ΤΑΣΕΙΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΥΛΙΚΟ

ΒΙΝΤΕΟ

19/6/14

Το ρήμα στην αφήγηση


❏ Εφόσον η αφήγηση αποτελεί εξιστόρηση της δράσης των ηρώων, το αφηγηματικό κείμενο εμπεριέχει δράση και εξέλιξη και επομένως αξιοποιεί πολύ το ρήμα.

✔ Στα αφηγηματικά κείμενα χρησιμοποιούνται κυρίως ρήματα δράσης (π.χ. τρέχω, παλεύω, περπατώ) αλλά και ρήματα που εκφράζουν σκέψεις και συναισθήματα (π.χ. σκέφτομαι, αναλογίζομαι, χαίρομαι, λυπάμαι, στενοχωριέμαι).

✔ Οι χρόνοι των ρημάτων που χρησιμοποιούνται στην αφήγηση διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό το ύφος του αφηγηματικού κειμένου:
• Συνήθως στην αφήγηση εξιστορούμε γεγονότα που έχουν συμβεί στο παρελθόν και χρησιμοποιούμε ρήματα που βρίσκονται σε παρελθοντικούς χρόνους, κυρίως στον αόριστο και τον παρατατικό.
• Ορισμένες φορές στις αφηγήσεις γεγονότων που έχουν συμβεί στο παρελθόν, χρησιμοποιούμε και άλλους χρόνους, όπως τον ενεστώτα ή τον μέλλοντα, για να γίνει η αφήγηση πιο ζωντανή και παραστατική και να έρθουν τα γεγονότα πιο κοντά στη χρονική στιγμή της αφήγησης.
• Συνήθως χρησιμοποιούμε το μέλλοντα, για να αφηγηθούμε γεγονότα που έγιναν ύστερα από κάποια άλλα, τα οποία έχουν ήδη παρουσιαστεί σε παρελθοντικούς χρόνους ή στον ενεστώτα.

Δημοσίευση σχολίου

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Πατήστε κλικ στην εικόνα και ενημερωθείτε για τα ιδιαίτερα μαθήματα που προσφέρονται διά ζώσης ή εξ αποστάσεως από τον δημιουργό της Ηλεκτρονικής Διδασκαλίας

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ

ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ
Πατήστε κλικ στην εικόνα και βρείτε πλούσιο δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό για να μάθετε Αγγλικά από τον υπολογιστή σας

ΔΩΡΕΑΝ E-BOOKS

ΔΩΡΕΑΝ E-BOOKS
Πατήστε κλικ στην εικόνα και βρείτε δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία του Αποστόλη Ζυμβραγάκη

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

TRANSLATE THIS SITE

ΟΛΗ Η ΥΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 100+ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΟΛΗ Η ΥΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 100+ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Πλήρης οδηγός ενιαίας εξέτασης Γλώσσας και Λογοτεχνίας!

ΕΛΑΤΕ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

 
Copyright © 2022 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Powered byBlogger