Περιοχή του εγκεφάλου μας κάνει μοναδικούς από τα ζώα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Τι είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο τόσο ξεχωριστό από όλα τα άλλα ζώα; Τι μας έκανε να προοδεύσουμε τόσο ως είδος;

Ίσως οι επιστήμονες έχουν για πρώτη φορά μια βέβαιη απάντηση! Και η απάντηση αυτή βρίσκεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο και είναι μια περιοχή που διαθέτουν μόνον οι άνθρωποι και κανένα άλλο ζώο (τουλάχιστον με τις μέχρι τώρα γνώσεις μας).
 
Η περιοχή αυτή έχει σχήμα σφαιρικό και σχήμα περίπου όσο ένα καρύδι. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο ίσως είναι ότι σχετίζεται με την αναγνώριση των λαθών που κάνουμε και το πώς μπορούμε να τα διορθώσουμε! Παίζει επίσης ζωτικό ρόλο για τη λήψη των αποφάσεων.

Οι επιστήμονες που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Neuron" (Νευρώνας), μελέτησαν -μέσω λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) και άλλων τεχνικών απεικόνισης- τους εγκεφάλους 25 υγιών εθελοντών.
 
Βρήκαν ότι η μοναδική αυτή περιοχή του εγκεφάλου μας βοηθά να έχουμε ευέλικτη νόηση και να συνειδητοποιούμε αν έχουμε πάρει κάποια λάθος απόφαση και ποιες διορθωτικές κινήσεις μπορούμε να κάνουμε.

Η εν λόγω εγκεφαλική περιοχή θέτει αδιάκοπα σε αμφισβήτηση την ορθότητα των επιλογών μας και φαίνεται να θέτει συνεχώς το ερώτημα: "τι άλλο, άραγε, θα μπορούσα να είχα κάνει, αντί γι’ αυτό που έκανα;".
 
Μερικοί άνθρωποι, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα καταφέρνουν καλύτερα να διορθώνουν τα προηγούμενα λάθη τους σε σχέση με άλλους, ακριβώς επειδή έχουν ισχυρότερο εγκεφαλικό σήμα από τη συγκεκριμένη περιοχή.

 
news.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)