Βασίλισσα Ελισάβετ Β': Η ζωή της μακροβιότερης βασίλισσας της Βρετανίας

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Όταν ο πρίγκιπας Αλβέρτος, δούκας του Γιόρκ, και η σύζυγός του, Ελισάβετ, απέκτησαν το πρώτο τους παιδί, εκείνος έγραψε στη μητέρα του, βασίλισσα Μέρι: «Δεν ξέρεις πόσο μεγάλη χαρά μας έδωσε ο ερχομός της κόρης μας». Αν και η 21η Απριλίου του 1926 του πρόσφερε τεράστια χαρά, ο δούκας –αργότερα Γεώργιος ΣΤ΄–, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η πριγκίπισσα Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μέι θα στεφόταν κάποτε βασίλισσα και θα γινόταν τελικά η «βασίλισσα των βασιλισσών».
DL_u304521_003.jpg

ΜΙΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Ο δούκας και η δούκισσα του Γιόρκ μεγάλωσαν με αγάπη τις κόρες τους, Ελισάβετ και Μαργαρίτα Ρόουζ, η οποία γεννήθηκε τέσσερα χρόνια μετά την αδελφή της. Η Λίλιμπετ, όπως την αποκαλούσε η οικογένειά της, ήταν δεινή κολυμβήτρια, ενώ έμαθε ιππασία στο πρώτο της άλογο, την Πέγκι, σε ηλικία τεσσάρων ετών. Εκείνη την περίοδο η οικογένεια είχε κι ένα σκυλάκι κόργκι, τον Ντούκι, που έγινε το αγαπημένο της πριγκίπισσας. Ο θάνατος του βασιλιά, τον Ιανουάριο του 1936, ήταν το πρώτο σοκ στην παιδική ηλικία των κοριτσιών. Ο θείος τους, Εδουάρδος, θα ανέβαινε τότε στο θρόνο, τον οποίο ωστόσο θα εγκατέλειπε σε λιγότερο από ένα χρόνο, για να παντρευτεί τη διαζευγμένη ερωμένη του, Γουόλις Σίμπσον. Έτσι, ήρθε η σειρά του Αλβέρτου, ο οποίος επέλεξε το όνομα Γεώργιος ΣΤ΄, για να δώσει έμφαση στη συνέχεια της διαδοχής, κάνοντας γνωστή εκείνη την περίοδο ως το «Έτος με τους τρεις βασιλιάδες».
DL_u304521_012.jpg
ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ
Στα δέκα της, η Ελισάβετ βρέθηκε να είναι διάδοχος του θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου. «Αυτό σημαίνει ότι θα είσαι εσύ η επόμενη βασίλισσα;», την είχε ρωτήσει η αδελφή της, Μαργαρίτα, η οποία μόλις άκουσε το «ναι» ψιθύρισε: «καημενούλα». Έχοντας συναίσθηση του πόσο ανέτοιμος ήταν να ηγηθεί της μοναρχίας, ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ΄ έριξε μεγάλο βάρος στη μόρφωση της πρωτότοκης κόρης του, η οποία συνόδευε τους γονείς της σε πολλές εκδηλώσεις, μάθαινε συνταγματική ιστορία από τον κοσμήτορα του Ίτον, Χένρι Μάρτεν, και γαλλικά από την γκουβερνάντα της. Με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου άρχισε να εκφράζει τη ρητορική της ικανότητα. Τον Οκτώβριο του 1940, η 14χρονη Ελισάβετ εξέδωσε το πρώτο της ραδιοφωνικό μήνυμα προς όλα τα παιδιά της Κοινοπολιτείας που αντιμετώπιζαν ξεριζωμό. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, στα 18 της, έγινε μέλος της Βοηθητικής Εδαφικής Υπηρεσίας Γυναικών, εκπαιδευόμενη ως οδηγός και μηχανικός.
561265.jpg
ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΓΑΜΟΣ
Πολύ πριν αναγκαστεί να έρθει αντιμέτωπη με τις συνέπειες του πολέμου, η νεαρή γαλαζοαίματη είχε γνωρίσει τον έρωτα στο πρόσωπο του πρίγκιπα Φίλιππου της Ελλάδας και της Δανίας, ο οποίος ήταν δεύτερος ξάδερφός της, καθώς η μητέρα του, πριγκίπισσα Αλίκη, ήταν δισέγγονη της βασίλισσας Βικτορίας (όπως και ο πατέρας της Ελισάβετ). Η Ελισάβετ τον γνώρισε στην τρυφερή ηλικία των 13ών ετών, όταν επισκέφτηκε το κολλέγιο Ντάρτμουθ Νάβαλ. Ο Φίλιππος, ένας πολλά υποσχόμενος νεαρός δόκιμος, προθυμοποιήθηκε να την ξεναγήσει. Παρά το ότι και οι δύο είχαν βασιλικό υπόβαθρο, εκείνος μεγάλωσε πολύ διαφορετικά. Η οικογένειά του εκδιώχθηκε από την Ελλάδα, οι γονείς του χώρισαν, ο πατέρας του ζούσε στη Νότια Γαλλία και η μητέρα του εισήχθη σε ψυχιατρική κλινική. Το διαβατήριό του, δε, ανέφερε «χωρίς μόνιμη κατοικία». Στη διάρκεια του πολέμου, ο Φίλιππος υπηρέτησε γενναία στο στόλο της Μεσογείου και του Ειρηνικού, ανταλλάσσοντας γράμματα με την ξαδέλφη του. Σε μια ρομαντική επιστολή, της είχε γράψει: «Έχοντας γλιτώσει στον πόλεμο και βλέποντας τη νίκη, μου δόθηκε η ευκαιρία να ξεκουραστώ και να προσαρμοστώ. Κατάλαβα ότι έχω δοθεί στην αγάπη σου πλήρως και ανεπιφύλακτα. Κι αυτό κάνει ακόμα και τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου να μοιάζουν ασήμαντα». Το 1946 το ζευγάρι αρραβωνιάζεται κρυφά, μετά από πρόταση του Φίλιππου, στο κάστρο του Μπάλμοραλ, στιγμή που η Ελισάβετ περιγράφει ως «μαγική». Η απόφασή τους βρήκε αντίθετη την οικογένειά της, που δεν επιθυμούσε να παντρευτεί τόσο μικρή. Ο βασιλιάς, τελικά, έδωσε τη συγκατάθεσή του και ανακοίνωσε τον αρραβώνα τους τον Απρίλιο του 1947, αμέσως μετά τα 21α γενέθλια της κόρης του. Η ηλικία-ορόσημο έδωσε επίσης την ευκαιρία στην πριγκίπισσα να απευθύνει ένα μήνυμα στο λαό της, που θα έμενε στην ιστορία. Από τη Νότια Αφρική, όπου βρισκόταν με τους γονείς και την αδελφή της, ανέφερε: «Δηλώνω ότι όλη μου τη ζωή, είτε αυτή έχει μεγάλη είτε μικρή διάρκεια, θα την αφιερώσω στην υπηρεσία σας και στην υπηρεσία της αυτοκρατορικής οικογένειας, στην οποία ανήκουμε όλοι». Πίσω στην Αγγλία, ζητήθηκε από τον Φίλιππο να αποκηρύξει την ελληνική του ιθαγένεια, κι έτσι έλαβε το επώνυμο Μαουντμπάντεν, από τους Βρετανούς παππούδες του από τη μεριά της μητέρας του. Ο γάμος τους έλαβε χώρα στο αβαείο του Γουεστμίνστερ, στις 20 Νοεμβρίου 1947, και μεταδόθηκε ζωντανά από το ραδιόφωνο σε όλο τον κόσμο, με 200 εκατομμύρια ακροατές, οι οποίοι ξέχασαν για λίγο τον πόλεμο και επικεντρώθηκαν στην πιο ευτυχισμένη στιγμή της λαμπερής νύφης και του γοητευτικού αξιωματικού του ναυτικού. Ένα χρόνο αργότερα, στις 14 Νοεμβρίου 1948, ο πρώτος γιος τους, πρίγκιπας Κάρολος, ήρθε στον κόσμο. Το 1950 υποδέχθηκαν και την πριγκίπισσα Άννα.
rexfeatures_918888ek.jpg
ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ
Παρ' όλη την ευτυχία της οικογένειας, η υγεία του βασιλιά κατέρρεε. Όταν η Ελισάβετ και ο Φίλιππος αναχώρησαν για περιοδεία στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία –με ενδιάμεση στάση την Κένυα– πατέρας και κόρη ήξεραν ότι ίσως ήταν η τελευταία φορά που έβλεπαν ο ένας τον άλλον. Το προαίσθημα του βασιλιά βγήκε αληθινό, καθώς έφυγε από τη ζωή στις 6 Φεβρουαρίου του 1952, από καρκίνο των πνευμόνων, σε ηλικία 56 ετών. Ο Φίλιππος ανέλαβε ν' ανακοινώσει τα νέα στην αγαπημένη του σύζυγο. Ο προσωπικός γραμματέας της Ελισάβετ, Μάρτιν Κάρτερις, την περιγράφει εκείνη τη στιγμή ως «ήρεμη και κυρίαρχη της μοίρας της». Όταν η νέα βασίλισσα προσγειώθηκε στη Βρετανία, την υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ. Στην τελετή υποδοχής, η οποία έγινε στο St James's Palace, η βασίλισσα δήλωσε: «Εξαιτίας του ξαφνικού θανάτου του πατέρα μου, καλούμαι ν' αντεπεξέλθω στις υποχρεώσεις και στα καθήκοντα για εθνική κυριαρχία».
5612653678.jpg
ΤΟ ΕΠΙΣΤΕΓΑΣΜΑ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ
Η στέψη της στις 2 Ιουνίου του 1953 έγινε ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα γεγονότα του 20ου αιώνα, χάρη στη μεγαλοπρέπεια, τη λάμψη και την επισημότητά της. Στο επίκεντρο βρισκόταν η 27χρονη βασίλισσα, η οποία εκπροσωπούσε μια γενιά αισιοδοξίας για το ξεκίνημα ενός νέου κόσμου μετά τον πόλεμο. Η νεαρή βασίλισσα επέλεξε το μέγα μόδιστρο της εποχής, Νόρμαν Χάρτνελ, για να την ντύσει στην πιο σπουδαία περίσταση της ζωής της, επιλέγοντας μια εκπληκτική λευκή σατέν τουαλέτα, κεντημένη με χρυσή και ασημένια κλωστή. Εκτός από τους 8.000 προσκεκλημένους στο αβαείο του Γουεστμίνστερ, στο προαύλιο είχαν συγκεντρωθεί περισσότερα από δύο εκατομμύρια κόσμου, για να δουν τη νέα εστεμμένη.
052101649.jpg
ΜΙΑ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΜΟΝΑΡΧΗΣ
Στα 30 της, και έχοντας καθιερωθεί ως η κεφαλή του κράτους, η βασίλισσα ήταν έτοιμη ν' απολαύσει και πάλι τη μητρότητα. Ο πρίγκιπας Άντριου γεννήθηκε το 1960, με τον πρίγκιπα Έντουαρντ να ακολουθεί δύο χρόνια αργότερα. Η Βρετανία, όπως και όλος ο κόσμος, μπήκε στην εποχή των Swinging Sixties, και η βασίλισσα έδειξε τη μοντέρνα πλευρά της καλώντας στο παλάτι του Μπάκιγχαμ το 1965 τον Τζον Λένον, τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ, τον Ρίνγκο Σταρ και τον Τζορτζ Χάρισον – τους Beatles. Η ίδια επισκέφθηκε το 1961 για πρώτη φορά την ινδική υποήπειρο ως βασίλισσα, ενώ την ίδια χρονιά δεξιώθηκε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι και τη σύζυγό του, Τζάκι. Το 1969, ο γιος της Κάρολος έλαβε τον τίτλο του πρίγκιπα της Ουαλίας.
52101326.jpg
ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ
Πέντε χρόνια από την ασημένια επέτειο του γάμου της, το 1972, η οποία συνδυάστηκε με τον εορτασμό των 25 χρόνων της στο θρόνο, η βασίλισσα, σε ηλικία 51 ετών, ξεκίνησε έξι επετειακές περιοδείες, επισκεπτόμενη 36 χώρες. Το διάστημα αυτό υπήρξαν και οικογενειακοί εορτασμοί, με το γάμο της πριγκίπισσας Άννας και του καπετάνιου Μαρκ Φίλιπς στο αβαείο του Γουεστμίνστερ, το 1973. Ο γιος τους, Πίτερ, γεννήθηκε τη χρονιά του Ασημένιου Ιωβηλαίου και η φωτογραφία της βασίλισσας να κρατά στην αγκαλιά της τον πρώτο της εγγονό δημοσιεύτηκε με αφορμή τον εορτασμό των 52ων γενεθλίων της. Αλλά υπήρξαν και περίοδοι θλίψης. Ο γάμος της πριγκίπισσας Μαργαρίτας με το φωτογράφο Άντονι Άρμστρονγκ - Τζόουνς (γνωστό και ως Έρλ του Σνόουντον) έληξε το 1978, έπειτα από 18 χρόνια και δύο παιδιά. Σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, η χώρα μεταβαλλόταν ραγδαία. Τα 70s η Βρετανία εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και εγκατέλειψε το σελίνι, ενώ το Μάιο του 1979 η Μάργκαρετ Θάτσερ έγραφε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας.
 DL_u304521_020.jpg
Η ΧΑΡΑ ΤΩΝ ΕΓΓΟΝΩΝ
Σε προσωπικό επίπεδο τα 80s έδωσαν ελπίδα στη βασίλισσα. Ο παραμυθένιος γάμος του διαδόχου της, πρίγκιπα της Ουαλίας, με τη λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ, μίλησε στις καρδιές του έθνους, ενώ η χαρά όλων κορυφώθηκε με τη γέννηση των γιων τους, πριγκίπων Γουίλιαμ και Χάρι. Το 1986, ο γιος της βασίλισσας και τολμηρός αξιωματικός του ναυτικού, πρίγκιπας Άντριου, παντρεύτηκε τη Σάρα Φέργκιουσον και η γέννηση των εγγονών της, Ζάρα Φίλιπς και Μπεατρίς, έφερε ακόμα μεγαλύτερη χαρά στην οικογένεια.
 DL_u304521_051.jpg
ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΡΟΝΙΑ
Τα 90s, αν και θεωρούνται μια από τις πιο απαιτητικές δεκαετίες για τη βασιλεία της Ελισάβετ, έδωσαν επίσης πολλές αφορμές για εορτασμούς. Ο πρίγκιπας Κάρολος έγινε 50 ετών, γεννήθηκε η πριγκίπισσα Ευγενία και έγιναν δύο ακόμα βασιλικοί γάμοι: η πριγκίπισσα Άννα παντρεύτηκε τον διοικητή Τίμοθι Λόρενς το 1992 –λίγους μήνες μετά τον οριστικό χωρισμό της από τον Φίλιπς– και ο πρίγκιπας Έντουαρντ τη Σόφι Ρις-Τζόουνς. Όμως, η βασιλική οικογένεια αντιμετώπισε και μια καταστροφή: το Νοέμβριο του 1992 μια πυρκαγιά που ξέσπασε στο κάστρο του Γουίνδσορ κατέστρεψε 100 δωμάτια. Η δημόσια κατακραυγή για το ποιος θα πληρώσει για την αποκατάσταση έκανε τη βασίλισσα ν' αναλάβει το 70% του κόστους, ανοίγοντας το παλάτι τα καλοκαίρια, ώστε να αντλήσει το ανάλογο κεφάλαιο. Εν τω μεταξύ, ξέσπασαν τα νέα για την κρίση στο γάμο του δούκα και της δούκισσας του Γιόρκ, αλλά και οι φήμες για τις δυσκολίες στο γάμο του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας της Ουαλίας. Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα όταν το 1997, ένα χρόνο μετά το διαζύγιο του Καρόλου από την Νταϊάνα, εκείνη έχασε τη ζωή της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι. Η βασίλισσα, 71 ετών τότε, επικρίθηκε από τον κόσμο και τον Τύπο για το ότι επέλεξε να παραμείνει στο Μπάλμοραλ με τους εγγονούς της, Γουίλιαμ και Χάρι, όταν όλο το έθνος θρηνούσε. Πέντε ημέρες αργότερα, επέστρεψε στο Μπάκιγχαμ και εξέδωσε το δικό της μήνυμα: «Ο καθένας έχει το δικό του τρόπο ν' αντιμετωπίζει τα πράγματα». Και συνέχισε, τιμώντας την πρώην νύφη της με τα εξής λόγια:«Ήταν ένας εξαιρετικός και χαρισματικός άνθρωπος. Δεν έχανε ποτέ το χαμόγελό της και ενέπνεε τους πάντες με την καλοσύνη της. Τη θαυμάζω και τη σέβομαι για την αφοσίωσή της στους άλλους και ειδικά στους γιους της».
ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ
Η νέα δεκαετία ξεκίνησε θριαμβευτικά, με τον εορτασμό των 100 χρόνων της βασιλομήτωρος, στις 4 Αυγούστου του 2000. Τα επόμενα δύο χρόνια, η βασίλισσα έχασε τη μητέρα και την αδελφή της, με διαφορά λίγων εβδομάδων. Καλύτερες μέρες ήρθαν με τον εορτασμό του Χρυσού Ιωβηλαίου, τον Ιούνιο του 2002, αλλά και των 80ών γενεθλίων της Ελισάβετ, το 2006. Ωστόσο, η καταστροφή των Δίδυμων Πύργων το 2001 και οι βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2005 –μία ημέρα μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 από την Αγγλία– ταρακούνησαν και πάλι τη Βρετανία. Μια ανάλαφρη νότα έδωσε η Μισέλ Ομπάμα, η οποία κατά την επίσκεψή της στο Λονδίνο το 2009 συνοδεύοντας το σύζυγό της, έσπασε το πρωτόκολλο και αγκάλιασε τη βασίλισσα! Χαρά έδωσαν και δύο γάμοι και μια επέτειος: ο πρίγκιπας Κάρολος παντρεύτηκε την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς τον Απρίλιο του 2005, το Μάιο του 2008 ο μεγαλύτερος εγγονός της βασίλισσας, Πίτερ Φίλιπς, παντρεύτηκε την Ότομ Κέλι, ενώ το Δεκέμβριο του 2007 η βασίλισσα και ο δούκας του Εδιμβούργου γιόρτασαν τη διαμαντένια επέτειο του γάμου τους.
Η ΧΡΥΣΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ
Στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας η εγγονή της βασίλισσας Ελισάβετ, Ζάρα Φίλιπς, παντρεύτηκε τον σταρ του ράγκμπι, Μάικ Τίνταλ, στο Εδιμβούργο, το 2011, αλλά ήταν ο γάμος του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κάθριν Μίντλετον, τον Απρίλιο του ίδιου έτους, που συγκέντρωσε όλα τα φώτα της δημοσιότητας και μετέτρεψε την οικογενειακή γιορτή σε εθνική. Την επόμενη χρονιά η βασίλισσα γιόρτασε τα 60 χρόνια της στο θρόνο, με το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο, με ένα σαββατοκύριακο εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα. Στο επίσημο μήνυμά της προς το λαό της, ανέφερε: «Αφιερώνομαι εκ νέου στις υπηρεσίες σας». Δύο χρόνια μετά το γάμο του δούκα και της δούκισσας του Κέιμπριτζ, το ζευγάρι υποδέχτηκε το γιο τους, πρίγκιπα Τζορτζ, τον πρώτο δισέγγονο της βασίλισσας. Τον Ιανουάριο του 2014 η Ζάρα Φίλιπς γέννησε την κόρη της, Μία, ενώ ακολούθησε η δεύτερη εγκυμοσύνη της Κάθριν Μίντλετον, η οποία το Μάιο του 2015 έφερε στον κόσμο την πριγκίπισσα Σάρλοτ, που όπως λέγεται είναι η αγαπημένη της Ελισάβετ.
Σήμερα γιορτάζει τα 92α της γενέθλια και η βασίλισσα Ελισάβετ φαίνεται ότι διανύει τα πιο ευτυχισμένα χρόνια της ζωής της. Ο σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος, παραμένει δυνατός και υγιής στο πλευρό της και εκείνη διατηρεί αμείωτη την ενέργειά της: το 2015 έσπασε το ρεκόρ που διατηρούσε η προ-προ-προγιαγιά της, Βικτορία, ως η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας.
ΑΠΟΔΟΣΗ: ΕΥΑ ΒΛΑΧΑΒΑ
REPORT: MULENGA HORNSBY
PHOTOS: GETTY IMAGES, GTRES, REGINALD DAVIS/REX/ SHUTTERSTOCK

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)