Στα ταξίδια μας στο εξωτερικό, καλό είναι να γνωρίζουμε τα έθιμά τους και τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς της κάθε χώρας.
Καμιά φορά είναι πολύ εύκολο να προσβάλουμε κάποιον με μια φαινομενικά αθώα χειρονομία. Το “κόλλα πέντε”, για παράδειγμα, δεν σημαίνει παντού το ίδιο πράγμα. Δες την παρακάτω λίστα χειρονομιών που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις όταν βρίσκεσαι στο εξωτερικό.
1. Το άγγιγμα του σαγονιού (Βέλγιο, Γαλλία, Βόρεια Ιταλία, Τυνησία): Σημαίνει “άντε χάσου” (ίσως και κάτι ακόμα χειρότερο). Η ακριβής κίνηση είναι το “σύρσιμο” του χεριού κάτω από το σαγόνι και προς τα μπρος και χρησιμοποιείται κυρίως σε καυγάδες.
2. Idiota (Βραζιλία): Βασικά σημαίνει “Είσαι ηλίθιος;”. Βάζεις τη γροθιά στο μέτωπο παίρνοντας μια αστεία έκφραση. Συνήθως χρειάζεται χρειάζεται ένα ταμπεραμέντο και καλλιτεχνική διάθεσή, αλλά αν έχεις καλή παρέα μπορεί να προκαλέσει πολύ γέλιο.
3. Η ελληνικότατη μούντζα δεν είναι μόνο ελληνική τελικά! Χρησιμοποιείται – με την ίδια ακριβώς σημασία – και στην Αφρική και στο Πακιστάν. Μη νομίζεις, δηλαδή, ότι εκεί κανείς δεν θα σε καταλάβει.
4. Πέντε μπαμπάδες (Αραβικές χώρες, Καραϊβική): Αυτή η προσβλητική χειρονομία σημαίνει πώς δεν γνωρίζουν ποιού πατέρα παιδί είσαι. Προσοχή λοιπόν, στις κινήσεις των χεριών σου!
5. Μύλος πιπεριού (Νότια Ιταλία): Αυτή η χειρονομία υπονοεί ότι κάποιος είναι τρελλός. Πρόσεχε, λοιπόν, όταν ζητάς πιπέρι στα εστιατόρια!
6. Κόρνα (Βαλτική, Βραζιλία, Κολομβία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία): Αυτή η χειρονομία υπονοεί πως η γυναίκα σου είναι άπιστη. Ωστόσο η ερμηνεία της ποικίλει ανάλογα τη χώρα, γι’ αυτό ίσως θα ήταν καλύτερο να την αποφεύγεις γενικά.
7. Σε γράφω (Ελλάδα): Ευρέως γνωστή χειρονομία, στην Ελλάδα όμως. Μη φοβηθείτε ότι θα σας καταλάβουν εκτός της χώρας!
8. Cutis (Ινδία, Πακιστάν): Σημαίνει “Δεν με ενδιαφέρεις εσύ κι όλη σου η οικογένεια”. Με αυτή τη μικρή κίνηση, μπορεί να προσβάλλεις ολόκληρη την οικογένεια τους, προσοχή!
9. Tacaño (Μεξικό, Νότια Αμερική): Χτυπώντας τον αγκώνα σου στο τραπέζι κατά τη διάρκεια του γεύματος, υπονοείς ότι ο σύντροφός σου είναι τσιγκούνης. Γι’ αυτό αν τυχόν βάζεις τους αγκώνες σου πάνω στο τραπέζι την ώρα που τρως, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείς.
10. Μυρίζει ψαρίλα (Νότια Ιταλία): Αυτή η χειρονομία σημαίνει ακριβώς αυτό που φαντάζεσαι, “μυρίζει ψαρίλα”. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να εμπιστευθείς κάποιον ή πιο ελληνικά… “κάτι σου βρωμάει”.