6 δωρεάν καλοκαιρινές εφαρμογές που δεν πρέπει να λείπουν από το smartphone του γονιού

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0




Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και ήδη έχουν ξεκινήσει οι καλοκαιρινές διακοπές πολλών οικογενειών.
Σας παρουσιάζουμε τις απόλυτα καλοκαιρινές εφαρμογές και ιστοσελίδεςπου δεν πρέπει να λείπουν από το smartphone κάθε γονιού που θέλει να είσαι όσο το δυνατόν πιο σωστά προετοιμασμένος για όλα όσα μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο στην παραλία όσο και στο μέρος που έχει επιλέξει να παραθερίσει.
Υψηλές θερμοκρασίες, καύσωνας, τσιμπήματα κουνουπιών, παραλίες φιλικές για παιδιά, πού υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης μεδουσών είναι μόνο μερικά από τα "προνόμια" που θα απολαύσετε αν κατεβάσετε τις εφαρμογές και τις εγκαταστήσετε στο κινητό σας τηλέφωνο ή απλά τις επισκέπτεστε σε καθημερινή βάση.

Plazz

Θέλετε να μπορείτε να επιβλέπετε τα παιδιά σας ενώ χτίζουν κάστρα στην άμμο και κάνουν δροσερές βουτιές;  Κλείστε ξαπλώστρα κοντά στην ακτή με την Plazz και απολαύστε ξέγνοιαστα και με ασφάλεια το καλοκαίρι σας!
Το Plazz είναι ο πιο απλός και εύκολος τρόπος για να ανακαλύψετε και να έρθετε σε επαφή με μοναδικές παραλίες που σας επιτρέπουν να κάνετε online κράτηση της ξαπλώστρας σας απευθείας από τον υπολογιστή το κινητό ή το tablet σας. Κατεβάστε την εφαρμογή Plazz στο iPhone σας και είστε έτοιμοι για την παραλία!
Το μόνο που χρειάζεται είναι να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
  1. Ξεκινήστε κάνοντας κλικ στο πεδίο  ΕΓΓΡΑΦΗ για να καταχωρήσετε τον προσωπικό σας λογαριασμό με το όνομα και το email σας ή χρησιμοποιώντας το λογαριασμό σας στο Facebook.
  2. Επιλέξτε ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ή αναζητήστε την αγαπημένη σας παραλία από την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
  3. Εισάγετε την προτιμώμενη  ΗΜΕΡΑ και ΩΡΑ της άφιξής σας στην παραλία.
  4. Επιλέξτε τυχόν διαθέσιμες ΞΑΠΛΩΣΤΡΕΣ ή ΣΕΤ (το κάθε ΣΕΤ περιλαμβάνει 2 ξαπλώστρες)
  5. Επιλέξτε εάν χρειάζεται τον αριθμό ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ (6 - 12 ετών) ή ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΞΑΠΛΩΣΤΡΩΝ (έως 2)
  6. ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΡΑΤΗΣΗΣ και εισάγεται την πιστωτική σας κάρτα για την πληρωμή.
  7. Θα λάβετε ένα email με τον ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΩΔΙΚΟ της κράτησης τον οποίο χρειάζεται να δείξετε κατά την άφιξή σας στην είσοδο της παραλίας. Ενδεχομένως να χρειαστεί να δείξετε τον μοναδικό κωδικό που εμφανίζεται στην εφαρμογή PLAZZ του κινητού σας.
Aξίζει να σημειωθεί ότι η κράτηση δεν θα είναι έγκυρη μετά την επιλεγμένη ώρα προσέλευσης.

Conops

Oι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, δημιούργησαν την εφαρμογή conops.gr που δείχνει ανά περιοχή, τις ώρες που θα «επιτεθούν» τα κουνούπια.
Ο δείκτης δραστηριότητας των κουνουπιών είναι στην ιστοσελίδα και για την εξαγωγή του χρησιμοποιούνται μετεωρολογικά δεδομένα θερμοκρασίας, σχετικής υγρασίας και ανέμου που προέρχονται από τις προγνώσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Οι ερευνητές λαμβάνουν υπόψη τους τη θερμοκρασία – οι ιδανικές θερμοκρασίες για το πέταγμα των κουνουπιών είναι 20-25 βαθμοί Κελσίου και γι αυτόν το λόγο άλλωστε τα περισσότερα κουνούπια εμφανίζονται τη νύχτα – της σχετικής υγρασίας η οποία πρέπει να είναι σε επίπεδα άνω του 60% -, αλλά και του ανέμου. Όταν οι άνεμοι είναι πάνω από 4 Μποφόρ (άνω των 20 χιλιομέτρων/ώρα), τα κουνούπια δεν πετούν.
Ο δείκτης χρησιμοποιεί μετεωρολογικά δεδομένα θερμοκρασίας, σχετικής υγρασίας, ταχύτητας ανέμου και βροχόπτωσης που προέρχονται από τις προγνώσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και δίνονται στην ιστοσελίδα meteo.gr. Ο δείκτης ισχύει μόνο σε εξωτερικούς χώρους εκτεθειμένους στις καιρικές συνθήκες και εξαρτάται από το ανάγλυφο μιας περιοχής, την αφθονία κατάλληλων ενδιαιτημάτων (εστίες ανάπτυξης κουνουπιών), τα είδη των κουνουπιών που υπάρχουν σε κάθε περιοχή (π.χ. Ασιατικό κουνούπι τίγρης, ανωφελή κουνούπια (γένος Anopheles)) καθώς και από τα προγράμματα καταπολέμησης που πραγματοποιούνται σε κάθε περιοχή (σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης).
Δείτε την δραστηριότητα των κουνουπιών στην περιοχή σας πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο http://www.conops.gr/weather/ και επιλέγοντας το νομό και την πόλη στη οποία υπάγεστε.

Safe Water Sports

Τώρα μπορείτε να απολαύσετε την θάλασσα, τα σπορ και τις διακοπές σας με ασφάλεια κατεβάζοντα την εφαρμογή Safe Water Sports στο κινητό σας (iOS, Android).
Με το  Safe Water Sports μπορείτε να βρείτε στην τοποθεσία που βρίσκεστε εύκολα:
  • Όλες τις παραλίες (3.000+) με φωτογραφίες, μια σύντομη περιγραφή και τα βασικά χαρακτηριστικά της (πχ. αν έχει βαθιά/ρηχά νερά, άμμο / βότσαλα / πέτρες, parking, πρόσβαση για ΑΜΕΑ, ντους, αν είναι οργανωμένη με ξαπλώστες / ομπρέλες, εκτεθειμένη σε ανέμους, κ.λπ). Πατήστε το πλήκτρο δρομολόγηση και η αντίστοιχη εφαρμογή θα σας οδηγήσει αμέσως εκεί!
  • ΟΛΕΣ και ΜΟΝΟ τις νόμιμες επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ και μέσων αναψυχής με πληροφορίες όπως: τα σπορ που έχουν άδεια να προσφέρουν, την ακριβή τοποθεσία τους, την αξιολόγηση του κοινού κ.α.
  • Τους κανονισμούς ασφάλειας για κάθε θαλάσσιο σπορ
  • Τις μαρινες (ιδιωτικές και δημόσιες) με όλες τις παροχές που προσφέρουν (νερό, κάυσιμα κ.λπ.)
  • Τα νοσοκομεία - κέντρα υγείας
  • Τις λιμενικές αρχές

Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας - Παρατήρηση για τσούχτρες

Όσοι από εσάς ετοιμάζεστε για διακοπές σε περιοχές που βρέχονται από τον Ευβοϊκό, τον Σαρωνικό, τον Κορινθιακό ή τον Θερμαϊκό, καλό είναι να γνωρίζετε πως υπάρχει σοβαρή περίπτωση να κολυμπάτε παρέα με μέδουσες και τσούχτρες -και φέτος. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για όσους έχουν εξοχικές κατοικίες στις περιοχές αυτές και πρόκειται να περάσουν εκεί αρκετό καιρό.
Το να απαλλαγούμε εντελώς από τις μέδουσες το φετινό καλοκαίρι, είναι μάλλον αδύνατον. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, όμως, για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να γνωρίζει πού βρίσκονται αυτές, αλλά και για να προστατευτούμε και εμείς οι ίδιοι, αποφεύγοντας τις περιοχές που συχνάζουν, είναι να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα καταγραφής μεδουσών που δημιούργησε το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.
Μέσω αυτού μπορούμε -μέσω του Google Maps- να ενημερωνόμαστε για την εμφάνιση μεδουσών σε παραλίες της Ελλάδας. Όλη η βάση δεδομένων είναι διαθέσιμη προς κάθε ενδιαφερόμενο (είτε είναι πολίτης ή είτε είναι φορέας), ενώ ο καθένας μπορεί να στέλνει σχετικό μήνυμα στην σελίδα του Παρατηρητηρίου, στο medousa@archipelago.gr.
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν, ότι σε Ευβοϊκό κόλπο και Σαρωνικό εμφανίζονται οι μέδουσες του είδους Chrysaora hysoscella, ενώ στον Κορινθιακό είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα με τις Pelagia noctiluca.

EXTREMA Athens

Μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που ενημερώνει για τα πιο δροσερά σημεία στην Αθήνα, παρουσιάζει ο δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Πρόκειται για μια απλή και εύχρηστη εφαρμογή για συσκευές κινητού τηλεφώνου (smartphone), το «EXTREMA Athens», που είναι διαθέσιμη στο Google Play και στο AppStore, και αποκοπεί στην προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από τις υψηλές θερμοκρασίες, ενημερώνοντας τους πολίτες για σημεία της πόλης που χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου, αλλά και τα δροσερά σημεία που είναι διαθέσιμα.
Η εφαρμογή EXTREMA Athens δίνει πληροφορίες σχετικά με:
  • τον ενδεχόμενο κίνδυνο: αξιολογεί τον εξατομικευμένο θερμικό κίνδυνο σε πραγματικό χρόνο και εάν είναι υψηλός προειδοποιεί και προτείνει κατάλληλα μέτρα για τη μείωση του κινδύνου
  • δροσερά σημεία: προτείνει σε χάρτη ένα δίκτυο δροσερών σημείων στα οποία κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης μπορούν να ζητήσουν δροσιά κατά τη διάρκεια ακραίων θερμοκρασιών. Επίσης, αναφέρονται πληροφορίες, ώρες λειτουργίας και οδηγίες για να μεταβείτε στο πλησιέστερο σε σας δροσερό σημείο
  • Πολλαπλά προφίλ χρηστών: Υποστήριξη πολλών χρηστών. Η λειτουργία αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν θέλετε να προφυλάξετε τους ηλικιωμένους συγγενείς σας: καταχωρώντας το προφίλ και τη θέση τους λαμβάνετε εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο ρίσκο που διατρέχουν και πληροφορίες για το πλησιέστερο σε αυτούς σημείο ανακούφισης.
Η εφαρμογή χρησιμοποιεί δορυφορικά δεδομένα σε συνδυασμό με ατμοσφαιρικά μοντέλα, προκειμένου να εντοπιστούν σε πραγματικό χρόνο οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο.

Swymm

H εφαρμογή Swymm σας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξετε ανά πάσα στιγμή αν στη παραλία που θα πάτε υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης μεδουσών, αν έχει κύμα και αν ναι μέχρι ποιας έντασης, πόσο καθαρή είναι η θάλασσα και πόσος συνωστισμός υπάρχει στην παραλία.  Η  Swymm δημιουργήθηκε από τον ερευνητή του Πανεπιστημίου Πατρών (ΤΜΗΥΠ) Δρ. Ανδρέα Κομνηνό με χρήση τεχνολογιών ανοικτού λογισμικού και διατίθεται δωρεάν. Μπείτε με το κινητό σας στο www.swymm.net, επιλέξτε ή δημιουργήστε την παραλία που σας ενδιαφέρει και αναφέρετε την κατάσταση που επικρατεί τώρα εκεί! Η εφαρμογή στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική παροχή πληροφοριών από τους χρήστες της. Σε κάθε παραλία αναφέρονται τα τρέχοντα μετεωρολογικά δεδομένα με αυτόματο τρόπο, αλλά και όλες οι αναφορές που έχουν κάνει οι χρήστες μας για την παραλία αυτή. Όσο περισσότεροι χρήστες αναφέρουν στοιχεία, τόσο καλύτερη θα γίνεται η ενημέρωση όλων!

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)