Μελομακάρονα
Από τον Στέλιο Παρλιάρο
- Υλικά:
- 530 γρ. ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
- 1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 30 γρ. άχνη
- 1/4 κουτ. του γλυκού σόδα
- 1/4 κουτ. του γλυκού κανέλα ή και περισσότερο
- 1/6 κουτ. του γλυκού γαρύφαλλο
- 50 γρ. βούτυρο λιωμένο
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- καρύδια χοντροκομμένα
- Υλικά για σιρόπι:
- 700 γρ. ζάχαρη
- 1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 100 γρ. μέλι για το μέλωμα
- Εκτέλεση:
2. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό και αποσύρουμε.
3. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.
4. Μετά φτιάχνουμε τα μελομακάρονα. Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο.
5. Προσθέτουμε την άχνη και όλα τα μυρωδικά μαζί.
6. Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε όλο το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει).
7. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη ή σίτα ή κόσκινο προκειμένου να τους δώσουμε μια ωραία όψη.
8. Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά περίπου έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.
9. Αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο ζεστά τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σίτα να στραγγίξουν.
10. Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.
- Λίγα μυστικά ακόμα
Ο κ. Παρλιάρος στην εκπομπή τόνισε ότι: Τα υλικά τα ανακατεύουμε πάρα πολύ απαλά, διαφορετικά όταν τα πλάσουμε και μέχρι να ψηθούν θα βγάλουν όλο το λάδι τους και δε θα γίνουν αφράτα! Αμέσως μόλις βγουν από τον φούρνο τα βάζουμε στο κρύο σιρόπι!
Βρήκαμε τη συνταγή στο: sintagespareas.gr
Κουραμπιέδες
Από τον Ηλία Μαμαλάκη
- Υλικά:
- 150 γραμ φρέσκο βούτυρο
- 2 γραμ βανίλια
- 60 γραμ ζάχαρη άχνη
- 100 γραμ αμύγδαλα
- 40 γραμ ζάχαρη άχνη με 2 γραμ βανίλια για πασπάλισμα
- Εκτέλεση:
2. Προσθέστε τη βανίλια, το αλεύρι και τα αμύγδαλα ανακατεύοντας απαλά.
3. Ζυμώνετε πολύ καλά, ώστε η ζύμη να πλάθεται εύκολα. Φτιάχνετε μικρά μπαλάκια μακρόστενα.
4. Τα τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνετε στους 180ο για 25 λεπτά περίπου.
5. Στη συνέχεια αποσύρετε το ταψί από το φούρνο, βγάζετε τους κουραμπιέδες και τους τοποθετείτε σε πιατέλα.
6. Τους σερβίρετε πασπαλισμένους με το μείγμα της άχνης ζάχαρης και της βανίλιας.
Βρήκαμε τη συνταγή στο: eliasmamalakis.gr
Δίπλες
Από τον Άκη Πετρετζίκη
- Υλικά:
- 5 αυγά
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές ζάχαρη
- Εκτέλεση:
2. Ανοίγουμε τα φύλλα με τον πλάστη και αλευρώνουμε συνεχώς να μην κολλήσει.
3. Τηγανίζουμε σε σπορέλαιο.
4. Σερβίρουμε με μέλι, κανέλλα, σουσάμι και καρύδια.
Βρήκαμε τη συνταγή στο: megatv.com
Βασιλόπιτα
Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Βασιλόπιτα που θα ικανοποιήσει ακόμη και τους πιο αυστηρούς λάτρεις της παράδοσης.- Υλικά
- 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 6 αυγά
- 1 φλ. τσαγιού γάλα
- 1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
- 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
- 1 βανίλια
- 2 κ.γλ. μαχλέπι κοπανισμένο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 φλ. τσαγιού αμύγδαλα καβουρδισμένα, χοντροκομμένα
- Εκτέλεση:
2. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνουμε στο μείγμα των κρόκων εναλλάξ το αλεύρι με τη μαρέγκα, διπλώνοντας απαλά με μια σπάτουλα. Τέλος ρίχνουμε τα χοντροκομμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε ελαφρά.
3. Αλείφουμε με μαργαρίνη ένα ταψί Νο 30 και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Προσθέτουμε το νόμισμα και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε τη βασιλόπιτα με φιλέ αμύγδαλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 55 λεπτά. Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και τη βγάζουμε από το ταψί σε σχάρα, για να κρυώσει. Κοσκινίζουμε πάνω, επίσης αν θέλουμε, ζάχαρη άχνη.
Βρήκαμε τη συνταγή στο: argiro.gr
Santa hat brownies
Όλοι ψάχνουμε μια συνταγή για να στολίσουμε το γιορτινό μας τραπέζι με κάτι χριστουγεννιάτικο. Η παρακάτω συνταγή θα σας δικαιώσει με το παραπάνω, τόσο στην εικόνα όσο και στην γεύση!- Υλικά για 12-16 Brownies
- 12-16 μικρές φράουλες καθαρισμένες
- Κρέμα βανίλια-μασκαρπόνε (συνταγή παρακάτω)
Για την κρέμα:
- ½ φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 220 γρ. τυρί μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2½ – 3 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
- 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- Μια πρέζα αλάτι
- Εκτέλεση
2. Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι. Προσθέστε 2-1/2 φλιτζάνια ζάχαρης, μισό φλιτζάνι κάθε φορά και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να γίνει λείο. Προσθέστε περισσότερη ζάχαρη, αν χρειαστεί, ώστε να γίνει πιο γλυκό.
3. Βάλτε την κρέμα γύρω – γύρω, σαν δαχτυλίδι, πάνω από κάθε brownie.
4. Κόψτε τη βάση της κάθε φράουλας έτσι ώστε να είναι επίπεδη και τοποθετήστε τη ανάποδα σε κάθε brownie, πιέζοντας την ελαφρά για να σταθεροποιηθεί στην θέση της.
5. Στο τέλος βάλτε λίγη κρέμα στη κορυφή της φράουλας για να ολοκληρώσετε το καπέλο του Άι Βασίλη.
Βρήκαμε τη συνταγή στο: e-Diet.gr
http://www.e-diet.gr/2012/12/xristougenniatika-glyka/