Οι περισσότεροι γονείς δυσκολεύονται αφάνταστα να πείσουν τα παιδιά τους να φάνε, υπάρχουν όμως και κάποιοι που αντιμετωπίζουν το αντίθετο πρόβλημα: το παιδί που τρώει (και τρώει και τρώει) σε σημείο να καταντήσει υπέρβαρο.
Δεν μιλάμε για παιδιά με ορμονικά προβλήματα - αυτά πρέπει να επισκεφθούν γιατρό. Μιλάμε για παιδιά που δεν σταματούν να τρώνε. Μπουκώνονται λιχουδιές, τρώνε στα ενδιάμεσα των γευμάτων και πέφτουν με τα μούτρα στο φαγητό στα πάρτι. Λες και δεν χορταίνουν ποτέ, με αποτέλεσμα τα γαριδάκια, τα πατατάκια και τα παγωτά να πέφτουν βροχή, ώσπου να επέμ- βουν οι γονείς για να τα σταματήσουν.
Ωστόσο, το υπέρβαρο παιδί έχει και «κοινωνικό» πρόβλημα. Τα άλλα παιδιά -που εκτός από έξυπνα είναι και πάρα πολύ σκληρά- το κοροϊδεύουν ανελέητα. Ακόμα και ενήλικες μπορεί να μεροληπτήσουν μπροστά σ’ ένα «χοντρό» παιδί. Το υπέρβαρο παιδί δεν μπορεί να προλάβει τους φίλους του στα αθλήματα ή στο παιχνίδι, και ίσως κλειστεί στον εαυτό του και χάσει τον αυτοσεβασμό του. Όσο παχαίνει, τόσο χάνει το ενδιαφέρον του για τη σωματική άσκηση. Ένας φαύλος κύκλος.
Η αιτία της
Αναρωτηθείτε: γιατί είναι χοντρό το παιδί μου; Μήπως ασκείται μεγάλη πίεση στο σπίτι, σχετικά με την εμφάνιση; Η έμφαση στην «αδυναμία», μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Το παιδί που δεν θα είναι ποτέ από τη φύση του αδύνατο, μπορεί ν’ απελπιστεί ότι δεν θα φτάσει ποτέ τον ιδανικό στόχο και να επαναστατήσει, τρώγοντας περισσότερο. Αλλα παχύσαρκα παιδιά είναι παρα- χάίδεμένα. Οι γονείς δεν θέλουν να πουν όχι και, δυστυχώς, ένας απελπιστικά μεγάλος αριθμός τροφών με καλή γεύση δεν κάνει καλό στην υγεία. Μερικά παιδιά συνηθίζουν να παίρνουν ό,τι θέλουν, όποτε το θέλουν.
Η δική σας αντίδραση
Αν και πολλοί γονείς μίζερων παιδιών αστειεύονται λέγοντας ότι θα έδιναν και τη ζωή τους για να έχουν λαίμαργο παιδί, οι γονείς του λαίμαργου παιδιού δεν το βλέπουν καθόλου σαν αστείο.
Η δική σας στρατηγική
Μην πιέζετε το παιδί να χάσει βάρος. Δώστε του να καταλάβει πως είναι δική τον ευθύνη να τρέφεται σωστά.
Πρώτη σας κίνηση
Πρώτα πρώτα, συμβουλευτείτε γιατρό, ώστε:
•Να βεβαιωθείτε ότι το επιπλέον βάρος δεν έχει οργανική αιτία.
•Να σας βοηθήσει με κάποιο ασφαλές, πρακτικό πρόγραμμα διατροφής. Μην ξεχνάτε πως μια δίαιτα -ιδιαίτερα με τις κοπελίτσες- μπορεί να οδηγήσει σε άκρα.
Έπειτα βάλτε το παιδί σας σε λογικό πρόγραμμα διατροφής. Αν είναι πάνω από οκτώ χρονών, μιλήστε του για τις τροφές και τη διατροφή. Παράδειγμα: Τι σημαίνει τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα λίπους, και σε τι εξυπηρετεί; Δείτε μήπως έτσι μπορείτε κι εσείς να διδαχθείτε κάτι για την υγιεινή διατροφή.
Στη συνέχεια, πρέπει να πείσετε το παιδί ν’ ακολουθήσει ένα ρεαλιστικό, μακροπρόθεσμο πρόγραμμα απώλειας βάρους. Μην επιβάλλετε όμως δικτατορία και μην καταργήσετε όλες τις νοστιμιές - αφήστε το παιδί να φάει λίγη τούρτα στα γενέθλια και σε άλλες ειδικές περιστάσεις. Οι περιστασιακές «παρεκτροπές» είναι μέσα στην έννοια του ρεαλιστικού.
Αν έχετε χρόνο, μαγειρεύετε πιο συχνά και αποφύγετε τα προ-μαγειρεμένα προϊόντα που συνήθως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη. Μπορείτε να ψήσετε τα δικά σας κουλουράκια ή τσουρέκια, χωρίς τα επιπρόσθετα παχυντικά.
---> Καταλάβετε ότι δεν έχετε υποχρέωση να χάνετε συνεχώς το παιδί ευτυχισμένο. Στην πραγματικότητα, μακροπρόθεσμα, αν παίρνει πάντα ό,τι θέλει, δυστυχισμένο θα καταντήσει. Το χατίρι λειτουργεί μόνο στη δεδομένη στιγμή. Υπάρχουν όμως πάρα πολλά «ΟΧΙ» στη ζωή, κάτι που δύσκολα δέχονται οι κακομαθημένοι άνθρωποι. Θέλετε όντως να κάνετε χατίρι στο παιδί σας; Διδάξτε του την αυτοπειθαρχία.
---> Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν πως η σωματική άσκηση είναι εξίσου σημαντική με τον έλεγχο της προσλαμβανόμενης τροφής. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί με κάποιο πρόγραμμα φυσικής αγωγής, όπου θα συμμετέχει ολόκληρη η οικογένεια. Κάνετε περιπάτους ή τα απαίσια εκείνα «πους απς». Μην πάτε παντού με το αυτοκίνητο. Τραβήξτε την πρίζα της τηλεόρασης και πείτε στο παιδί να βγάλει βόλτα τον σκύλο ή να πάει για ψώνια με τα πόδια. Το κολύμπι είναι σπουδαία σωματική άσκηση για τα παχύσαρκα παιδιά. Παίξτε ρακέτα ή φρίσμπι στην παραλία, κάντε τη γυμναστική να μοιάζει με διασκέδαση.
Διαιτητικά «μη»
Μην επιχειρήσετε να ελέγξετε τη δίαιτα του παιδιού. Πρέπει να πάρει το ίδιο την ευθύνη, αλλιώς δεν θα φέρει αποτέλεσμα. Αν το ζορίσετε, θα επαναστατήσει και θα «κλέψει» φαγητό. Συνεργαστείτε για να ξεπεραστεί το πρόβλημα.
Μην το παρακάνετε. Μπορεί το φυσιολογικό βάρος του παιδιού σας να μην είναι τόσο χαμηλό.
Μη σχολιάζετε υπερβολικά το βάρος του παιδιού. Και όταν το κάνετε, κάντε το με λόγια ενθαρρυντικά: «Μπράβο, προσέχεις τι τρως» ή «Κάνεις πολύ καλά που δεν τρως σοκολάτες». Αντιθέτως, παρατηρήσεις του τύπου «Είσαι ακόμα χοντρή» ή «Πρέπει να προσπαθήσεις περισσότερο», θα κάνει το παιδί να νιώσει άσχημα και θα το στείλει να βρει παρηγοριά στο φαγητό.
Περισσότερες συμβουλές εδώ.