Η εκτέλεση 118 Ελλήνων ομήρων στο Μονοδένδρι Λακωνίας από τους Γερμανούς

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Αποτέλεσμα εικόνας για Μονοδένδρι Λακωνίας
Η Εκτέλεση στο Μονοδένδρι Λακωνίας αναφέρεται στην εκτέλεση 118 Ελλήνων πατριωτών στις 26 Νοέμβρη του 1943, από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής.

Τα γεγονότα

Στις 25 Νοεμβρίου 1943 οι αντάρτες του ΕΛΑΣ χτύπησαν φάλαγγα γερμανικών αυτοκινήτων στην τοποθεσία Μονοδένδρι στον δρόμο Τρίπολη-Σπάρτη και σκότωσαν 39 Γερμανούς στρατιώτες.
Στις 26 Νοέμβρη οι Γερμανοί μετέφεραν στο Μονοδένδρι 100 μέλη και στελέχη του ΕΑΜ και του ΚΚΕ που τους είχαν συλλάβει στην Σπάρτη στις 23 Οκτώβρη με την βοήθεια των ταγματασφαλιτών του Λ. Βρεττάκου, καθώς και 18 αγρότες της περιοχής.
Κατά την εκτέλεση ξεχώρισαν ο δικηγόρος Γ. Γιατράκος, που απηύθυνε λόγο στους μελλοθάνατους, και ο σπουδαγμένος στην Γερμανία γιατρός Χρίστος Καρβούνης, ο οποίος δεν αποδέχθηκε χάρη των Γερμανών, εφόσον εκείνη αφορούσε μόνο το πρόσωπο του.

Δεύτερη εκτέλεση στο Μονοδένδρι

Μετά από 4 μήνες, στις 13 Μαρτίου 1944, στην θέση Κοκκινολόυτσα, μερικά χιλιόμετρα από το Μονοδένδρι οι αντάρτες του ΕΛΑΣ κατέστρεψαν ολόκληρη φάλαγγα γερμανικών αυτοκινήτων και σκότωσαν 200 Γερμανούς στρατιώτες. Σε αντίποινα οι Γερμανοί εκτέλεσαν στο Μονοδένδρι άλλους 45 Έλληνες πατριώτες, σύμφωνα με τον κατάλογο που τους έστειλε ο Διοικητής των Ταγμάτων Ασφαλείας Σπάρτης Κ. Κωστόπουλος.

Περισσότερα ιστορικά αφιερώματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)