Δ
εν χρειάζεται το σπίτι σας να είναι ...βίλα, ούτε να διαθέτετε τα άπειρα τετραγωνικά σε εξωτερικούς χώρους για να τις φτιάξετε και τα υδάτινα στοιχεία, γενικά, πλαισιωμένα από φυσικά υλικά, είναι από τις πιο καλαίσθητες παρεμβάσεις ακόμη και σ΄έναν μικρό κήπο.
Το βασικό που θα χρειαστείτε ένα παλιό(κατεστραμμένο) λάστιχο από φορτηγό, πούλμαν κλπ. διαμέτρου ανάλογης με τον διαθέσιμο χώρο σας, αφού υπάρχουν τέτοια ελαστικά σε πραγματικά τεράστιες διαστάσεις. Σε μάντρες τρακαρισμένων για παλιοσίδερα, ελαστικών κλπ. δεν θα σας το πουλήσουν, θα σας χαρίσουν ένα τέτοιο λάστιχο, σε εσάς χρειάζεται μόνο ο γύρω γύρω σκελετός όσο φθαρμένο και να είναι και σε κανέναν δεν είναι χρήσιμα για την κανονική τους χρήση τα τόσο κατεστραμμένα ελαστικά.
Σκάψτε στο σημείο που θέλετε να τοποθετήσετε την λιμνούλα, σε τόσο βάθος όσο να μπορέσετε να "σφηνώσετε" -σταθεροποιήσετε το λάστιχο στο έδαφος.
Αν χρειαστεί (ανάλογα με τον τύπο ελαστικού) με ένα κοφτερό κοπίδι κόψτε περιμετρικά το λάστιχο ώστε να αποκτήσει την μορφή ενός λαστιχένιου κύκλου με την επάνω πλευρά του εντελώς ανοικτή σε ολόκληρη την διάμετρό της.
Χρησιμοποιείστε ένα πολύ χοντρό και ανθεκτικό πλαστικό για να καλύψετε -ντύσετε την εσωτερική πλευρά της "λίμνης".
Περιμετρικά στην άκρη θα χρειαστεί να το τεντώσετε και να το στερεώσετε με όποιον τρόπο σας φαίνεται πρακτικότερος. Τυλίγοντας και σφηνώνοντας το πλαστικό ανάμεσα στο λάστιχο και το χώμα, με κομμάτια σύρμα ή πέτρες για να το κρατήσουν στην θέση του κλπ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιον τρόπο και υλικό θέλετε, το πλαίσιο αυτό στο τέλος της κατασκευής θα έχει επενδυθεί και δεν θα φαίνεται.
Στο σημείο αυτό μπορείτε να ξεκινήσετε την εξωτερική επένδυση - διακόσμηση της λίμνης με κάθε είδους μικρές ή μεγαλύτερες πέτρες, βότσαλα κλπ.
Το μοναδικό σημείο που θα πρέπει να προσέξετε ό,τι είδους επένδυση και αν χρησιμοποιήσετε, αυτή θα πρέπει να ξεκινά λίγο πιο μακριά από το σημείο που έχει τοποθετηθεί το λάστιχο, ώστε να είναι πιο φυσική και αρμονική η συνολική εικόνα, ούτε και είναι απαραίτητο να διατηρήσετε το στρογγυλό σχήμα, με τις πέτρες μπορείτε να δώσετε όποιο σχήμα-μορφή θέλετε και θα σας διευκολύνει πολύ σε αυτό αν επάνω από την αρχική επένδυση τοποθετήσετε μερικές μεγάλες πέτρες που θα σκεπάσουν ανά σημεία και κάποιες περιοχές της "λίμνη" σας όπως και μερικά φυτά που θα φυτέψετε ακριβώς στις "όχθες"
Αν δεν χρησιμοποιήσετε κάποιο ειδικό σύστημα τροφοδοσίας νερού,σιντριβανιού κλπ. η λίμνη σας είναι σχεδόν έτοιμη, στρώστε μια λεπτή στρώση χαλίκια στον πάτο, περισσότερο για αισθητικούς λόγους και ...γεμίστε με νερό.
Διαφορετικά θα πρέπει να εγκαταστήσετε τον οποιοδήποτε μηχανισμό αντλίας πριν τοποθετήσετε φυτά ή κάθε άλλο διακοσμητικό στοιχείο στο εσωτερικό.
Θα βρείτε στην αγορά τέτοιους απλούς μηχανισμούς τροφοδοσίας και "ανακύκλωσης" του νερού μαζί με φίλτρο καθαρισμού σε σχετικά οικονομικές τιμές, εκτός κι αν δεν σας ενοχλεί να καθαρίζετε και κυρίως να συμπληρώνετε συχνά το νερό, αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αφού ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ίσως χρειαστεί να το κάνετε ακόμη και καθημερινά.
Τοποθετήστε στο εσωτερικό της λίμνης υδρόβια φυτά όπως νούφαρα που θα τα βρείτε σε πάρα πολλές ποικιλίες και χρώματα, βούρλα κλπ.
Φυσικά και για την κατασκευή τέτοιων λιμνών μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τις ειδικές πλαστικές λεκάνες για αυτήν την χρήση που θα βρείτε σε μεγάλα καταστήματα με είδη κήπου. Όμως η διαφορά του κόστους είναι πολύ μεγάλη, αν αναλογιστείτε ότι για μια λιμνούλα ωφέλιμου μεγέθους όσο ενός μεγάλου ελαστικού νταλίκας θα χρειαστεί να πληρώσετε 70-100 ευρώ. Φυσικά το πλαστικό που θα επενδύσετε το λάστιχο δεν θα έχει ...10ετή εγγύηση αντοχής αλλά η ουσία παραμένει, ότι θα δημιουργήσετε μια πολύ όμορφη λιμνούλα για υδρόβια φυτά στον κήπο σας με το ίδιο κόστος όπως αν π.χ το κάνατε μέσα σε μια ...γλάστρα και βεβαίως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερα από ένα λάστιχα, να τα τοποθετήσετε σε διαφορετικό ύψος δημιουργώντας πιο περίπλοκου σχηματισμού-μορφής αλλά και μεγαλύτερου μεγέθους τέτοιες λίμνες κλπ.