τους γονείς.

Περισσότερες συμβουλές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)