To «Σκοπιανό», το πιο πρόσφατο στάδιο του «Μακεδονικού», ως πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής προέκυψε από τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, στις αρχές της δεκαετίας του '90. Σε μια περίοδο που η Ελλάδα ομφαλοσκοπούσε (Ειδικό Δικαστήριο κλπ), η Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας εκδήλωνε τη βούλησή της να αποσχιστεί από τη Γιουγκοσλαβία. Με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας, με σύμβολο το αστέρι της Βεργίνας και με αλυτρωτικές «κορώνες», αναζήτησε τη δική της ταυτότητα και μια θέση στη διεθνή κοινότητα ως ανεξάρτητο κράτος.
Το «Σκοπιανό» είχε εισβάλει δυναμικό στο ελλαδικό προσκήνιο. Στις 14 Φεβρουαρίου του 1992, ένα πολυπληθές και γεμάτο παλμό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη σηματοδότησε την ενασχόληση της κοινής γνώμης με το ζήτημα της ονομασίας και των συμβόλων του γειτονικού κράτους. Η λαοθάλασσα της Θεσσαλονίκης πρόβαλε διεθνώς τις ευαισθησίες του ελληνισμού και τη θέλησή του να αντιδράσει στην προσπάθεια οικειοποίησης της ελληνικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η ελληνική διπλωματία από θέση ισχύος δεν συζητούσε στην αρχή «ούτε το όνομα Μακεδονία, ούτε παράγωγά του» για την ονομασία του γειτονικού κράτους. Η οικονομική διείσδυση, το εμπάργκο, οι διαπραγματεύσεις δεν έφεραν αποτέλεσμα και σήμερα η χώρα μας, έχοντας κάνει μια σημαντική έκπτωση, διαπραγματεύεται τη σύνθετη ονομασία, επειδή «η διεθνής κοινότητα δεν μας καταλαβαίνει».
24/1: H Βουλή της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στα Σκόπια, που προήλθε από τις εκλογές της 11ης Νοεμβρίου 1990, ψηφίζει τη διακήρυξη ανεξαρτησίας από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.
27/1: Ο πανεπιστημιακός Νίκολα Κλιούσεφ αναλαμβάνει την πρωθυπουργία του νέου κράτους.
7/6: Η Βουλή της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με συνταγματική τροποποίηση απαλείφει το Σοσιαλιστική από την ονομασία του γειτονικού κράτους, που θα ονομάζεται εφεξής «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
8/9: Με δημοψήφισμα, το 65% του λαού της αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» εγκρίνει την ανεξαρτησία της χώρας από τη Γιουγκοσλαβία.
18/9: Ο ιστορικός ηγέτης των Σκοπίων, Κίρο Γκλιγκόροφ, αναλαμβάνει πρώτος Πρόεδρος της νεοσύστατης «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
4/11: Συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι. Αργότερα θα γίνει γνωστό ότι ο Μιλόσεβιτς πρότεινε κοινά σύνορα Σερβίας - Ελλάδας (ουσιαστικά διχοτόμηση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»), πρόταση που απέρριψε ο Σαμαράς.
17/11: Η Βουλή της αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» ψηφίζει το νέο Σύνταγμα της χώρας. Σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης καλεί την ηγεσία της να σταματήσει την οικειοποίηση του μακεδονικού ονόματος και τις εδαφικές βλέψεις κατά ελληνικών περιοχών.
3/12: Τη διεθνή αναγνώριση της χώρας του ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ζητά με επιστολή του προς τους ηγέτες όλων των κρατών του κόσμου ο πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ.
4/12: Το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ασχολείται με το Μακεδονικό και καταλήγει σε τρεις όρους για την αναγνώριση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»: α) Να αλλάξει η ονομασία «Μακεδονία», β) Να αναγνωρίσει ότι δεν έχει εδαφικές βλέψεις κατά της Ελλάδας και γ) Να αναγνωρίσει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει «μακεδονική μειονότητα».
16/12: Με πρωτοβουλία της Γερμανίας, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδέχεται τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά την κρατική οντότητα της Κροατίας, της Σλοβενίας και της αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Τα Σκόπια καλούνται να προσφέρουν συνταγματικές και πολιτικές εγγυήσεις στους γείτονές τους ότι: α) Δεν έχουν εδαφικές διεκδικήσεις, β) Δεν ασκούν εχθρική προπαγάνδα, γ) Δεν χρησιμοποιούν ονομασία που υπονοεί εδαφικές διεκδικήσεις.
6/1: Η Βουλή της αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» εγκρίνει τροποποιήσεις στο Σύνταγμα, μία εκ των οποίων αναφέρει ότι δεν έχει καμία εδαφική διεκδίκηση απέναντι στις γειτονικές χώρες.
9/1: Η ΠΓΔΜ υποβάλλει αίτημα ένταξης στον ΟΗΕ με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
14/1: Η Ελλάδα λαμβάνει διαβεβαιώσεις από Ιταλία και Γερμανία ότι η ΕΟΚ δεν θα βιαστεί να αναγνωρίσει την αυτοαποκαλούμενη «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
15/1: Η Βουλγαρία είναι η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα («Δημοκρατία της Μακεδονίας»).
15/1: Σύμφωνα με τη γνωμάτευση της επιτροπής Μπαντεντέρ (επιτροπή νομομαθών της ΕΟΚ), η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ικανοποιεί τις προϋποθέσεις για την αναγνώρισή της από την ΕΟΚ.
14/2: Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα συμμετέχουν στο Παμμακεδονικό Συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για το ζήτημα της ονομασίας της αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
17/2: Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε αναθέτει στον προεδρεύοντα πορτογάλο Υπουργό Εξωτερικών Ζοάο Πινέιρο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για το όνομα.
17/2: Τα Σκόπια κάνουν έκκληση στους 12 Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΟΚ να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της, με το ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
18/2: Συγκαλείται σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή για το θέμα των Σκοπίων. Μητσοτάκης, Παπανδρέου, Παπαρρήγα και Δαμανάκη, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά, συμφωνούν για κοινή γραμμή πλεύσης, σε μια ονομασία που δεν θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγά της.
22/2: Πάνω από 100.000 Έλληνες ομογενείς της Αυστραλίας διαδηλώνουν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας στη Μελβούρνη.
1/4: Η πορτογαλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δια του υπουργού Εξωτερικών Ζοζέ Πινέιρο, προτείνει συμβιβασμό με αποδοχή από την πλευρά της Ελλάδος μιας σύνθετης ονομασίας για το κράτος των Σκοπίων, με επικρατέστερη ονομασία «Νοβοματσεντόνια» («Νέα Μακεδονία»). Πρόκειται για το λεγόμενο «Πακέτο Πινέιρο», που προκαλεί διάσταση στις σχέσεις του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά.
13/4: Συγκαλείται για δεύτερη φορά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για το Μακεδονικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή και χωρίς την παρουσία της γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα. Αποφασίζεται να απορριφθεί το «πακέτο Πινέιρο» και η Ελλάδα να αναγνωρίσει το ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνο αν τηρηθούν οι όροι της ΕΟΚ που συμφωνήθηκαν στις 16 Δεκεμβρίου 1991 και αν η ονομασία δεν περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγά της. Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απομακρύνει από το Υπουργείο Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά και το αναλαμβάνει ο ίδιος.
26/4: Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις με ολοσέλιδη καταχώριση στους "New York Times", καλούν τον πρόεδρο Μπους να λάβει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες των Ελλήνων για την ονομασία του Κράτους των Σκοπίων.
2/5: Την αλληλεγγύη τους προς τις ελληνικές θέσεις στο Μακεδονικό εκφράζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΟΚ, οι οποίοι ανακοινώνουν ότι θα αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ, μόνο με ονομασία που θα είναι αποδεκτή από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.
10/5: Νέα ολοσέλιδη καταχώριση στους "New York Times" των ελληνοαμερικανικών οργανώσεων για το Μακεδονικό.
16/5: 87 μέλη του Κογκρέσου (70 βουλευτές και 17 γερουσιαστές) υπογράφουν επιστολή προς τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, με την οποία του ζητούν να μην αναγνωρίσει τη ΠΓΔΜ, αν δεν ικανοποιηθούν όλα τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας.
18/5: Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ρολάν Ντιμά αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης του πρότεινε οι «12» να αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως «Δημοκρατία του Βαρδάρη».
26/6: Η Διάσκεψη Κορυφής της ΕΟΚ στη Λισαβόνα αποφασίζει να μην αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία, αποδεχόμενη τις ελληνικές θέσεις - προτάσεις.
28/6: Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας των Σκοπίων απορρίπτει τον όρο που ζήτησε η Ελλάδα και έθεσε η ΕΟΚ, να αλλάξει το όνομά της, ώστε να αναγνωριστεί από την Κοινότητα.
7/8: Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αναλαμβάνει ο Μιχαήλ Παπακωνσταντίνου.
17/8: Ο σοσιαλδημοκράτης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι αναλαμβάνει πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
24/8: Η ΠΓΔΜ επιλέγει το δεκαεξάκτινο αστέρι της Βεργίνας σε κόκκινο φόντο ως σημαία της.
21/10: Την παραίτησή του από βουλευτής της ΝΔ ανακοινώνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς, μετά τη διαφωνία του με την κυβέρνηση στο Μακεδονικό. Αιτία, η διαφαινόμενη στροφή του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε λύση διπλής ονομασίας.
21/10: Οι 11 εταίροι της Ελλάδας στην ΕΟΚ επικυρώνουν στο Μπέρμιγχαμ την απόφαση που έδινε στις αρχές της ΠΔΓΜ τη δυνατότητα να σφραγίζουν όλα τα εμπορικά έγγραφα με την ένδειξη «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
13/11: Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέας Παπανδρέου δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναγνωρίσει χώρα με τον όρο «Μακεδονία», ενώ χαρακτηρίζει ως εφεύρημα το ενδεχόμενο να δοθεί λύση στο πρόβλημα των Σκοπίων, με χρήση δύο ονομάτων.
16/11: Εκδοτικός οίκος των Σκοπίων προβαίνει στην έκδοση μεγάλου μεγέθους χάρτη της λεγόμενης «Μεγάλης Μακεδονίας», στον οποίο περιλαμβάνονται ακόμη και νησιά του Αιγαίου.
11/12: Την αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια», αποφασίζει, κατ' αρχήν, η Βουλή των Σκοπίων.
12/12: Η Σύνοδος Κορυφής του Εδιμβούργου καλεί το Συμβούλιο Υπουργών να συνεχίσει να ασχολείται με το θέμα της αναγνώρισης των Σκοπίων στο πλαίσιο της απόφασης της Λισαβόνα.
12/12: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει την ανάπτυξη κυανοκράνων στην ΠΓΔΜ, με στόχο την αποτροπή της επέκτασης του πολέμου στο γιουγκοσλαβικό νότο.
4/1: Προβλήματα στη διέλευση ελληνικών φορτηγών αυτοκινήτων, που μεταφέρουν προϊόντα στις χώρες της ΕΟΚ, προκαλούν οι αρχές των Σκοπίων.
5/1: Το ίδρυμα του 62χρονου Κροίσου Τζορτζ Σόρος ανακοινώνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων στην ΠΓΔΜ.
16/1: Περίπου 50.000 έλληνες ομογενείς πραγματοποιούν συλλαλητήριο στη Νέα Υόρκη κατά της ένταξης των Σκοπίων στον ΟΗΕ με το όνομα Μακεδονία.
20/1: Ο Υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Ούφε Ελεμαν - Γιένσεν χαρακτηρίζει «γελοία» τη στάση της Ελλάδας στο Σκοπιανό και προκαλεί την αντίδραση των Ελλήνων ευρωβουλευτών.
26/1: Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Ισπανία προτείνουν συμβιβαστική επίλυση του θέματος για την ονομασία της ΠΓΔΜ, με μέτρα «οικοδόμησης εμπιστοσύνης πλην ονόματος» (Πακέτο Πινέιρο).
7/2: «Ως ακατάλληλη και αστεία» απορρίπτει ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ την πρόταση τριών ευρωπαϊκών χωρών, για ένταξη της δημοκρατίας του στον ΟΗΕ με το όνομα FYROM (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας).
11/2: Το Ευρωκοινοβούλιο με ψήφισμά του τάσσεται υπέρ της εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μέσω διαλόγου των δύο πλευρών, στο πλαίσιο της διαδικασίας διαιτησίας.
12/2: Διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ΠΓΔΜ ζητά ο πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ. Αντώνης Σαμαράς.
13/2: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δηλώνει ότι το όνομα που θα λάβει η ΠΓΔΜ δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί κανείς δεν θα το θυμάται σε 10 χρόνια.
19/2: Τα Σκόπια ζητούν από την Ελλάδα την άδεια να ανοίξουν προξενείο στην Αθήνα.
21/2: Ο Τούρκος Πρόεδρος Τουργκούτ Οζάλ κατηγορεί τους Έλληνες για «σοβινισμό», σχετικά με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
25/3: Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι η ΠΓΔΜ αποδέχθηκε σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ, που προβλέπει διαδικασία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας του γειτονικού κράτους, υπό τους Όουεν και Βανς (πρώην υπουργοί Εξωτερικών Μεγάλης Βρετανίας και ΗΠΑ, αντίστοιχα). Περιλαμβάνει την υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τη διαιτησία για το οριστικό όνομα και την ένταξη της δημοκρατίας αυτής στον ΟΗΕ υπό το προσωρινό όνομα ΠΓΔΜ.
29/3: Παραιτείται από το βουλευτικό αξίωμα ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης, αποδοκιμάζοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης (Μητσοτάκης) και της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Παπανδρέου) για το Μακεδονικό.
7/4: Με την απόφαση 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το κράτος των Σκοπίων γίνεται δεκτό στον ΟΗΕ χωρίς σημαία και με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ , FYROM στα Αγγλικά).
14/5: Κατατίθεται το σχέδιο των διαμεσολαβητών Βανς και Όουεν, που προτείνουν την ονομασία «Νέα Μακεδονία».
28/5: Την άρνηση της Ελλάδας στο σχέδιο Βανς - Όουεν για το ζήτημα της ΠΓΔΜ, επειδή δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στο θέμα της ονομασίας, γνωστοποιεί στον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης, πρέσβης Γιώργος Παπούλιας.
30/5: Τα Σκόπια δεν αποδέχονται το νέο συμβιβαστικό σχέδιο των διεθνών μεσολαβητών Βανς - Όουεν, το οποίο πρότεινε το όνομα «Νέα Μακεδονία».
4/6: Ο πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ απορρίπτει πρόταση του προέδρου της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να επιλυθεί η διαφορά μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας με την επονομασία της Δημοκρατίας «Σλαβομακεδονία».
25/7: Την απογοήτευσή της για την αναγνώριση των Σκοπίων από την Ουκρανία εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση.
13/10: Μετά τις νικηφόρες εκλογές για το ΠΑΣΟΚ της 10ης Οκτωβρίου, ο Ανδρέας Παπανδρέου επανέρχεται θριαμβευτικά στην εξουσία με Υπουργό Εξωτερικών τον Κάρολο Παπούλια.
13/10: Η Κίνα είναι η πρώτη μεγάλη δύναμη που αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα («Δημοκρατία της Μακεδονίας»).
16/12: Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Δανία αναγνωρίζουν διπλωματικά τα Σκόπια με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM).
21/12: Η Ιαπωνία αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.
11/1: Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου παρουσιάζει τις ελληνικές θέσεις στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ και στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο οποίος δηλώνει ότι θα υποστηρίξει την Ελλάδα, ώστε να μην εμπλακεί στη βαλκανική κρίση.
18/1: Ο υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος θέτει τρεις όρους στην ΠΓΔΜ για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων: να αλλάξει σημαία και Σύνταγμα και να διακηρύξει ότι τα σύνορα είναι οριστικά.
24/1: Το θέμα των Σκοπίων στη Βουλή, σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγά του και ότι επανέναρξη του διαλόγου μπορεί να γίνει μόνον εάν το γειτονικό κράτος δώσει έμπρακτα και αξιόπιστα δείγματα. Η ΝΔ πρότεινε επανάληψη του διαλόγου στα πλαίσια του ΟΗΕ. Η ΠΟΛΑΝ υποστήριξε την επαναφορά του θέματος στα πλαίσια της Ε.Ε. Το ΚΚΕ ζήτησε έναρξη διαλόγου με τα Σκόπια χωρίς ιδιαίτερη εμμονή στο θέμα του ονόματος. Ο Συνασπισμός, με ανακοίνωσή του, πρότεινε απευθείας διάλογο με τα Σκόπια ή διάλογο στα πλαίσια του ΟΗΕ.
25/1: «Δεν θα αλλάξουμε το όνομα μόνο και μόνο επειδή μας το ζητεί η Ελλάδα», δηλώνει ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ.
3/2: Η Ρωσία αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.
9/2: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τα Σκόπια ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
16/2: Η Ελλάδα κηρύσσει μονομερές εμπάργκο στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), εξαιτίας του προβλήματος που ανέκυψε με την ονομασία της γειτονικής χώρας. Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει την άμεση διακοπή της λειτουργίας του ελληνικού προξενείου στα Σκόπια και της διακίνησης εμπορευμάτων από και προς τη χώρα αυτή, μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. ΝΔ και ΠΟΛΑΝ συμφωνούν με τα μέτρα, ενώ ΚΚΕ και Συνασπισμός εκφράζουν την αντίθεσή τους. Η ηγεσία της ΠΓΔΜ άσκησε οξεία κριτική κατά της Ελλάδας, ενώ ανησυχίες και επικρίσεις για τα μέτρα εξέφρασαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, το Βέλγιο, η Τουρκία και η Βουλγαρία. Τουρκία και Αλβανία πρότειναν στα Σκόπια τη χρησιμοποίηση λιμανιών τους για τη διακίνηση εμπορευμάτων.
22/2: Τις έντονες ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νομιμότητα των μέτρων κατά των Σκοπίων εκφράζει με «προδικαστική» επιστολή του στην ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ.
25/2: Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ λαμβάνει επιστολή του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου με την πολιτική επιχειρηματολογία της Ελλάδας για τα μέτρα κατά των Σκοπίων.
28/2: Φθάνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το υπόμνημα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών με τη νομική επιχειρηματολογία για τα μέτρα κατά των Σκοπίων.
10/3: Πολύωρες, διαδοχικές συναντήσεις έχει στη Γενεύη ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Σάιρους Βανς με τους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Τους παρουσιάζει ένα κείμενο συμφωνίας, στο οποίο, όπως είπε, υπάρχουν ομοιότητες με το αντίστοιχο του Μαΐου 1993, αλλά και σημαντικές διαφορές. Ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Στέβο Τσερβένκοφσκι επαναβεβαιώνει την απόφαση της χώρας του για συνέχιση του διαλόγου με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι είναι αδύνατο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις υπό την πίεση του εμπάργκο.
28/3: Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου συναντάται με τον κοινοτικό επίτροπο Βαν Ντεν Μπρουκ, ο οποίος ζητά τη μονομερή άρση των ελληνικών μέτρων, για λόγους που ανάγονται στο κοινοτικό Δίκαιο. Ο πρωθυπουργός καταστεί σαφές ότι η Ελλάδα εμμένει στα έμπρακτα δείγματα εκ μέρους των Σκοπίων για να άρει τα μέτρα.
6/4: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίζει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα του εμπάργκο κατά της ΠΓΔΜ και ταυτόχρονα καλεί τα Σκόπια να επανεξετάσουν τη θέση τους στα θέματα του συντάγματος και των συμβόλων τους. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τη δυσφορία της και την ανησυχία ότι η απόφαση θα ενισχύσει την αδιαλλαξία των Σκοπίων.
13/4: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικυρώνει την απόφασή της να προσφύγει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατά της Ελλάδας και να ζητήσει τη λήψη προσωρινών μέτρων, ώστε να αρθεί αμέσως το ελληνικό εμπάργκο κατά των Σκοπίων. Επικρίσεις διατύπωσαν η ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Σάιρους Βανς συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Στέβο Τσερβενκόφσκι.
22/4: Το ζήτημα των Σκοπίων, μεταξύ των άλλων μεγάλων εθνικών μας θεμάτων, βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών που έχουν στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο έλληνας πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου.
28/4: Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου συναντάται στη Νέα Υόρκη με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι και συζητούν για το ζήτημα, παρουσία του Κάρολου Παπούλια και του Σάιρους Βανς. Ο πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ απειλεί με προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εάν συνεχιστεί το ελληνικό εμπάργκο.
28/4: Η ελληνική κυβέρνηση καταθέτει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπόμνημα με την πολιτική και νομική επιχειρηματολογία της, σχετικά με την αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα κατά της χώρας μας που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ελληνικό εμπάργκο κατά των Σκοπίων.
14/6: Ολοκληρώνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η ακροαματική διαδικασία για την προσφυγή, με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε τη λήψη προσωρινών μέτρων εις βάρος της Ελλάδας για το εμπάργκο κατά της ΠΓΔΜ.
29/6: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιώνει εν μέρει την Ελλάδα σχετικά με την υπόθεση του εμπάργκο κατά της ΠΓΔΜ.
11 – 13/7: Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Σάιρους Βανς έχει τρεις γύρους χωριστών συναντήσεων στη Νέα Υόρκη με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Κάρολο Παπούλια και με τον σκοπιανό ομόλογό του Στέβο Τσερβενκόφσκι, παρουσία και του απεσταλμένου του Λευκού Οίκου Μάθιου Νίμιτς. Ως χρόνος νέων συνομιλιών ορίζεται το ερχόμενο φθινόπωρο.
12/7: Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας, μετά τη συνάντησή του με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι, εκφράζει την αισιοδοξία του για άρση του αδιεξόδου στο Μακεδονικό, μέχρι τους πρώτους μήνες του 1995.
12/7: Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ δηλώνει ότι η κυβέρνησή του θα καταφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εάν δεν αρθεί σύντομα το εμπάργκο που έχει επιβάλει η Ελλάδα, ενώ απευθύνει πρόσκληση για συνομιλίες στον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου.
12/7: Διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ στους κόλπους της Ε.Ε, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου στην ΠΓΔΜ , προτείνουν οι ΥΠΕΞ Γερμανίας και Γαλλίας, Κλάους Κίνκελ και Αλέν Ζιπέ, με επιστολή τους προς τον Κάρολο Παπούλια. Η ελληνική κυβέρνηση δέχεται επιφυλακτικά την πρόταση και υπενθυμίζει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πρωτοβουλία του μεσολαβητή του ΟΗΕ Σάιρους Βανς.
12/7: Διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ στους κόλπους της Ε.Ε, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου στην ΠΓΔΜ , προτείνουν οι ΥΠΕΞ Γερμανίας και Γαλλίας, Κλάους Κίνκελ και Αλέν Ζιπέ, με επιστολή τους προς τον Κάρολο Παπούλια. Η ελληνική κυβέρνηση δέχεται επιφυλακτικά την πρόταση και υπενθυμίζει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πρωτοβουλία του μεσολαβητή του ΟΗΕ Σάιρους Βανς.
13/9: Η ΠΓΔΜ εγκαταλείπει το άστρο της Βεργίνας ως εθνικό σύμβολο και υιοθετεί τον ακτινοφόρο ήλιο σε κόκκινο φόντο.
2/10: Για εθνικισμό, καταπίεση των μειονοτήτων και δογματισμό στην εξωτερική πολιτική, κατηγορεί την Ελλάδα ο Κίρο Γκλιγκόροφ και προσθέτει ότι η χώρα του δεν πρόκειται να κάνει καμία υποχώρηση στα θέματα των συμβόλων, του Συντάγματος και της ονομασίας.
3/10: Ο Κίρο Γκλιγκόρωφ δήλωσε ότι δέχεται, καταρχάς, τη συζήτηση επί του σχεδίου του γερμανού ΥΠΕΞ Κλάους Κίνκελ, αλλά απορρίπτει εκείνο το τμήμα του σχεδίου που προβλέπει επιθετικό προσδιορισμό στην επίσημη ονομασία της χώρας του.
4/10: Ο πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ απορρίπτει το προτεινόμενο από τη Γερμανία όνομα Άνω ή Νέα Μακεδονία και αποδέχεται τους υπόλοιπους όρους του σχεδίου Κίνκελ, που αφορούν στην άρση του εμπάργκο, τις αλλαγές στο Σύνταγμα και στη σημαία, την ένταξη στη ΔΑΣΕ και τη συμφωνία ελληνοσκοπιανής συνεργασίας.
7/11: Σε αδιέξοδο καταλήγουν οι συνομιλίες που είχαν ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και ο μεσολαβητής Σάιρους Βανς με τον πρόεδρο των Σκοπίων στη Γενεύη. Ο Κίρο Γκλιγκόροφ τηρεί αδιάλλακτη στάση για τα θέματα των συμβόλων, του Συντάγματος και της ονομασίας και ο Μπούτρος Γκάλι δηλώνει ότι δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος στις συνομιλίες.
9/11: Για τη συνάντηση αυτή ενημερώνεται στη Νέα Υόρκη ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ Χρήστος Ζαχαράκης από τον Σάιρους Βανς, ο οποίος διαψεύδει κατηγορηματικά ότι σκοπεύει να παραιτηθεί από την εντολή του διαμεσολαβητή.
18/11: Βέτο θέτει η Ελλάδα για την είσοδο των Σκοπίων στη ΔΑΣΕ, στη συνεδρίαση της επιτροπής των ανώτερων αξιωματούχων του οργανισμού στη Βουδαπέστη, προβάλλοντας αμφιβολίες για την προθυμία των Σκοπίων να συνεργαστούν ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή.
2/12: Υπέρ των διαπραγματεύσεων για τις σχέσεις ΠΓΔΜ - Ελλάδας τάσσεται ο Κίρο Γκλιγκόροφ, κατά τη συνάντηση που στα Σκόπια με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χέλμουτ Σίφερ και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών Κλοντ Μαρτέν, αλλά ταυτόχρονα δηλώνει εμμονή στο θέμα του ονόματος.
15/12: Ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου Μάθιου Νίμιτς έχει στην Αθήνα χωριστές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, με τον ΥΠΕΞ Κάρολο Παπούλια και με τον πρόεδρο της ΝΔ Μιλτιάδη Έβερτ, και δηλώνει ότι το θέμα του ονόματος είναι σημαντικό και βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ακολούθως, μεταβαίνει στα Σκόπια, αλλά κανένα νέο στοιχείο δεν προκύπτει από τις συνομιλίες που έχει με τον Κίρο Γκλιγκόροφ, στον οποίον επιδίδει επιστολή του αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον.
17/1: Ο τέως πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Αθήνας, καταλογίζει ευθύνες σε ολόκληρη την πολιτική ηγεσία της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, για την πορεία του ζητήματος των Σκοπίων και προτείνει άμεση επάνοδο του θέματος στον ΟΗΕ και συμφωνία - πακέτο στη βάση του σχεδίου Βανς - Όουεν του Μαΐου 1993, με άρση του εμπάργκο και υιοθέτηση σύνθετης ονομασίας. Τα όσα υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης προκάλεσαν τις αντιδράσεις της προεδρίας της Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά.
26/1: Την επίσκεψή του στο Άουσβιτς ματαιώνει ο Υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας, έπειτα από την επιμονή της Πολωνίας να αναρτηθεί η σημαία της ΠΓΔΜ με τον «Ήλιο της Βεργίνας» κατά τη διάρκεια της 50ης επετείου από την απελευθέρωση και των τελευταίων κρατουμένων του ναζιστικού καθεστώτος.
1/2: Κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιείται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η ακροαματική διαδικασία για την εκδίκαση της προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ε.Ε. κατά της Ελλάδας για το εμπάργκο εις βάρος των Σκοπίων. Η έκδοση της απόφασης αναμένεται πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 1995.
6/4: Ο εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Φράνσις Τζέικομπς προτείνει να απορριφθεί η προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ε.Ε. κατά της Ελλάδας για το εμπάργκο εις βάρος των Σκοπίων και να καταδικαστεί η Επιτροπή στην καταβολή των δικαστικών εξόδων, αναφέροντας στην εισήγησή του ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν μπορεί να αποφανθεί επί της ουσίας για τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.
26 – 27/6: Συντονισμένες πιέσεις από την τρόικα της Ε.Ε. (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία) δέχεται η χώρα μας στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε, που πραγματοποιείται στις Κάννες σχετικά με το ζήτημα για την ΠΓΔΜ, για το οποίο ο Ζακ Σιράκ και ο γερμανός ΥΠΕΞ Κλάους Κίνκελ ζητούν την άρση του εμπάργκο κατά της ΠΓΔΜ, επισείοντας τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της χώρας αυτής. Ο έλληνας πρωθυπουργός υπενθυμίζει ότι το θέμα του εμπάργκο βρίσκεται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, υπογραμμίζοντας ότι η εισήγηση του γενικού εισαγγελέα του Δικαστηρίου είναι απαλλακτική για τη χώρα μας και τονίζει ότι ο διάλογος συνεχίζεται στα πλαίσια του ΟΗΕ, ενώ επισημαίνει ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος εξαιτίας της αδιαλλαξίας του προέδρου της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ. Στην Αθήνα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν έντονα την κυβέρνηση για τη στάση της στη σύνοδο, καταλογίζοντάς της ελλιπή προετοιμασία, ανεπαρκή εκπροσώπηση και ότι αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις. Η ΝΔ και το ΚΚΕ ζητούν την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για να συζητηθούν όσα συνέβησαν στις Κάννες, αίτημα το οποίο απέρριψε η κυβέρνηση. Η ΠΟΛΑΝ ζητά την άμεση σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και ο Συνασπισμός επαναφέρει την πρότασή του για δημιουργία συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής.
6/7: Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι και ο μεσολαβητής Σάιρους Βανς συναντώνται στη Γενεύη με τον Υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Στέβο Τσερβένκοφσκι και συζητούν για το ενδεχόμενο απευθείας διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
7/7: Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ δηλώνει σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Πουλς» ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα για πρακτικά θέματα, αλλά αρνείται τη διαπραγμάτευση θεμάτων που αφορούν την ταυτότητα του κράτους και του έθνους της ΠΓΔΜ, ενώ προσθέτει ότι το λιγότερο που μπορεί να περιμένει η ΠΓΔΜ είναι «η ελληνική καλή θέληση να εκφραστεί με την άρση του εμπάργκο».
31/7: Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Γεράσιμος Αρσένης δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νόβα Μακεντόνια» ότι η Ελλάδα θα άρει το εμπάργκο, εφόσον η ΠΓΔΜ προβεί σε αλλαγές συγκεκριμένων διατάξεων του Συντάγματος και των συμβόλων της, ούτως ώστε να συνεχιστεί σε ευνοϊκό κλίμα ο διάλογος για το θέμα του ονόματος.
4/9: Συμφωνία για απευθείας διάλογο μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, επιτυγχάνεται μετά τη μεσολάβηση του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ο διάλογος θα γίνει υπό την αιγίδα του μεσολαβητή του ΟΗΕ Σάιρους Βανς, με σκοπό την υπογραφή ενδιάμεσης συμφωνίας για το λεγόμενο «μικρό πακέτο». Συμφωνείται η χώρας μας να μην άρει το εμπάργκο πριν από τις συνομιλίες και το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ να διευθετηθεί αργότερα.
12/9: Εμπλοκή παρουσιάζεται στις συνομιλίες για το Σκοπιανό στη Νέα Υόρκη, μετά την άρνηση της ΠΓΔΜ να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις χωρίς να άρει η Ελλάδα το εμπάργκο.
13/9: Υπογράφεται στη Νέα Υόρκη από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδος και ΠΓΔΜ, Κάρολο Παπούλια και Στέβκο Τσερβένκοφσκι, η λεγόμενη «ενδιάμεση συμφωνία», που ρυθμίζει τις σχέσεις των δύο χωρών. Η συμφωνία θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ σε ένα μήνα και προβλέπει ότι: 1) οι δύο πλευρές αποδέχονται τα υπάρχοντα σύνορά ως απαραβίαστα και δηλώνουν ότι σέβονται αμοιβαία την εδαφική τους ακεραιότητα, 2) η Ελλάδα θα αναγνωρίσει τα Σκόπια με την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ μόλις η συμφωνία τεθεί σε ισχύ και οι δύο χώρες θα δημιουργήσουν γραφεία συνδέσμου στις πρωτεύουσες τους, 3) η ΠΓΔΜ θα προχωρήσει σε αλλαγή του συμβόλου που υπάρχει στη σημαία της, 4) η ΠΓΔΜ θα διακηρύξει ότι το Σύνταγμά της δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως διεκδίκηση ελληνικού εδάφους ή ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, 5) οι δύο πλευρές θα εργαστούν για την ελεύθερη διακίνηση προσώπων και αγαθών μεταξύ των δύο χωρών και η Ελλάδα θα άρει το εμπάργκο κατά της ΠΓΔΜ.
Η ΝΔ επικρίνει τη συμφωνία, γιατί δεν αντιμετωπίζει το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και δεν διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα. Η ΠΟΛΑΝ ζητά τη διενέργεια δημοψηφίσματος, προκειμένου να αποφανθεί ο λαός για τη συμφωνία και ανακοινώνει ότι θα προωθήσει στη Βουλή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Το ΚΚΕ ανακοινώνει ότι θεωρεί τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις οδηγίες των ΗΠΑ μερική και ανολοκλήρωτη, η οποία δεν εγγυάται την ουσιαστική διευθέτηση των διαφορών των δύο χωρών. Ο Συνασπισμός ζητά τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και της ολομέλειας της Βουλής, ενώ επισημαίνει ότι η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.
Η ΝΔ επικρίνει τη συμφωνία, γιατί δεν αντιμετωπίζει το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και δεν διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα. Η ΠΟΛΑΝ ζητά τη διενέργεια δημοψηφίσματος, προκειμένου να αποφανθεί ο λαός για τη συμφωνία και ανακοινώνει ότι θα προωθήσει στη Βουλή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Το ΚΚΕ ανακοινώνει ότι θεωρεί τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις οδηγίες των ΗΠΑ μερική και ανολοκλήρωτη, η οποία δεν εγγυάται την ουσιαστική διευθέτηση των διαφορών των δύο χωρών. Ο Συνασπισμός ζητά τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και της ολομέλειας της Βουλής, ενώ επισημαίνει ότι η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.
18/9: Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος δηλώνει ότι ελπίζει να επιτευχθεί συμβιβασμός στο θέμα του ονόματος, αλλά αυτό προϋποθέτει υποχωρήσεις από την πλευρά της ΠΓΔΜ. Η κυβέρνηση κατά την πάγια τακτική της δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του ανώτατου άρχοντα, παρά τις πιεστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε ότι κανείς δεν αποκαλύπτει τη διαπραγματευτική του τακτική πριν από την έναρξη των συνομιλιών.
27/9: Με το όνομα ΠΓΔΜ (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) εντάσσονται τα Σκόπια στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
3/10: Η δολοφονική απόπειρα κατά του προέδρου της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, με παγιδευμένο αυτοκίνητο στα Σκόπια, προκαλεί έντονο προβληματισμό και επισκιάζει τις συνομιλίες των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ που διεξάγονται στην Αθήνα για τη ρύθμιση των τεχνικών θεμάτων που αφορούν στην υλοποίηση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Χαρακτηρίζεται ως προσπάθεια αποσταθεροποίησης της ΠΓΔΜ, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, ενώ σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα εκφράζει ανακούφιση για τη σωτηρία του προέδρου και ταυτόχρονα την ελπίδα ότι το γεγονός δεν θα επηρεάσει την πορεία εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών.
5/10: Η σκοπιανή Βουλή εγκρίνει την αλλαγή της σημαίας της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο της υλοποίησης της ενδιάμεσης συμφωνίας Ελλάδας - ΠΓΔΜ. Την ικανοποίησή του εκφράζει ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου.
9/10: Με 102 ψήφους υπέρ, μία κατά και δύο αποχές, η Βουλή της ΠΓΔΜ επικυρώνει την ενδιάμεση συμφωνία, που υπέγραψαν Ελλάδα και ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη.
12/10: Το Μόνιμο Συμβούλιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), αποφασίζει, με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, την ένταξη των Σκοπίων στους κόλπους του, με την ονομασία FYROM.
13/10: Αίρεται το ελληνικό εμπάργκο προς την ΠΓΔΜ, που είχε επιβληθεί τον Φεβρουάριο του 1994, μετά την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ των δύο χωρών.
15/10: Οι πρώτοι πολίτες της ΠΓΔΜ περνούν τα ελληνικά σύνορα, στο πλαίσιο της εφαρμογής της ενδιάμεσης συμφωνίας, που προβλέπει ελεύθερη διακίνηση ατόμων και αγαθών μεταξύ των δύο χωρών.
20/10: Την ίδρυση γραφείων συνδέσμου σε Αθήνα και Σκόπια συμφωνούν Ελλάδα και ΠΓΔΜ.
23/10: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσύρει την προσφυγή που είχε καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της Ελλάδας για την επιβολή του εμπάργκο στην ΠΓΔΜ.
6/11: Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Σκοπιανό. Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το θέμα της ονομασίας και δεσμεύεται να φέρει προς κύρωση στη Βουλή το θέμα του ονόματος (ΠΓΔΜ), σε περίπτωση κατάληξης των διαπραγματεύσεων. Επικρίνει δριμύτατα την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τους χειρισμούς της, καθώς και τον πρόεδρο της ΝΔ Μιλτιάδη Έβερτ, χαρακτηρίζοντας λανθασμένη τη θέση του για επαναδιαπραγμάτευση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Τέλος, ο πρωθυπουργός ζητά και λαμβάνει τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση την ΠΟΛΑΝ, για την πορεία της διαδικασίας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει ότι με τη συμφωνία της Νέας Υόρκης παραβιάστηκε η απόφαση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών και επαναλαμβάνει την πρόταση για σύσταση εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εξαπολύει δριμύ κατηγορώ κατά του προέδρου της ΠΟΛΑΝ, Αντώνη Σαμαρά και κατηγορεί την κυβέρνηση για συμβιβασμό. Ο Αντώνης Σαμαράς κάνει λόγο για συμπαιγνία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, με στόχο την αποδοχή σύνθετης ονομασίας, προτείνει δημοψήφισμα και τονίζει ότι υπάρχουν δύο λύσεις: μετατροπή των Σκοπίων σε ομοσπονδία καντονίων ή ενσωμάτωσή τους στη Νέα Γιουγκοσλαβία. Ευθύνες στην κυβέρνηση και στα κόμματα ΝΔ και ΠΟΛΑΝ επιρρίπτει η Γ.Γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία τάσσεται υπέρ του συμβιβασμού και τονίζει ότι αν χρησιμοποιηθεί ο όρος Μακεδονία, αυτός θα πρέπει να είναι γεωγραφικός και όχι εθνολογικός προσδιορισμός.
6/11: Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Σκοπιανό. Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το θέμα της ονομασίας και δεσμεύεται να φέρει προς κύρωση στη Βουλή το θέμα του ονόματος (ΠΓΔΜ), σε περίπτωση κατάληξης των διαπραγματεύσεων. Επικρίνει δριμύτατα την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τους χειρισμούς της, καθώς και τον πρόεδρο της ΝΔ Μιλτιάδη Έβερτ, χαρακτηρίζοντας λανθασμένη τη θέση του για επαναδιαπραγμάτευση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Τέλος, ο πρωθυπουργός ζητά και λαμβάνει τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση την ΠΟΛΑΝ, για την πορεία της διαδικασίας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει ότι με τη συμφωνία της Νέας Υόρκης παραβιάστηκε η απόφαση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών και επαναλαμβάνει την πρόταση για σύσταση εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εξαπολύει δριμύ κατηγορώ κατά του προέδρου της ΠΟΛΑΝ, Αντώνη Σαμαρά και κατηγορεί την κυβέρνηση για συμβιβασμό. Ο Αντώνης Σαμαράς κάνει λόγο για συμπαιγνία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, με στόχο την αποδοχή σύνθετης ονομασίας, προτείνει δημοψήφισμα και τονίζει ότι υπάρχουν δύο λύσεις: μετατροπή των Σκοπίων σε ομοσπονδία καντονίων ή ενσωμάτωσή τους στη Νέα Γιουγκοσλαβία. Ευθύνες στην κυβέρνηση και στα κόμματα ΝΔ και ΠΟΛΑΝ επιρρίπτει η Γ.Γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία τάσσεται υπέρ του συμβιβασμού και τονίζει ότι αν χρησιμοποιηθεί ο όρος Μακεδονία, αυτός θα πρέπει να είναι γεωγραφικός και όχι εθνολογικός προσδιορισμός.
21/12: Εξαιρετικά σημαντικό βήμα για τις δύο χώρες και την σταθερότητα στην περιοχή χαρακτηρίζει, σε συνέντευξή του στη «Νόβα Μακεντόνια», ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ την ενδιάμεση συμφωνία της Νέας Υόρκης.
15/1: Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου υποβάλλει την παραίτησή του για λόγους υγείας.
15/1: Σε εγκάρδιο και φιλικό κλίμα διεξάγεται στη Νέα Υόρκη, υπό τον μεσολαβητή Σάιρους Βανς, ο πρώτος γύρος των απευθείας συνομιλιών Ελλάδας και Σκοπίων για το όνομα της ΠΓΔΜ.
17/1: Ξεκινά η επίσημη λειτουργία των διπλωματικών γραφείων σύνδεσης Ελλάδας και ΠΓΔΜ.
22/1: Νέος πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης, με Υπουργό Εξωτερικών τον Θεόδωρο Πάγκαλο.
12/2: Τα διαπιστευτήριά του επιδίδει στον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο ο επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου σύνδεσης της ΠΓΔΜ στην Αθήνα Λιούπτσο Αρσόφσκι.
8/3: Η απόφαση για την τελική ονομασία που θα προτείνει η ελληνική πλευρά στα Σκόπια θα ληφθεί από την κυβέρνηση, αφού προηγηθούν διαβουλεύσεις με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, δηλώνει ο ΥΠΕΞ Θεόδωρος Πάγκαλος, έπειτα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. ΚΚΕ και ΣΥΝ ζητούν να κλείσει το θέμα, αποδεχόμενοι τη σύνθετη ονομασία, ενώ η ΠΟΛΑΝ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει ήδη αποφασίσει να συμφωνήσει με σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».
9/3: Δεν θα αναλάβει πρωτοβουλία για τη σύγκληση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, εκτός αν τα κόμματα υποβάλουν σχετικό αίτημα, δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.
11/3: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμιά μυστική συμφωνία μεταξύ Αθήνας - Σκοπίων, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα. Ο πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να υποχωρήσει από την απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει τη θέση της ΝΔ για την αποδοχή ή μη, σύνθετης ονομασίας. Η ΠΟΛΑΝ επιμένει στη θέση της για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ψηφοφορίας στη Βουλή, αλλά και της σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
14/3: Υπέρ της σύνθετης ονομασίας τάσσεται ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
19/3: Την αντίθεσή τους στην προοπτική μιας σύνθετης ονομασίας, στην οποία θα περιέχεται ο όρος «Μακεδονία» ή παράγωγό της, εκφράζουν με γραπτή δήλωσή τους 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας να συζητηθεί το θέμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, πριν αναληφθεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, δηλώνει ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για να συγκληθεί η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και να συζητηθεί το θέμα.
19/3: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κλείνει οριστικά το φάκελο της προσφυγής της Επιτροπής κατά της Ελλάδας για το οικονομικό εμπάργκο στην ΠΓΔΜ.
22/3: Κείμενο - δήλωση, με το οποίο ζητούν από την κυβέρνηση να μην αποδεχτεί σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια που να περιέχει τη λέξη Μακεδονία, υπογράφουν 19 βουλευτές της ΝΔ.
8/4: H κυβέρνηση της Νέας Γιουγκοσλαβίας (Σερβία και Μαυροβούνιο) αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με το όνομα Μακεδονία.
17/4: Υπό την αιγίδα του μεσολαβητή Σάιρους Βανς, αρχίζουν στη Νέα Υόρκη οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για την τελική ονομασία της ΠΓΔΜ. Ο Σάιρους Βανς δηλώνει ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες στις αρχές Ιουνίου.
18/4: Τη θέση πως δεν υπάρχει δυνατότητα συμβιβασμού στο ζήτημα της τελικής ονομασίας της χώρας του εκφράζει ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Λιούμπομιρ Φερσκόφσκι, σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη. Επίσης, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουριέρ», ο Φερσκόφσκι δηλώνει ότι «μετά την πρόσφατη αμοιβαία αναγνώριση Σκοπίων - Βελιγραδίου, το σχέδιο για το μοίρασμα της Μακεδονίας μεταξύ Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας, είναι πλέον παρελθόν».
25/9: Πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης, μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, με Υπουργό Εξωτερικών τον Θεόδωρο Πάγκαλο
30/9: Οι συνομιλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων Αθήνας - Σκοπίων, οι οποίες διακόπηκαν εξαιτίας των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, θα συνεχιστούν στα τέλη Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ, ο οποίος επισημαίνει ότι δεν αναμένει μια ταχεία λύση των ζητημάτων που εκκρεμούν μεταξύ των δύο χωρών. Δηλώνει ότι θα χρειαστεί καιρός για να κατευναστούν τα εθνικιστικά πάθη στην Ελλάδα και να ακουστούν τα επιχειρήματα της «Μακεδονίας», η οποία προτείνει να χρησιμοποιεί το όνομά της στον ΟΗΕ, αφήνοντας την Ελλάδα να χρησιμοποιεί ένα άλλο όνομα που να τη βολεύει. Τονίζει, όμως, ότι το πρόβλημα του ονόματος δεν μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Αθήνας - Σκοπίων.
2/11: Η ΠΓΔΜ υποστηρίζει την ιδέα να ηγηθεί η Ελλάδα της οικονομικής συνεργασίας στην περιοχή, διότι, ως η μόνη βαλκανική χώρα - μέλος της Ε.Ε, έχει αυτό το δικαίωμα, δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νάσα Μπόρμπα» του Βελιγραδίου. Τέλος, σημειώνει ότι η ενδιάμεση συμφωνία είναι ιστορικής σημασίας για τα Σκόπια, διότι για πρώτη φορά η Ελλάδα αναγνωρίζει την ύπαρξη του κράτους και παραδέχεται ότι τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών είναι διεθνώς καθορισμένα και απαραβίαστα.
5/12: «Πολιτισμένη και θαρραλέα» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ την ενέργεια του Κώστα Σημίτη να συναντηθεί μαζί του στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΑΣΕ στη Λισαβόνα, διευκρινίζοντας ότι ήταν μια άτυπη συνάντηση, με πολιτικό όμως περιεχόμενο. Τέλος, μεταφέρει τη θέση του έλληνα πρωθυπουργού ότι το πρόβλημα γύρω από το όνομα δεν οδηγεί πουθενά και καλό θα είναι να γίνουν και από τις δύο πλευρές υποχωρήσεις για να επιτευχθεί λύση.
1997
31/1: Τη διευθέτηση της διένεξης Ελλάδας - ΠΓΔΜ προαναγγέλει επίσημα στη Βουλή ο υπουργός εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος, δηλώνοντας ότι το θέμα θα κλείσει και ότι μια υπεύθυνη κυβέρνηση, όταν διαπιστώνει ότι μια λύση είναι υπέρ του εθνικού συμφέροντος, πρέπει να την υιοθετεί και να μην υποκύπτει σε εκβιασμούς, όπως έγινε στο πρόσφατο παρελθόν. Ως πιθανές εξελίξεις αναφέρει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα κατοχυρώσει στη γειτονική χώρα το όνομα «Μακεδονία» ή -στην καλύτερη για την Ελλάδα περίπτωση- θα την αναγνωρίσει με σύνθετη ονομασία. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός της δεν απορρίπτουν κατηγορηματικά την πιθανότητα σύνθετης ονομασίας, υπέρ της οποίας τάσσεται ο ΣΥΝ, ενώ το ΔΗΚΚΙ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προχωρεί σε λύσεις αντίθετες προς τα συμφέροντα της χώρας. Τέλος, ως προκλητική πρόβα παράδοσης του ονόματος της Μακεδονίας από το ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζει τη θέση της κυβέρνησης ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ.
7/2: Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Μιλτιάδη Έβερτ στη Βουλή, ο Κώστας Σημίτης δηλώνει ότι δεν έχει αλλάξει η θέση της κυβέρνησης στο θέμα της ονομασίας, ότι εφαρμόζεται η ενδιάμεση συμφωνία και ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ανεύρεση ονόματος κοινής αποδοχής, το οποίο όμως δεν θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγά του. Αναφερόμενος σε όσα είχε προ καιρού πει για το ίδιο θέμα ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο πρωθυπουργός διευκρινίζει ότι ο ΥΠΕΞ πάντα είχε άλλη εκτίμηση για την ενδιάμεση συμφωνία, πράγμα που ποτέ δεν έκρυψε.
1998
4/3: «Μακεδονία των Σκοπίων» αποκαλεί την ΠΓΔΜ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου, γεγονός που επικρίνεται έντονα από τη ΝΔ και το ΔΗΚΚΙ. Ο όρος «Μακεδονία των Σκοπίων» ήταν η τελευταία προσφορά πριν από μερικούς μήνες της ελληνικής πλευράς, στις διαπραγματεύσεις της Νέας Υόρκης για το όνομα. Η προσφορά είχε γίνει δεκτή από τους μεσολαβητές, αλλά απορρίφθηκε από την πλευρά των Σκοπίων.
25/6: Σε ομιλία του στην πόλη Στιπ της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ δηλώνει ότι η χώρα του δε θέλει το μονοπώλιο του ονόματος «Μακεδονία», διότι, όπως λέει, υπάρχουν μακεδονικά εδάφη και εκτός των ορίων του κράτους του. Επίσης, ο Κίρο Γκλιγκόροφ δηλώνει ότι ενοχλείται από την επιμονή της Ελλάδας να χρησιμοποιεί την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ και προσθέτει ότι ήδη το 50% των χωρών του κόσμου την έχουν αναγνωρίσει με το συνταγματικό της όνομα, πράγμα που εκνευρίζει την Ελλάδα.
30/8: Ο κεντροδεξιός Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της ΠΓΔΜ.
1999
19/2: Ο Γιώργος Παπανδρέου αναλαμβάνει το Υπουργείο Εξωτερικών, στη θέση του Θεόδωρου Πάγκαλου.
11/5: Με τον ομόλογό του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι συναντάται ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στο περιθώριο του Βαλκανικού Οικονομικού Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Σημίτης δηλώνει ότι το θέμα της ονομασίας θα παραμείνει ως διαφορά στον ΟΗΕ, ευελπιστώντας ότι η στενή οικονομική συνεργασία θα μειώσει βαθμιαία την απόσταση. Από την πλευρά του, ο κ. Γκεοργκίεφσκι δηλώνει ότι η Ελλάδα κατέχει ήδη την πρώτη θέση στους ξένους επενδυτές στα Σκόπια. Ο ίδιος αργότερα ανακοινώνει τη δημιουργία δύο ελεύθερων βιομηχανικών ζωνών, μία εκ των οποίων θα είναι στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ. Στο μεταξύ, υπογράφεται πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού ΔΙΠΕΚ (Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρησιακό Κέντρο) και του Γραφείου Ιδιωτικοποίησης των Σκοπίων.
2000
13/4: Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές και ο Κώστας Σημίτης αναλαμβάνει εκ νέου την πρωθυπουργία, με Υπουργό Εξωτερικών τον Γιώργο Παπανδρέου.
25/10: Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θέτει ο πρωθυπουργός στον ομόλογό του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, σε συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βαλκανικών Χωρών στα Σκόπια. Ο κ. Σημίτης επισημαίνει ότι το θέμα αυτό πρέπει να λυθεί νωρίτερα από το περιθώριο των δύο ετών που προβλέπει η διμερής συμφωνία και ζητά από τα Σκόπια να συμβάλουν θετικά στην επίλυσή του. Ο κ. Γκεοργκίεφσκι αναφέρει ότι η ελληνοσκοπιανή διένεξη για το όνομα περνά σε νέα φάση, με στόχο την επίλυσή της το συντομότερο δυνατόν και κάνει δεκτή την πρόταση του κ. Σημίτη, ότι παράλληλα με τις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, να ασχοληθούν άμεσα και οι κυβερνήσεις, με συναντήσεις των ΥΠΕΞ ή ακόμη και των πρωθυπουργών.
2001
22/2: Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Κώστας Σημίτης και Λιούπτσο. Γκεοργκίεφσκι, στο πλαίσιο Άτυπης Συνόδου Κορυφής των Βαλκανικών Χωρών στα Σκόπια, εκφράζουν την κοινή θέληση και επιδίωξή τους να λυθεί το συντομότερο δυνατόν το θέμα της ονομασίας, λέγοντας όμως ότι προς το παρόν θα παραμείνει ανοικτή η διαδικασία διαπραγματεύσεων στον ΟΗΕ.
2/3: Ο Κώστας Σημίτης, απαντώντας στη Βουλή στον πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, δηλώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί διπλή ονομασία, αλλά θα αναζητήσει λύση κοινά αποδεκτή και επωφελή και για τις δύο πλευρές.
13/3: Υπέρ μίας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης με σύνθετο όνομα το συντομότερο δυνατό, τάσσεται ο πρόεδρος του ΣΥΝ, σε συνάντηση που έχει στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, ο οποίος δηλώνει ότι το κλίμα στην Ελλάδα είναι ώριμο για να δοθεί λύση στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, αλλά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα από την αντιπολίτευση των Σκοπίων.
18/3: Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού, στην Ελλάδα ζουν 962 άτομα με διαβατήριο της ΠΓΔΜ.
9/9: Τη συμβολή της Ε.Ε. και του ύπατου αρμοστή για θέματα εξωτερικής πολιτικής Χαβιέ Σολάνα για τη διευθέτηση του ονόματος της ΠΓΔΜ, με μία κοινά αποδεκτή λύση από τις πλευρές Αθήνας και Σκοπίων, ζητά ο Γιώργος Παπανδρέου στο άτυπο συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.
2002
1/11: Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναλαμβάνει ο σοσιαλδημοκράτης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.
22/11: Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι, έχει ο Κώστας Σημίτης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα. Οι δύο άνδρες συμφωνούν να ενθαρρύνουν τη διαδικασία διαλόγου για το όνομα, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης του ΟΗΕ.
2003
1/7: Την ενόχλησή της εκφράζει η κυβέρνηση για τη διμερή συμφωνία που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την ΠΓΔΜ, για την εξαίρεση των αμερικανών πολιτών από τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, χρησιμοποιώντας το όνομα «Μακεδονία». Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Πάνος Μπεγλίτης τονίζει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έθεσε το ζήτημα στον πρεσβευτή των ΗΠΑ, Τόμας Μίλερ, ενώ απέστειλε επιστολή στον αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ.
2/7: Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, τονίζει ότι η χρήση του ονόματος «Μακεδονία» αποτελεί ανεπίσημη ονομασία που χρησιμοποιήθηκε για τη συμφωνία. Προσθέτει ότι η υπογραφή δεν αποτελεί αλλαγή στο θέμα της ονομασίας και ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη διαδικασία του ΟΗΕ. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, σχολιάζει ότι η κυβέρνηση αδράνησε, ενώ ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου καταθέτουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής, Παναγιώτης Σγουρίδης και ο βουλευτής της ΝΔ Σωτήρης Κούβελας, τονίζοντας ότι υπήρξε πισώπλατη υπερατλαντική μαχαιριά.
2004
10/3: Η ΝΔ κερδίζει τις εκλογές της 7ης Μαρτίου και ο Κώστας Καραμανλής αναλαμβάνει την πρωθυπουργία, με Υπουργό Εξωτερικών τον Πέτρο Μολυβιάτη.
17/3: Η ΠΓΔΜ υποβάλλει αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
31/5: Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναλαμβάνει ο τεχνοκράτης Χάρι Κοστόφ.
11/10: Υπογράφεται συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία».
22 – 23/10: Ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης επισκέπτεται τα Σκόπια και μαζί με την ομόλογό του Ιλίντα Μίτρεβα δηλώνουν ότι οι δύο χώρες είναι πρόθυμες να προχωρήσουν με εντατικούς ρυθμούς στην εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής ονομασίας.
1/11: Ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης στέλνει επιστολή στον ομόλογό του των ΗΠΑ και υπογραμμίζει ότι πιθανή αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το όνομα Μακεδονία θα ήταν αρνητική εξέλιξη με άγνωστες συνέπειες.
4/11: Η αμερικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
15/12: Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναλαμβάνει ο σοσιαλδημοκράτης Βλάντο Μπούτσκοφσκι.
2005
8/4: «Republika Makedonija - Skopje» η νέα πρόταση Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
19/4: Η ΠΓΔΜ απορίπτει την πρόταση, την οποία η Αθήνα στήριξε ως βάση για περαιτέρω διαπραγμάτευση.
16/9: Αδιέξοδο στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ διαπιστώνουν τα Ηνωμένα Έθνη.
21/9: «Η ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ περνάει και από την Ελλάδα», υπενθυμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
8/10: Νέα πρόταση Νίμιτς για το όνομα της ΠΓΔΜ προβλέπει τη χρήση της ονομασίας «Republika Makedonija - Skopje» μόνο στις διμερείς σχέσεις. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, η ΠΓΔΜ στους διεθνείς οργανισμούς θα αναφέρεται ως «Republika Makedonija» (στη λατινική γραφή) έως το 2008 και αμέσως μετά θα αναφέρεται με το συνταγματικό της όνομα: «Republic of Macedonia» (στην αγγλική και μεταφρασμένο, ενώ η Ελλάδα θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία» μόνο με κάποιο επιθετικό προσδιορισμό ως τοπωνύμιο εντός της δικής της επικράτειας. Η πρόταση απορρίπτεται και από τα δύο μέρη. «Απαράδεκτη» την χαρακτηρίζει η Αθήνα. Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν ενημερώθηκαν.
14/10: Ντροπή για την Ελλάδα να μπλοκάρει τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ σε Ε.Ε. - ΝΑΤΟ, λέει ο Ν. Μπερνς.
17/10: Η Ε.Ε. δίνει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΠΓΔΜ.
27/10: «Ευχαριστώ» Μπούτσκοφσκι σε Μπους για την αμερικανική στήριξη, και επί της ονομασίας.
2006
15/2: Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει η Ντόρα Μπακογιάννη, στη θέση του Πέτρου Μολυβιάτη.
24/3: Τις πάγιες θέσεις τους υποβάλουν Καραμανλής και Μπούτσκοφσκι για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
19/4: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Βλάντο Μπούτσκοφσκι στα Σκόπια έχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, με θέμα τις διμερείς σχέσεις.
18/5: Θέμα σλαβόφωνης μειονότητας στην Ελλάδα ανοίγει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ. Οι δηλώσεις του ήρθαν σε απάντηση της απόρριψης της ύπαρξης σλαβόφωνης μειονότητας στην Ελλάδα δια στόματος Κάρολου Παπούλια, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Ευρωκοινοβούλιο.
27/8: Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναλαμβάνει ο κεντροδεξιός Νίκολα Γκρούεφσκι.
23/9: Ημίωρη συνάντηση γνωριμίας, στο περιθώριο της 61ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Ντόρα Μπακογιάννη και Αντόνιο Μιλόσοσκι, αντίστοιχα. Μοναδικό «αγκάθι» η ονομασία, εκτιμά ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.
29/11: Ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ έως το 2008 προαναγγέλει ο αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους.
28/12: «Μέγας Αλέξανδρος» ονομάζεται το αεροδρόμιο των Σκοπίων, με απόφαση της κυβέρνησης. Αντιδράσεις στην Αθήνα.
2007
19/9: Η ΝΔ κερδίζει τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου και ο Κώστας Καραμανλής αναλαμβάνει και πάλι την πρωθυπουργία, με Υπουργό Εξωτερικών την Ντόρα Μπακογιάννη
20/9: Ο Καναδάς αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης.
25/9: Πρόκληση των Σκοπίων στον ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού, Σερτζάν Κερίμ, που προέρχεται από την ΠΓΔΜ, αναφέρει σε προσφώνησή του τη χώρα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και όχι ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».
1/10: 118 χώρες (το 61% των μελών του ΟΗΕ) έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα («Δημοκρατία της Μακεδονίας»).
7/10: Σε συνέντευξή του σε εφημερίδα των Σκοπίων, ο Μάθιου Νίμιτς αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν σίγουρα μεγάλος κατακτητής, όμως έσφαξε χιλιάδες ανθρώπους και κατέστρεψε πολλές πόλεις».
14/10: Με βέτο στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ απειλεί τα Σκόπια η Αθήνα, αν δεν συναινέσουν σε σύνθετη ονομασία.
27/10: Αντίθετη η πλειοψηφία της κοινής γνώμης σε λύση σύνθετης ονομασίας για την ΠΓΔΜ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας MARC για το «Έθνος της Κυριακής». Το 68,2% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν θα συμφωνούσε με μια σύνθετη ονομασία που περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».
1/11: Κριτήρια για την ονομασία της ΠΓΔΜ δίνει στις δύο πλευρές ο Μάθιου Νίμιτς. Θα επισκεφθεί σύντομα Αθήνα και Σκόπια.
3/12: Στα Σκόπια ο Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
5/12: Στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Νέος γύρος επαφών από τον Ιανουάριο, δηλώνει.
20/12: Ασύνδετα ζητήματα η ονομασία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ, επαναλαμβάνει η ΠΓΔΜ.
31/12: Οι αρχές της ΠΓΔΜ απαγορεύουν σε ελληνικά μεταγωγικά C-130 να διέλθουν από τον εναέριο χώρο της. Δια μέσου Βουλγαρίας η πτήση.
1/1: Με διαβατήριο από σήμερα οι Έλληνες πολίτες στην ΠΓΔΜ.
20/1: «Συναισθηματικό» και «ψυχολογικό» το θέμα της ονομασίας, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι.
21/1: Συνάντηση Νίμιτς με τους εκπροσώπους Ελλάδας και ΠΓΔΜ στην Οχρίδα.
23/1: Απόσταση τηρεί ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
12/2: Συνάντηση Ράις - Μιλόσοσκι στην Ουάσιγκτον. Προσπάθεια της ΠΓΔΜ για αποσύνδεση της ονομασίας από την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
14/2: Για ΠΓΔΜ και Κόσοβο συζητά η Ντόρα Μπακογιάννη με την Κοντολίζα Ράις.
19/2: Σύνθετη ονομασία προβλέπει η συμβιβαστική πρόταση που καταθέτει ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για τα Σκόπια κατά τις διαπραγματεύσεις στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Επεισόδια νεαρών έξω από τον ελληνική διπλωματική αποστολή στα Σκόπια.
20/2: H Ντόρα Μπακογιάννη ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς σχετικά με τις νέες προτάσεις Νίμιτς για το όνομα της ΠΓΔΜ.
21/2: Το σχέδιο Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ διαρρέει στην εφημερίδα «Το Βήμα». Τα πέντε ονόματα που προτείνει ενδεικτικά ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ: Συνταγματική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας, Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας και Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας. Την τελευταία ονομασία συζητά η Ελλάδα.
22/2: Αποδεκτή λύση ή μη ένταξη στο ΝΑΤΟ, διαμηνύει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ΠΓΔΜ.
24/2: «Ναι» των Σκοπίων στις προτάσεις Νίμιτς. Αποδεκτές από τα Σκόπια δύο από τις πέντε εναλλακτικές ονομασίες (Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας - Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας).
25/2: Κατά της διπλής ονομασίας της ΠΓΔΜ και υπέρ του βέτο η πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης, σύμφωνα με έρευνα της «Μέτρον Ανάλυσις».
27/2: Πιέσεις της Ε.Ε. προς την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Συλλαλητήριο στα Σκόπια.
29/2: Εκ του σύνεγγυς συνομιλίες Ελλάδας - ΠΓΔΜ υπό τον Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη για την ονομασία. Το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση Μπους - Σέφερ στον Λευκό Οίκο.
29/2: «Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ», επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη Βουλή. Μία ονομασία, σύνθετη, με γεωγραφικό προσδιορισμό, ζήτησε για την ΠΓΔΜ ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην τελευταία πριν το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.
1/3: Άκαρπη η συνάντηση Ελλάδας - ΠΓΔΜ υπό τον Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας της. «Παραμένει το χάσμα Αθήνας - Σκοπίων» δήλωσε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.
3/3: Την Αθήνα επισκέπτεται ο γ.γ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ και έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Και στους δύο συνομιλητές του εκφράζει το ενδιαφέρον του να υπάρξει λύση στο «όνομα» μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις 2 Απριλίου.
5/3: Παραμένει το χάσμα Ελλάδας - ΠΓΔΜ για το «όνομα», μετά την επίσκεψη Νίμιτς στα Σκόπια. Δύο συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη, από το ΛΑΟΣ και από Μακεδονικές οργανώσεις
6/3: Το πρώτο βέτο της Ελλάδας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
7/3: Πιέσεις των ΗΠΑ για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Στα Σκόπια ο αμερικανός απεσταλμένος Νταν Φριντ.
13/3: Συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολας Γκρούεφσκι. «Ειλικρινή και ανοικτή» χαρακτήρισε τη συζήτηση η κυρία Μπακογιάννη.
17/3: Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση για το Σκοπιανό στη Βιέννη, μεταξύ Νίμιτς, Βασιλάκη, Ντιμιτρώφ. O υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι απέρριψε τις τρεις εναλλακτικές ονομασίες που πρότεινε προφορικά ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς: Άνω Μακεδονία, Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας και Republika Maκedonja - Skopje (αμετάφραστο).
21/3: Συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, του ομολόγου της των Σκοπίων, Αντόνιο Μιλόσοσκι και του αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών, Νταβ Φριντ στις Βρυξέλλες και στο σπίτι της μόνιμης αντιπροσώπου των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Βικτόρια Νιούλαντ. Καλό το κλίμα, δεν υπήρξε αποτέλεσμα.
25/3: Όνομα με γεωγραφική διάσταση προτείνει σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ ο Μάθιου Νίμιτς και συγκεκριμένα Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια. Απορριπτική η στάση της Αθήνας.
30/3: Έντονο διάβημα διαμαρτυρίας επιδίδει η Αθήνα στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ζητώντας την άμεση απόσυρση αφίσας που εκδόθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία και αναρτήθηκε σε δρόμους των Σκοπίων, απεικονίζοντας παραποιημένη την ελληνική σημαία με τη σβάστικα στη θέση του Σταυρού.
31/3: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ είχε ο Γιώργος Παπανδρέου, στον οποίο επανέλαβε τη θέση του Κινήματος για το θέμα των Σκοπίων. Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε στον αμερικανό πρέσβη την καθαρή θέση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων: Μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις.
2/4: Βέτο της Ελλάδας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, κατά τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι.
3/4: Άνοιγμα Καραμανλή στα Σκόπια μετά το βέτο, έντονη δυσαρέσκεια και οργισμένες αντιδράσεις στην ΠΓΔΜ.
6/4: Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά τη συνάντησή τους με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, δηλώνουν ότι η ηγεσία της χώρας θα ξεκινήσει εντατικές διαβουλεύσεις, σε διάφορα επίπεδα, με στόχο να εξευρεθεί κατάλληλη λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας, το συντομότερο δυνατό. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ κάνει λόγο για ανάγκη επανακαθορισμού της στρατηγικής της χώρας του και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι αυτή που έχει παραβιάσει την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 μέσω του βέτο στο Βουκουρέστι.
7/4: Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντάνι Φριντ, ενημερώνοντας τους ξένους ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, κάνει λόγο για «Μακεδόνες» και υποστηρίζει ότι «η μακεδονική γλώσσα υπάρχει. Οι Μακεδόνες υπάρχουν. Διδάσκουμε μακεδονικά στη Σχολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ». Εντονη αντίδραση της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.
10/4: Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για το Σκοπιανό μετά από αίτημα του ΛΑΟΣ. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δηλώνει ότι η ευκαιρία είναι στα χέρια των Σκοπίων και κάνει δημόσια πρόσκληση να συνεχιστεί η συζήτηση στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι αποδέχεται και πάλι προσπάθεια ουσιαστικής διαμεσολάβησης των ΗΠΑ, παρακάμπτοντας τον ΟΗΕ. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποχωρήσεις και παθητική στάση έναντι των αμερικανικών πιέσεων, τόνισε ότι το κόμμα του δεν συμφωνεί να περιλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία στο όνομα του γειτονικού κράτους, υποστήριξε ότι η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση και επανέλαβε το αίτημα για δημοψήφισμα.
11/4: Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μπρένταν Βάρμα ανακοινώνει την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας γύρω από το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
17/4: Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς μετά τις ξεχωριστές συναντήσεις που είχε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι και τον πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, δηλώνει ότι έλαβε διαβεβαιώσεις για τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας , σημειώνοντας ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και στα Σκόπια δεν θα καταθέσει νέα πρόταση. Επίσης, ανέφερε ότι θα μεταβεί στην Αθήνα για να πληροφορηθεί τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα απέρριψε την τελευταία πρόταση για την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» και για να διαπιστώσει εάν υπάρχει χώρος για ευελιξία.
18/4: Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντησή του με την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στην Αθήνα, δηλώνει ότι το ελληνικό βέτο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ έδωσε διαφορετική τροπή στην όλη κατάσταση και φώτισε τις ανάγκες και των δύο χωρών. Παρατήρησε ότι στην ΠΓΔΜ υπάρχει τώρα η αντίληψη ότι η επίλυση του θέματος της ονομασίας θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών, λύση που θα πρέπει να είναι αποδεκτή και από τα δύο κράτη,ενώ ανέφερε ότι δεν υπάρχει δική του τελική πρόταση, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή οι δύο πλευρές δεν βρίσκονται κοντά στη λύση.
18/4: Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Ελλάδα προέβη η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για την παρεμπόδιση, εκ μέρους της Αθήνας, επίδοσης πρόσκλησης της γειτονικής χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου. Τα Σκόπια ισχυρίζονται ότι με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, σύμφωνα με το οποίο το ένα συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας δεν δικαιούται να εμποδίσει τη συμμετοχή του δεύτερου μέρους σε διεθνείς οργανισμούς.
21/4: Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, με επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, υποστηριζει ότι με το βέτο η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Ακόμη, ζητά να κοινοποιηθεί η επιστολή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στις χώρες-μέλη του οργανισμού.
23/4: Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από παρέμβαση των ελλήνων ευρωβουλευτών, βάζει φρένο στις επιδιώξεις της ΠΓΔΜ, να ξεκινήσει η πορεία για την ένταξή της στην Ε.Ε χωρίς να έχει επιλυθεί το θέμα της ονομασίας.
28/4: Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αρνείται την είσοδο στον ελληνικό εναέριο χώρο αεροσκάφους της «Macedonian Air Transport» με προορισμό την Αίγυπτο, επειδή φέρει το όνομα Μακεδονία.
12/5: Το Υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, επιδίδει διάβημα διαμαρτυρίας στην πρέσβη της Ελλάδας στα Σκόπια, λόγω των όλο και συχνότερων περιπτώσεων παρεμπόδισης πορείας φορτηγών από την ΠΓΔΜ και επίθεσης κατά των επιβατών τους στην Ελλάδα. Ο Υπουργός Αντόνιο Μιλόσοσκι κάνει λόγο για καλλιέργεια εθνικιστικού κλίματος από ορισμένους πολιτικούς στην Αθήνα.
13/5: Η πρέσβης της Ελλάδας στα Σκόπια, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου απαντώντας στο διάβημα των Σκοπίων, αναφέρει ότι τα περιστατικά αυτά δεν δηλώθηκαν στην ελληνική αστυνομία, παρά μόνον στην αστυνομία της ΠΓΔΜ, γεγονός που δυσκολεύει τις έρευνες στην Ελλάδα. Προσθέτει ότι το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν περιστατικά σε βάρος ελλήνων πολιτών στην ΠΓΔΜ, ενώ πρόσφατα άγνωστοι έσπασαν παράθυρα της ελληνικής πρεσβευτικής κατοικίας στα Σκόπια. Τα περιστατικά αυτά δηλώθηκαν και στην αστυνομία της ΠΓΔΜ, ωστόσο συνειδητή επιλογή της ελληνικής πλευράς ήταν αυτά να μην γνωστοποιηθούν δημόσια για να μην δημιουργηθούν δυσμενείς συνθήκες, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αρνητικό αντίκτυπο σε επίπεδο κοινωνιών.
24/5: Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, μιλώντας σε εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Αγίου Κυρίλλου στη Ρώμη, ανέφερε ότι η χώρα του δεν θα μπει στην Ευρώπη με κανέναν άλλον τρόπο παρά μόνον ως «Μακεδονία».
28/5: Ελλάδα και Κύπρος αποχωρούν από τη Σύνοδο για την «Πρωτοβουλία κατά της Διασποράς Όπλων Μαζικής Καταστροφής» που συνέρχεται στην Ουάσινγκτον, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση των ΗΠΑ να συμμετάσχει η ΠΓΔΜ στη συνάντηση με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
1/6: Ο Νίκολα Γκρούεφσκι επανακλέγεται πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
3/6: Οι τελωνειακές αρχές της ΠΓΔΜ απαγορεύουν τη διέλευση ελληνικής φάλαγγας με προορισμό το Κόσοβο, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ.
5/6: Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ακυρώνει την επίσκεψή του στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνάντηση ηγετών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τους υδάτινους δρόμους, καθώς οι ελληνικές αρχές δεν συμφωνούν στην προσγείωση του κυβερνητικού αεροσκάφους της ΠΓΔΜ, το οποίο φέρει διακριτικά με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
12/6: Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τους διαπραγματευτές Ελλάδας-ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ, δηλώνει ότι «το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών έχει μικρύνει, δεν έχει όμως γεφυρωθεί».
26/6: Συνάντηση με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς είχε στην Αθήνα η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Μ. Νίμιτς είπε ότι δεν κομίζει νέα πρόταση, αλλά «κάποιες ιδέες» που αφορούν το εύρος χρήσης του ονόματος και συγκεκριμένα ποιο θα είναι το όνομα που θα χρησιμοποιείται διεθνώς για την ΠΓΔΜ. Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το θέμα της «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας», που εγείρει μέρος της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ, ως προϋπόθεση για την εξεύρεση λύσης, δήλωσε ότι δεν ήταν από τα θέματα που συζητήθηκαν, προσθέτοντας ότι υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην ταυτότητα και των δύο χωρών.
27/6: Ξεχωριστές συναντήσεις είχε στα Σκόπια ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και τον πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Ο Μ. Νίμιτς φάνηκε να κρατά αποστάσεις από το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ αναφορικά με την όποια πιθανή συμφωνία, λέγοντας “τα δημοψηφίσματα είναι περίπλοκες διαδικασίες”.
14/7: Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, θέτει θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα και εγείρει ζητήματα επιστροφής περιουσιών, αναγνώρισης «μακεδονικής» γλώσσας και χορήγησης υπηκοότητας. Έντονη αντίδραση της Αθήνας.
18/7: Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στην απαντητική του επιστολή προς τον ομόλογό του των Σκοπίων ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει και ούτε υπήρξε «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα και ότι κάθε αντίθετος ισχυρισμός είναι απόλυτα αθεμελίωτος και πολιτικά υποκινούμενος, χωρίς σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα της περιοχής. Για το θέμα της διεκδίκησης των περιουσιών που έθεσε ο Νίκολα Γκρούεφσκι, αναφέρει ότι οιοσδήποτε θα μπορούσε να κάνει χρήση της δυνατότητας νομίμου προσφυγής στα Δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
21/7: Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ζητά τη μεσολάβησή του ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση των δικαιωμάτων της «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα.
23/7: Ο πρέσβης του Παναμά στην Αθήνα Αντόνιο Φότι Τάκι Οτσόα, σε συνάντησή του με την ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη, ανακοινώνει ότι στο εξής η χώρα του θα τηρεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ και παύει να αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
25/7: Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στην απαντητική του επιστολή προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι, τονίζει ότι η Ε.Ε δεν έχει αρμοδιότητα σε θέματα μειονοτήτων και ότι πρόκειται για ευθύνη των κρατών-μελών. Ακόμη, επισήμανε ότι η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας είναι θεμελιώδους σημασίας για τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ε.Ε.
21/8: Ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ είχε στα Σκόπια ο Μάθιου Νίμιτς. Σε ερώτηση αν υπήρξε πρόταση για συγκεκριμένο όνομα, απέφυγε να απαντήσει και τόνισε ότι αναζητείται μία διατύπωση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.
22/8: Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντησή του στη Θεσσαλονίκη με τον έλληνα πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη, απαντώντας σε ερώτηση αν έχουν τεθεί στις συνομιλίες και άλλα ζητήματα εκτός του ονόματος, απάντησε ότι «τέθηκε μία σειρά θεμάτων τα οποία θα τα χαρακτήριζα περιφερειακά στο κεντρικό ζήτημα του ονόματος, τα οποία άλλοτε συνδέονται περισσότερο και άλλοτε συνδέονται λιγότερο με το κεντρικό ζήτημα του ονόματος, αλλά θα πρότεινα να τα αφήσουμε κατά μέρος και να ασχοληθούμε με το θέμα του ονόματος και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση».
11/9: Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς μετά τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τις αντιπροσωπείες Ελλάδας και ΠΓΔΜ, είπε ότι έδωσε νέες ιδέες που περιέχουν καινούργια στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνουν προτάσεις που του έχουν δώσει οι δύο πλευρές. Σε ανακοίνωση του ΟΗΕ αναφέρεται ότι η συνάντηση περιλάμβανε μία διεξοδική συζήτηση όλων των στοιχείων του θέματος, αγγίζοντας το όνομα, τον τρόπο της χρήσης, θέματα ταυτότητας και άλλα συναφή.
12/9: Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι οι προτάσεις Νίμιτς αξιολογούνται από την ελληνική κυβέρνηση και ανέφερε ότι η Ελλάδα συμμετέχει στη διαπραγμάτευση με ξεκάθαρη τη γνωστή της θέση για μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.
19/9: Συνάντηση με το σκοπιανό ομόλογό της Αντόνιο Μιλόσοσκι είχε στο Παρίσι η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Η κυρία Μπακογιάννη διευκρίνισε ότι η συνάντησή της με τον ομόλογό της δεν σημαίνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων και ότι δεν υποκαθίσταται η διαδικασία που υπάρχει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο Αντόνιο Μιλόσοσκι δήλωσε ότι το θέμα του ονόματος είναι μία υπόθεση που δεν είναι εύκολο να λυθεί.
8/10: Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ υπέβαλε νέα πρόταση για το θέμα της ονομασίας στους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ, σε συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη. Ο Μ. Νίμιτς δήλωσε ότι η πρότασή του αποτελεί «δίκαιη βάση» για λύση, ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και ότι δεν είναι το τέλος του δρόμου.
9-10/10: Η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τη νέα πρόταση του Μάθιου Νίμιτς. Η κυρία Μπακογιάννη δήλωσε ότι «βρισκόμαστε στο μέσον μίας πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης», ενώ ο Κάρολος Παπούλιας σημείωσε ότι μπροστά υπάρχει μόνο ένας δρόμος, αυτός των «σκληρών διαπραγματεύσεων». Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου απέρριψε την πρόταση λέγοντας ότι «με τις προτάσεις μας και την υπεύθυνη στάση μας έχουμε διαμορφώσει μία εθνική κόκκινη γραμμή: μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση - όχι στη διπλή ονομασία». Η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Απαιτούμε να υπάρχει σαφής επεξήγηση ότι το όνομα θα περιλαμβάνει καθαρά γεωγραφικό όρο. Μας απασχολούν θέματα που έχουν σχέση με την εθνότητα και άλλα στοιχεία που στο μέλλον, ανεξάρτητα από το όνομα, μπορεί να εγείρουν πιο επίσημα αλλυτρωτικές τάσεις. Το όνομα δεν είναι το κυρίως πρόβλημα». Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την πρόταση Νίμιτς «ένα βήμα εμπρός για την εξεύρεση λύσης», τόνισε ότι πρέπει να διαλευκανθεί η πτυχή του εύρους της χρήσης της ονομασίας και επανέλαβε τη θέση του κόμματος υπέρ της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης είπε ότι η νέα πρόταση Νίμιτς δεν θα περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο ούτε από τη συνείδηση του ελληνικού λαού.
10/10: Στην ΠΓΔΜ ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι δήλωσε ότι, αν δεν επέλθουν σημαντικές τροποποιήσεις στη νέα πρόταση Νίμιτς, δεν μπορεί να αποτελέσει βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης και εξεύρεσης λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας.
5/11: Στην ετήσια έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προτείνει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά στη διαφορά για το ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα.
5/11: Στην ετήσια έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προτείνει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά στη διαφορά για το ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα.
17/11: Προσφυγή κατά της Ελλάδας καταθέτει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η ΠΓΔΜ, κατηγορώντας τη χώρα μας ότι έχει παραβιάσει την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, παρεμποδίζοντας την ΠΓΔΜ να ενταχθεί σε διεθνή οργανισμό, όπως είναι το ΝΑΤΟ. Το Υπουργείο Εξωτερικών, διά του εκπροσώπου του Γιώργου Κουμουτσάκου, χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή «παρελκυστική τακτική», τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στο Δικαστήριο, αποδεικνύοντας τις κατάφωρες και κατά συρροή παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την ΠΓΔΜ.
3/12: Στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ, στην παράγραφο για την ΠΓΔΜ, επαναλαμβάνεται η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι και καλεί τη χώρα να εντείνει τις προσπάθειες για την εξεύρεση μίας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας, στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
8/12: Θετικές αναφορές για τις ελληνικές θέσεις περιλαμβάνει το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την ΠΓΔΜ. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες και δηλώσεις που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με γειτονικές χώρες και υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του Ιουνίου, η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας είναι ουσιώδης, συμπεριλαμβανομένης της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας.
7/1: Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι παραλλήλισε την ανοχή της ΕΕ απέναντι στο ελληνικό βέτο, με την ανοχή στην επιθετική πολιτική των ναζί πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λέγοντας ότι «η σιωπή έναντι τέτοιων συμπεριφορών μάς θυμίζει άλλους καιρούς, όταν καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν βρήκε το κουράγιο να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο του ναζιστικού κινήματος, που στη συνέχεια εξελίχθηκε σε τέρας».
19/1: Πραγματοποιείται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την εξέταση της προσφυγής των Σκοπίων κατά της χώρας μας για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.
21/1: Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υιοθετεί έκθεση του Ολλανδού ευρωβουλευτή Έρικ Μέγερ και καλεί το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε να ορίσει ημερομηνία εντός του έτους για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Ζητείται από την Ελλάδα να μη συνεχίσει να κάνει χρήση του βέτο κατά της ΠΓΔΜ, ενώ καλούνται ΠΓΔΜ και Ελλάδα να καταλήξουν σε μία συμβιβαστική λύση σχετικά με το θέμα της ονομασίας έτσι ώστε το ζήτημα αυτό να μην αποτελεί πλέον εμπόδιο για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς.
23/1: Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αποφασίζει ότι έως τις 20 Ιουλίου 2009 θα πρέπει η ΠΓΔΜ να παρουσιάσει στο δικαστήριο γραπτό υπόμνημα με τα επιχειρήματα υποστήριξης της προσφυγής που κατέθεσε εναντίον της Ελλάδας για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Η Ελλάδα αφού ενημερωθεί για το περιεχόμενό του, θα μπορεί να καταθέσει το δικό της υπόμνημα, έως τις 20 Ιανουαρίου του 2010.
11/2: Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ, πρέσβεις Βασιλάκη και Γιόλεφσκι. Στη συνάντηση έγινε ανασκόπηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, χωρίς να κατατεθούν νέες ιδέες ή προτάσεις.
1/3: Άγνωστοι γράφουν συνθήματα κατά της Ελλάδας σε τουριστικά ελληνικά λεωφορεία στην Οχρίδα της ΠΓΔΜ. Οι δράστες έγραψαν με σπρέι «Μακεδονία», «Ενωμένη Μακεδονία» και «Μέγας Αλέξανδρος».
3/3: Το Υπουργείο Εξωτερικών εκδίδει ταξιδιωτική οδηγία, με την οποία ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην ΠΓΔΜ, ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα.
12/3: Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με 478 ψήφους υπέρ, 92 κατά και 42 αποχές, εγκρίνει την τρίτη έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ που εισηγήθηκε ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Έρικ Μέγερ. Το θέμα της ονομασίας λαμβάνεται υπόψη ως μία βασική εκκρεμότητα, ωστόσο εκτιμάται ότι «παρόμοιες διμερείς διαφορές στα Βαλκάνια δεν πρέπει να παρακωλύουν την προσχώρηση ή να έχουν το προβάδισμα έναντι της διεργασίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης». Οι ευρωβουλευτές καλούν το Συμβούλιο υπουργών να ορίσει ημερομηνία εντός του έτους για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οι Έλληνες ευρωβουλευτές ψήφισαν κατά.
15/4: Ταξιδιωτική οδηγία σε βάρος της Ελλάδας εκδίδει το Υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, προειδοποιώντας τους πολίτες της χώρας να αποφεύγουν τα ταξίδια και την παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μεγάλες ελληνικές πόλεις «λόγω των επεισοδίων που έχουν λάβει χώρα τους τελευταίους μήνες». Έντονη αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.
22/4: Ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση Όλι Ρεν, σε συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Υπουργό Εξωτερικών τηςτης ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, χαρακτηρίζει το 2009 σημαντική χρονιά για την επίλυση του θέματος της ονομασίας.
6/5: Ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, «Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη» Αλί Αχμέτι, επισημαίνει την ανάγκη εντατικοποίησης της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας και προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση, αναφορικά με την ενταξιακή προοπτική της χώρας στο ΝΑΤΟ, μπορεί να προκαλέσει ανασφάλεια στον πληθυσμό.
7/7: Ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, δηλώνει ότι στις συναντήσεις που είχε στα Σκόπια με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Γκοόργκι Ιβάνοφ και Νίκολα Γκρούεφσκι, εξετάσθηκαν οι βασικές πτυχές της τελευταίας του πρότασης, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για διεθνή χρήση και κάποιες τροποποιήσεις επί της πρότασης αυτής.
8/7: Ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ ο Μάθιου Νίμιτς μετά τη συνάντησή του με την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στην Αθήνα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης και προσκόμισε ιδέες που συνιστούν «μικρές» αλλαγές στην τελευταία πρόταση του Οκτωβρίου του 2009.
20/7: Η ΠΓΔΜ υποβάλλει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης υπόμνημα, στο οποίο αναπτύσσει τα επιχειρήματά της αναφορικά με την προσφυγή που κατέθεσε κατά της Ελλάδας, στις 17/11/2008. Η γειτονική χώρα κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία, θέτοντας βέτο στην πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου τον Απρίλιο του 2008.
9/10: Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας με την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Διαβαλκανικής Διάσκεψης που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι η Ελλάδα, με τις θέσεις της να είναι ξεκάθαρες και γνωστές, επιθυμεί επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
14/10: Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι «η χώρα πληροί επαρκώς τα πολιτικά κριτήρια που απαιτούνται».
29/10: Άτυπη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο περιθώριο στη Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέφερε την πρόθεση της Αθήνας να στηρίξει όλες τις βαλκανικές χώρες στην ένταξή τους στην ΕΕ, με ορόσημο το 2014, δέσμευση που ισχύει και για την ΠΓΔΜ, με την προϋπόθεση ότι θα έχει βρεθεί προηγουμένως αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ χαρακτήρισε τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών «λιώσιμο του πάγου» και κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια να επισκεφθεί τα Σκόπια.
4/11: Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ απευθύνει πρόσκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια να επισκεφθεί επισήμως τα Σκόπια.
27/11: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι είχε ο Γιώργος. Παπανδρέου, στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ, στις Πρέσπες. Οι δύο άνδρες έκαναν αξιολόγηση της πορείας και των σχέσεων των δύο χωρών, με αφορμή το θέμα της ονομασίας.
6/12: Η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» δημοσιεύει απόρρητο έγγραφο της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι για το περιεχόμενο της συνάντησης που είχαν το Σεπτέμβριο του 2008 στο Παρίσι, οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Ντόρα Μπακογιάννη και Αντόνιο Μιλόσοσκι. Σύμφωνα με το έγγραφο, η Ντόρα Μπακογιάννη περιορίστηκε στο θέμα της ονομασίας και το εύρος της χρήσης αυτής, χωρίς να επιμείνει στη «χρήση έναντι όλων» (erga omnes) και στην απαραίτητη αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ. Επίσης, η υπουργός πρότεινε τον όρο «Μακεντόσκι στην κυριλλική, ως προσδιοριστικό στοιχείο της γλώσσας και της εθνότητας του λαού των Σκοπίων».
18/12: Ολιγόλεπτη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην Κοπεγχάγη, στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα. Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του, χαιρέτισε το διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος μπορεί να συνεισφέρει στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης και στην καλύτερη κατανόηση των πολιτικών ηγεσιών.
22/12: Την επίλυση του θέματος της ονομασίας έθεσε ως προϋπόθεση ώστε να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε απαντητική επιστολή στην πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο Σκοπιανός ομόλογός του Γκιόργκι Ιβάνοφ.
3/2: Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και αντάλλαξαν απόψεις για την οικονομική κατάσταση των δύο χωρών καθώς και για θέματα διμερούς και περιφερειακού χαρακτήρα. Η συνομιλία έγινε ύστερα από πρωτοβουλία του Νίκολα Γκρούεφσκι, με στόχο τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας.
18/2: Επιδόθηκε στα Σκόπια η απαντητική επιστολή του Γιώργου Παπανδρέου προς τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Νίκολα Γκρούεφσκι για την πρόσκληση να επισκεφθεί τη γειτονική χώρα, επισήμανε όμως, ότι για να γίνει αυτό, θα πρέπει πρώτα να εκπληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις και να υπάρξει πολύ καλή προετοιμασία.
24/2: Συνομιλία με τον Νίκολα Γκρούεφσκι είχε στα Σκόπια ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος είπε ότι δεν κομίζει νέα πρόταση για το θέμα της ονομασίας.
26/2: Με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου συναντήθηκε στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς. Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές θέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αλλά κατά τη γνώμη του υπάρχει «κοινή βάση» για τη λύση του προβλήματος. Ανέφερε ότι το θέμα της ονομασίας ήταν από την αρχή και παραμένει βασικό, ενώ τα υπόλοιπα προέκυψαν κατά την πάροδο του χρόνου και είναι «δευτερεύοντα».
25/3: Μετά τη συνάντηση που είχαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και ΠΓΔΜ Γιώργος Παπανδρέου και Νίκολα Γκρούεφσκι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε, στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι δήλωσε πως «οι θέσεις των δύο χωρών για το θέμα της ονομασίας παραμένουν διαφορετικές στο μεγαλύτερο μέρος τους».
24/4: Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «Σίτελ», ανέφερε: «Σε περίπτωση που παρουσιαστεί πρόταση για ονομασία “Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας” για όλες τις χρήσεις και εφόσον η πρόταση αυτή παρουσιαστεί επίσημα στο μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, εγώ θα τη θέσω σε δημοψήφισμα. Αν σας ενδιαφέρει η προσωπική μου θέση, εγώ θα ψηφίσω κατά».
26/4: Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι είχε ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με ανακοίνωση της γειτονικής χώρας. Οι δύο πρωθυπουργοί αντήλλαξαν απόψεις για την κατάσταση και τις προκλήσεις, με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες οι χώρες τους Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «οι δύο πρωθυπουργοί ανέφεραν ότι είναι ανοιχτοί για την όσο το δυνατό συντομότερη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ενώ σημειώθηκε η ετοιμότητα των δύο πλευρών για την πραγματοποίηση απευθείας συναντήσεων και επαφών στο μέλλον».
18/5: Άτυπη συνάντηση με τον ομόλογό του Νίκολα Γκρούεφσκι είχε στη Μαδρίτη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής. Στη συνάντηση συζητήθηκε η εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπου οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ενώ έγινε αναφορά στην οικονομική κρίση και στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
17/6: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε στις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπανδρέου. Η συνάντηση έγινε έπειτα από ελληνική πρωτοβουλία. Ο έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την ελληνική βούληση για λύση του προβλήματος και τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την αναζήτηση μίας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα προσφέρεται για κάθε χρήση, ενώ παραμένει πιστή στη διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
23/6: Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι είχε ο Γιώργος. Παπανδρέου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των χωρών-μελών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
20/9: Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ και τον Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, είχε στη Νέα Υόρκη ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος είπε ότι δεν υπέβαλε νέα πρόταση και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «αυξημένο επίπεδο εμπιστοσύνης» που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.
23/9: Εθιμοτυπική συνάντηση είχε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβανόφ στη Νέα Υόρκη.
24/9: Η Συρία έγινε η 129η χώρα που αναγνώρισε την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Οι δύο χώρες συνήψαν διπλωματικές σχέσεις, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
7/10: Ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», ανέφερε ότι οι τακτικές συναντήσεις μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ δεν επέφεραν κάποια κινητικότητα στη διαδικασία για την αναζήτηση λύσης στο θέμα της ονομασίας. Ερωτηθείς κατά πόσο βελτιώθηκε το κλίμα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, δήλωσε ότι «με τον Γ. Παπανδρέου έχουμε περισσότερες χειραψίες, χαμόγελα, φιλοφρονήσεις, αλλά επί της ουσίας δεν υπάρχει καμία κινητικότητα. Η Ελλάδα κάνει λόγο για κόκκινες εθνικές γραμμές. Το κόκκινο όμως δεν είναι το χρώμα του συμβιβασμού”.
27/10: Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι στις Βρυξέλλες, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της ονομασίας καθώς η επίλυσή του είναι σημαντική για τη χώρα, την περιοχή και για όλη την Ευρώπη.
27/10: Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κατέθεσε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το απαντητικό Μνημόνιο της Ελλάδας στην υπόθεση της προσφυγής της ΠΓΔΜ εναντίον της χώρας μας.
29/10: Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου και της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι στη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε, επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στη διαδικασία του ΟΗΕ για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.
9/11: Στην ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε, τονίζεται ότι οι σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ επηρεάζονται αρνητικά από το άλυτο ζήτημα της ονομασίας και σημειώνεται ότι η διατήρηση καλών σχέσεων γειτονίας, περιλαμβανομένης μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει ζωτικής σημασίας.
9/2: Ολοκληρώθηκε στη Νέα Υόρκη η άτυπη συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές Αθήνας και Σκοπίων, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, Οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη διάθεσή τους να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση.
10/2: Στην έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζεται η άποψη ότι η περαιτέρω παράταση του στάτους κβο σε σχέση με το θέμα του ονόματος και με τα άλλα ανοικτά ζητήματα με τις γειτονικές χώρες, θα μπορούσε να υπονομεύσει τη σταθερότητα της ΠΓΔΜ και της περιοχής, καθώς και την αξιοπιστία της πολιτικής της διεύρυνσης.
10/2: Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημιουργήθηκε ομάδα από περίπου 20 ευρωβουλευτές διαφόρων κομμάτων με την ονομασία «Φίλοι της Μακεδονίας» με σκοπό την προώθηση των συμφερόντων της ΠΓΔΜ στις Βρυξέλλες. Την πρωτοβουλία είχε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάρτιν Κάστλερ, της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
28/2: Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε ότι τον Απρίλιο του 2008 είχε αποδεχτεί πρόταση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς να ονομαστεί η γειτονική χώρα «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», η οποία ωστόσο είχε απορριφθεί από την Ελλάδα.
11/3: Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Παμμακεδονικής Αντώνιου Παπαδόπουλου στην ομογενειακή εφημερίδα “Εθνικός Κήρυξ”, ο Αμερικανός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με μέλη της Παμμακεδονικής αναγνώρισε ότι οι Σκοπιανοί είναι Σλάβοι και ότι «έκαναν τεράστιο σφάλμα στην προσπάθειά τους για αρχαιοποίηση της κοινωνίας και χρησιμοποίηση των αρχαίων ελληνικών μακεδονικών συμβόλων».
21/3: Αρχίζει η προφορική διαδικασία της προσφυγής της ΠΓΔΜ ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, την οποία κατέθεσε η γειτονική χώρα το Νοέμβριο του 2008, επικαλούμενη παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, λόγω του έλληνικού βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008, στο Βουκουρέστι.
10/5: Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ δηλώνειότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τα Σκόπια μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και μίλησε μόνο για διπλή ονομασία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, μία πρόταση για ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» θα μπορούσε να εξετασθεί σοβαρά και να τεθεί σε δημοψήφισμα για έγκριση από τους πολίτες της χώρας.
8/6: Σοβαρή διαφωνία διατυπώνει η Βουλγαρία σε ενδεχόμενη συμφωνία Ελλάδας- ΠΓΔΜ στην πρόταση-ονομασία των Σκοπίων ως "Βόρεια" ή "Άνω Μακεδονία". Ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Παρβάνοφ δηλώνει :”Μια λύση όπως το άνω ή το βόρεια Μακεδονία θα φέρει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Βουλγαρίας. Και αυτό γιατί η 'Μακεδονία του Πιρίν' αποτελεί μέρος της 'Βόρειας Μακεδονίας' που ωστόσο ανήκει στη Βουλγαρία”.
16/6: Αποχή της ΠΓΔΜ από προκλητικές προς την Ελλάδα ενέργειες ζητά ο αρμόδιος για την διεύρυνση της Ε.Ε επίτροπος Στέφαν Φούλε, με αφορμή την τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε κεντρική πλατεία των Σκοπίων.
15/8: Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ, δήλωσε από τα Σκόπια ότι «δεν είναι δουλειά των ΗΠΑ» να βοηθήσουν την ΠΓΔΜ σχετικά με την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας. Ο κ. Ρίκερ, ο οποίος βρέθηκε στη χώρα με αφορμή την επέτειο των δέκα χρόνων από την υπογραφή της ειρηνευτικής Συμφωνίας της Οχρίδας, ξεκαθάρισε ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
8/9: «Καρναβαλική παρέλαση» χαρακτηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι τη φιέστα της κυβέρνησης Γκρούεφκσι, για τα 20 χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας από την ενιαία Γιουγκοσλαβία. Επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων ήταν η κεντρική πλατεία «Μακεδονία» διάσπαρτη με μικρά και μεγάλα αγάλματα προσωπικοτήτων της ελληνικής και βουλγαρικής ιστορίας, που οι Σκοπιανοί επιχειρούν να οικειοποιηθούν θεωρώντας τους “Μακεδόνες”. Στην πλατεία, δεσπόζει το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η επίσημη ονομασία του οποίου είναι «έφιππος πολεμιστής» για να μην προκληθεί η Ελλάδα, με ύψος όσο μια οκταόροφη πολυκατοικία
5/12: Με ψήφους 15 προς 1 το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κρίνει ότι η Ελληνική Δημοκρατία ασκώντας βέτο στην εισδοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, παραβίασε την υποχρέωσή της βάσει του άρθρου 11, παρ.1, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι η Ελλάδα δεν υποχρεούται να μην εγείρει αντιρρήσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς.Τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ “έναντι πάντων” (erga omnes) υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, επανέλαβε ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σε δήλωσή του για την απόφαση της Χάγης. Ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ και ο πρόεδρος της Βουλής, Τράικο Βελιάνοφσκι, μετά τη σύσκεψη με αντικείμενο την απόφαση της Χάγης. Η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης πρέπει να τύχει «προσεκτικής μελέτης και από τις δύο κυβερνήσεις» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο απεσταλμένος του Γ.Γ του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς. Η απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης δεν επηρεάζει την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.
5/12: Με ψήφους 15 προς 1 το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κρίνει ότι η Ελληνική Δημοκρατία ασκώντας βέτο στην εισδοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, παραβίασε την υποχρέωσή της βάσει του άρθρου 11, παρ.1, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι η Ελλάδα δεν υποχρεούται να μην εγείρει αντιρρήσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς.Τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ “έναντι πάντων” (erga omnes) υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, επανέλαβε ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σε δήλωσή του για την απόφαση της Χάγης. Ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ και ο πρόεδρος της Βουλής, Τράικο Βελιάνοφσκι, μετά τη σύσκεψη με αντικείμενο την απόφαση της Χάγης. Η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης πρέπει να τύχει «προσεκτικής μελέτης και από τις δύο κυβερνήσεις» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο απεσταλμένος του Γ.Γ του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς. Η απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης δεν επηρεάζει την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.
16/12: Επιστολή με την οποία τον καλεί σε συνάντηση «προς το συμφέρον της ενδυνάμωσης του διαλόγου μεταξύ των χωρών», απέστειλε στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.
24/12: Επιστολή προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, απέστειλε ο πρόεδρος της Ν.Δ Αντώνης Σαμαράς, στην οποία του αναφέρει ότι μία μεταξύ τους συνάντηση δεν θα ήταν επί του παρόντος επωφελής.
27/12: Για «ακραίες θέσεις» της ελληνικής πλευράς έκανε λόγο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, αναφερόμενος στην αρνητική απάντηση του προέδρου της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, για συνάντηση μαζί του στην παρούσα φάση, καθώς και στις επισημάνσεις του Έλληνα ομολόγου του Λουκά Παπαδήμου για τη σημασία εξεύρεσης μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, η οποία θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes).
1/1: Πεθαίνει σε ηλικία 94 ετών ο ιστορικός ηγέτης των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ.
3/1: Πρωτοβουλία «αναζωογόνησης των συνομιλιών» για το Σκοπιανό αναλαμβάνει ο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς.
ΠΗΓΗ