Αν το νεογέννητο μωρό σας κλάψει, θα τρέξετε κοντά του, αν πεινάσει, θα το ταΐσετε και αν δεν μπορεί να κοιμηθεί, θα το νανουρίσετε μέχρι ...τελικής πτώσης. Φυσικά, όταν το μωρό είναι νεογέννητο, προσπαθείτε να καλύψετε την κάθε του ανάγκη και έτσι πρέπει να κάνετε. Όταν, όμως, αρχίζει να μεγαλώνει και δειλά-δειλά να εξερευνά τον κόσμο και να καταλαβαίνει κάποια πράγματα, έρχεται η ώρα που θα πρέπει να του θέσετε κάποια όρια.
4 έως 7 μηνών
Στην ηλικία αυτή, το παιδί έχει μπει σε μία συγκεκριμένη ρουτίνα και πλέον αισθάνεται ασφαλές δίπλα σας. Για το λόγο αυτό, νιώθει και πιο ελεύθερο να αρχίσει την εξερεύνησή του! Ωστόσο, δεν μπορείτε να του «επιβληθείτε» ή να του κάνετε κάποια παρατήρηση γιατί πολύ απλά δεν θα καταλάβει. Για παράδειγμα, αν θέλει να παίξει με τα γυαλιά σας και εσείς του φωνάξετε «όχι», είναι πολύ πιθανό να το δει περισσότερο σαν παιχνίδι παρά σαν επίπληξη.
Αντίθετα, μπορείτε πολύ απλά να του αποσπάσετε την προσοχή και να αγνοήσετε αυτό που κάνει. Αν του πάρετε από το χέρι τα γυαλιά, το φιλήσετε και μετά του δώσετε να κρατήσει το αγαπημένο του αρκουδάκι, θα έχει κάτι να απασχοληθεί και μέχρι τότε θα τα έχει ξεχάσει όλα!
Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία, δεν κάνουν επίτηδες πράγματα για να σας εκνευρίσουν. Είναι η πρώτη φορά που προσπαθούν να ελέγξουν και να συντονίσουν τις κινήσεις τους, γεγονός πολύ σημαντικό για την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Γι' αυτό, προσπαθήστε να μην νευριάζετε και να μην αντιδράτε με φωνές. Αντίθετα, θα πρέπει να το ενθαρρύνετε και να παραμένετε ψύχραιμοι, ακόμα και όταν η περιέργειά του σας κουράζει!
8 έως δώδεκα μηνών
Όταν το παιδί αρχίζει να μπουσουλάει, θέλει ν' ανακαλύψει τα πάντα...Πιάνει αντικείμενα, τα μετακινεί και τα ρίχνει κάτω συνεχώς. Αν θέλετε να μην έχει πρόσβαση σε κάποιο από αυτά, τοποθετήστε τα σε ράφια που δεν μπορεί να φτάσει.
Επειδή όμως δεν μπορείτε να κρύψετε τα πάντα, μπορείτε να συνεχίσετε να του αποσπάτε την προσοχή με κάτι άλλο. Αν για παράδειγμα, αρπάξει το κινητό σας, μπορείτε να του το πάρετε από τα χέρια και να του χαρίσετε ένα παιδικό, πλαστικό παιχνίδι-κινητό. Στην αρχή είναι πιθανό να διαμαρτυρηθεί, αλλά μετά θα ξέρει ότι είναι δικό του και θα το προτιμά. Η επανάληψη είναι το κλειδί της πειθαρχίας. Προσπαθήστε να μην ενδίδετε στις απαιτήσεις του.
Ο έπαινος είναι ένα ακόμα «εργαλείο» που θα σας βοηθήσει σε αυτή την ηλικία. Σε περίπτωση που το παιδί θέλει να παίξει με το τηλεχειριστήριο, ζητήστε το πίσω ευγενικά και ήρεμα. Αν σας το δώσει, ανταμείψτε το με ένα αγαπημένο του παιδικό τραγουδάκι και χειροκροτήστε το. Έτσι, θα μπορέσει να καταλάβει ότι αυτό που έκανε ήταν καλό!
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά καταλαβαίνουν πολύ πιο εύκολα όταν τους δείχνετε ποιο είναι το σωστό και τα επικροτείτε, παρά όταν τους απαγορεύετε να κάνουν κάτι συγκεκριμένο. Αυτό, μάλιστα, μπορεί να οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα!
12 μηνών έως 2 ετών
Σε αυτή την ηλικία, το παιδί καταλαβαίνει περισσότερα πράγματα, και γι' αυτό μπορείτε να αρχίσετε να του λέτε «όχι» και να του εξηγείτε κάποιους απλούς, βασικούς κανόνες, όπως για παράδειγμα ότι δεν κάνει να τραβάει τα μαλλιά σας.
Να είστε προετοιμασμένοι, όμως, για δυνατές ...φωνές! Παρά το ότι μπορεί πλέον να καταλαβαίνει πολλά, δεν μπορεί ακόμα να ελέγξει τον τόνο της φωνής του. Είναι η ηλικία που αναπτύσσει τις επικοινωνιακές του δεξιότητες, επομένως πρέπει να είστε υπομονετικοί όταν κάνει επίδειξη των φωνητικών του ικανοτήτων.
Αν βρίσκετε σε κάποιο πολυσύχναστο μέρος, όπου πρέπει να είναι ήσυχος, προσπαθήστε να του εξηγήσετε ότι δεν μπορεί να κάνει φασαρία και να ενοχλεί τον υπόλοιπο κόσμο. Αντ' αυτού, δώστε του ένα παζλ ή κάποιο άλλο παιχνίδι που απαιτεί συγκέντρωση για να αφοσιωθεί σε αυτό και να ηρεμήσει.
Διαφορετικά, σε περίπτωση που το παιδί δεν ηρεμήσει και αρχίζει να αντιδρά υπερβολικά, κλωτσώντας ή ουρλιάζοντας, εσείς θα πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι. Σύμφωνα με τον Κέντρο Υγείας Παιδιών και εφήβων Ηλιαχτίδα , πρέπει να δείξετε στο παιδί ότι καταλαβαίνετε τα συναισθήματά του. Το μάλωμα ή η τιμωρία δεν θα λειτουργήσει πάντα θετικά. Στην ηλικία αυτή τέτοιου είδους ξεσπάσματα είναι συχνό φαινόμενο, γι' αυτό θα πρέπει να είστε έτοιμοι να τα διαχειριστείτε.
Το να μεγαλώσετε πειθαρχημένα παιδιά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Προσπαθήστε να λειτουργείτε σαν πρότυπο για εκείνα, να είστε ξεκάθαροι απέναντί τους και να κρατάτε μία σταθερή και συνεπή στάση για να μην τα μπερδέψετε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεται χρόνος και πολλή προσπάθεια!