Αυτές είναι οι 7 βασικές αρετές ενός καλού μπαμπά!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0




Ο καλός μπαμπάς...
... Αγαπάει! Αποδέχεται τα παιδιά του, επισημαίνει πάντα τα θετικά στοιχεία στη συμπεριφορά τους, τα βοηθάει να αναδείξουν τις ικανότητές τους και επιβραβεύει τις επιτυχίες τους. Έτσι, τα παιδιά αποκτούν αυτοπεποίθηση και αίσθηση ασφάλειας.
...Διδάσκει! Αφιερώνει χρόνο στο να μάθει πράγματα στα παιδιά του και να περάσει χρόνο μαζί τους. Μαζί με τη μητέρα, τους δείχνουν ποιοι είναι οι κανόνες της κοινωνικής συμπεριφοράς και πώς να αντιμετωπίζουν τους άλλους με σεβασμό.
...Είναι στοργικός! Μια ζεστή αγκαλιά είναι συχνά πολύ πιο σημαντική για τα παιδιά από ένα καινούριο παιχνίδι ή ρούχο. Όταν το παιδί δεν εισπράττει τη στοργή και τη θαλπωρή που αποζητά από τους γονείς του πληγώνεται συναισθηματικά κι αυτό θα επηρεάσει αργότερα όλες τις σχέσεις που θα κάνει στη ζωή του.
....Καθοδηγεί! Σε κάθε βήμα που κάνει το παιδί προς την ανεξαρτησία του, είναι πολύ σημαντικό να ξέρει ότι έχει δίπλα του κάποιον να το στηρίζει και να το καθοδηγεί, βοηθώντας το να προσπαθήσει, να επανορθώσει τα λάθη του και να βάλει στόχους.
...Προστατεύει! Ένας σωστός μπαμπάς δεν ενδιαφέρεται μόνο μην χτυπήσουν τα παιδιά του ή μήπως βρεθούν μπροστά σε κάποιο κίνδυνο. Πρέπει και να τα προστατεύει από το να υιοθετήσουν λάθος αξίες, μέσω της πειθαρχίας.
...Προσφέρει! Εκτός από τα υλικά αγαθά που έχουν ανάγκη τα παιδιά, θα πρέπει να τα προμηθεύει και με ό,τι χρειάζονται για να θέσουν στόχους και να τους πετύχουν.
...Συγχωρεί! Κάποιες στιγμές τα παιδιά πληγώνουν τους γονείς. Όμως αυτοί δεν πρέπει να σταματούν ποτέ να δηλώνουν παρόντες. Εάν κλείσουμε τους διαύλους της επικοινωνίας μαζί τους, υπάρχει ο κίνδυνος η σχέση μας μαζί τους να πληγεί ανεπανόρθωτα. Αντίθετα, όταν τα παιδιά διαπιστώνουν ότι για τον μπαμπά τους έχουν μεγαλύτερη αξία ακόμα κι από τα ίδια τα συναισθήματά του, ενισχύεται η αυτοπεποίθησή τους.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)