14 ψυχολογικές παγίδες που ελέγχουν ανεπαίσθητα τη ζωή μας

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Μερικές φορές, πέφτουμε στην παγίδα του μυαλού μας και παίρνουμε αποφάσεις που είναι εντελώς λάθος. Και δεν το συνειδητοποιούμε.
Μερικές φορές, αυτές οι αποφάσεις είναι αβλαβείς, αλλά μερικές άλλες, μπορεί να οδηγήσουν σε κακές συνέπειες.
Διαβάστε παρακάτω μερικές από αυτές τις παγίδες και ποτέ μην αφήσετε το μυαλό σας να σας ξεγελάσει.
14. Διπλά πρότυπα
Όταν δικαιολογούμε τα λάθη μας, χρησιμοποιούμε περιστάσεις που δεν εξαρτώνται από εμάς. Τέτοια λάθη μας κάνουν να πιστεύουμε ότι όλοι έχουμε παρόμοιες ζωές και γι’ αυτό είναι εύκολο να κατηγορήσουμε τους ανθρώπους γύρω μας.
13. Μια διαμάχη για χάρη της νίκης
Οι άνθρωποι έχουν μάθει να διαφωνούν, ώστε να έχουν την ευκαιρία να επηρεάσουν ο ένας τον άλλον. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να σταματήσουν να διαφωνούν, ακόμη και αν έχουν εξαντλήσει τα επιχειρήματά τους.
12. Συγκρίνοντας το ασύγκριτο
Συνήθως συγκρίνουμε πράγματα που είναι εντελώς ασύγκριτα. Για παράδειγμα, υπάρχει η πεποίθηση ότι όσο μεγαλύτερο είναι το σκυλί, τόσο πιο άγριο γίνεται.
11. Εμπιστεύεστε μόνο τους «ανθρώπους» σας
Έχουμε μάθει να χωρίζουμε τους ανθρώπους σε ομάδες. Έχουμε εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που βρίσκονται στην ομάδα «μας» περισσότερο: φίλοι και συνεργάτες, για παράδειγμα.
Ο κόσμος υπερεκτιμά την αξία της ομάδας και τις ικανότητες των μελών της και υποτιμά αυτούς που δεν γνωρίζει καλά.
10. Υπερβολική γενίκευση
Εάν νομίζετε ότι ένα πράγμα που αποδείχθηκε αληθές μία φορά θα ξαναβγεί αληθινό και πάλι σε άλλη περίπτωση, έχετε πέσει σε παγίδα. Εάν ένας ταμίας σας εξαπάτησε μια φορά, δεν σημαίνει ότι κάθε ταμίας θα σας εξαπατά.
9. Η πλειοψηφία δεν μπορεί να είναι λάθος
Οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν κάτι, αν γνωρίζουν ότι κάποιος άλλος το πιστεύει. Η τάση ενός ατόμου να αποδέχεται την άποψη μιας ομάδας, είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα στατιστικά δεδομένα με κριτικό πνεύμα.
8. Θυμόμαστε μόνο τα καλύτερα χαρακτηριστικά και τις δράσεις μας.
Σχεδόν κάθε άτομο θυμάται μόνο τα καλύτερα χαρακτηριστικά του. Μερικές φορές έχουμε την τάση να υπερβάλλουμε, αλλά δεν το παρατηρούμε.
7. Ο εγκέφαλός μας πιστεύει ότι θα είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι στο μέλλον.
Αν μας ζητηθεί να σκεφτούμε τον εαυτό μας στο μέλλον, θα φανταστούμε έναν ξένο που δεν έχει σχεδόν τίποτα κοινό με τον σημερινό εαυτό μας.
6. Η επίδραση Peltzman
Μια πληθώρα διαφορετικών προστατευτικών συσκευών και οδηγιών ασφαλείας, οδηγεί στην αίσθηση ότι ένα άτομο είναι αήττητο. Για παράδειγμα, αν βγάλουμε το κράνος από ένα μοτοσικλετιστή, θα οδηγεί με μεγαλύτερη ασφάλεια.
5. Η παγίδα της «θετικής προσδοκίας»
Μια τέτοια παγίδα είναι κοινή μεταξύ των ανθρώπων που παίζουν χαρτιά: είναι σίγουροι ότι μετά από μια σειρά αποτυχιών, η καλή τους τύχη θα εμφανιστεί στο επόμενο παιχνίδι.
4. Φράσεις με ομοιοκαταληξία
Όταν οι άνθρωποι βλέπουν συνθήματα με ομοιοκαταληξία, τα αντιμετωπίζουν ως πιο αξιόπιστα.
3. Υπάρχουν πάντα περισσότερα κακά νέα.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αντιμετωπίζουμε υποσυνείδητα τα κακά νέα ως πιο σημαντικά.
2. Η επίδραση του ΙΚΕΑ
Συχνά, εκτιμούμε ιδιαίτερα την αξία ενός αντικειμένου εάν σχετίζεται με εμάς, τους συγγενείς μας ή τους φίλους μας.
1. Η παγίδα «υπεροχή έναντι των άλλων»
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μεγάλη γνώμη για τις δεξιότητές τους. Υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους και το επίπεδο δεξιοτήτων τους, γι’ αυτό δεν μπορούν να κρίνουν αντικειμενικά τον εαυτό τους.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)