Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι γονείς που επαινούν πολύ συχνά τα παιδιά τους ή υπερτονίζουν τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα τους μπορεί να έχουν το ακούσιο, παράπλευρο αποτέλεσμα της ανατροφής ενός ναρκισσιστή. Η ερευνήτρια Eddie Brummelman από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και η ομάδα της δοκίμασε δύο ανταγωνιστικές θεωρίες για την αιτία του ναρκισσισμού στα παιδιά, ώστε να μάθουμε ποια είναι η πιο διαδεδομένη.
Η πρώτη θεωρία υποστηρίζει ότι ένα παιδί γίνεται νάρκισσος όταν οι γονείς του αδυνατούν να του δώσουν τη ζεστασιά και την αγάπη που αναζητά, με αποτέλεσμα να υπερεκτιμά τον εαυτό του, αντισταθμίζοντας την έλλειψη στοργής από τους γονείς του. Η δεύτερη θεωρία, από την άλλη μεριά, υποστηρίζει ότι ο υπερβολικός έπαινος από τους γονείς θα μπορούσε να οδηγήσει το παιδί σε μια ψεύτικη αίσθηση της τελειότητας.
Οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 500 παιδιά ηλικίας 7-12 ετών, όταν άρχισαν να αναδύονται τα πρώτα σημάδια του ναρκισσισμού, σχετικά με το πόση αγάπη και στοργή λαμβάνουν από τους γονείς τους. Έπειτα, ρώτησαν τους ίδιους τους γονείς σχετικά με το πόσο πιο ιδιαίτερο πιστεύουν ότι είναι το παιδί τους σε σχέση με άλλα παιδιά. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι γονείς υπερεκτιμούν τα παιδιά τους, θεωρώντας ότι είναι πιο ξεχωριστά, οδηγώντας τα σε υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης ναρκισσισμού.
«Τα παιδιά γίνονται περισσότερο νάρκισσοι όταν τοποθετούνται σε ένα βάθρο, όταν δηλαδή τους δίνεται η αίσθηση ότι είναι πιο ιδιαίτερα, πιο υπεύθυνα και πιο μοναδικά από τους άλλους», εξηγεί η Eddie Brummelman.
Το θετικό είναι ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που έλαβαν αγάπη και στοργή από τους γονείς τους είχαν υψηλότερη αυτοεκτίμηση. Οι άνθρωποι με υψηλή αυτοεκτίμηση πιστεύουν ότι είναι τόσο καλοί όσο οι άλλοι, ενώ οι ναρκισσιστές θεωρούν ότι είναι καλύτεροι από τους άλλους. Τα παιδιά κολακεύονται όταν οι γονείς τα ξεχωρίζουν από τους άλλους. Αυτό δεν μπορεί να είναι καλό τόσο για τα ίδια τα παιδιά όσο και για την κοινωνία.
Επομένως, ποια είναι η μέση λύση και πόση αγάπη και στοργή θα πρέπει οι γονείς να δίνουν στα παιδιά τους; «Μια προσέγγιση, με βάση τα ευρήματα της μελέτης, θα ήταν να διδάξουμε τους γονείς να εκφράζουν τη ζεστασιά και την αγάπη για τα παιδιά τους με έναν τρόπο που θα τα βοηθήσει να αυξήσουν την αυτοεκτίμησή τους, χωρίς να τους μεταφέρουν το μήνυμα ότι είναι πιο ιδιαίτερα και πιο ξεχωριστά από τους άλλους. Η αυτοεκτίμηση έχει να κάνει περισσότερο με το να αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας. Ο ναρκισσισμός σχετίζεται με την έντονη επιθυμία μας να αισθανόμαστε καλά για τον εαυτό μας», αναφέρει η Brummelma.
Περισσότερες συμβουλές εδώ.