Η ιστορία της FIBA

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης
FIBA.png
ΣυντομογραφίαFIBA
ΣύνθημαΕίμαστε η καλαθοσφαίριση
Συγκρότηση18 Ιουνίου 1932
ΕίδοςΣύνδεσμος εθνικών ομοσπονδιών
ΈδραFlag of Switzerland.svg Μι, Ελβετία
Συντεταγμένες-
ΠεριοχήΠαγκόσμια
Μέλη213 εθνικές ομοσπονδίες
Επίσημες γλώσσεςΑγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ρωσικά, Ισπανικά
Γενικός ΓραμματέαςFlag of Switzerland.svg Πάτρικ Μπάουμαν
ΠρόεδροςFlag of France.svg Ιβό Μεϊνινί
Σημαντικά πρόσωπαFlag of Serbia.svg Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς
Flag of Greece.svg Γ. Βασιλακόπουλος
Flag of Germany.svg Μάνφρεντ Στρέερ
Ιστοσελίδαfiba.com
Η Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, γνωστότερη με το γαλλικό ακρωνύμιο FIBA (Fédération Internationale de Basketball) ή αλλιώς ΦΙΜΠΑ, είναι η παγκόσμια αθλητική ομοσπονδία που ορίζει τους κανονισμούς του μπάσκετ τόσο σε αγωνιστικό όσο και διοικητικό επίπεδο. Επίσης είναι ο φορέας που διοργανώνει τα διεθνή πρωταθλήματα εθνικών ομάδων. Η ομοσπονδία εδρεύει στην ελβετική πόλη Γενεύη και περιλαμβάνει ως μέλη όλες τις εθνικές ομοσπονδίες. Πρόεδρός της είναι ο Αυστραλός παράγοντας Ρομπ Έλφινστον, ο οποίος εξελέγη τον Αύγουστο του 2006.

Μέλη - Διοργανώσεις

Η FIBA ιδρύθηκε το 1932 στη Γενεύη ως Fédération Internationale de Basketball Amateur, από τη σύμπραξη των Ομοσπονδιών Καλαθοσφαίρισης οκτώ χωρών: Αργεντινής,Ελβετίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Λετονίας, Πορτογαλίας,Ρουμανίας και Τσεχοσλοβακίας. Δύο χρόνια νωρίτερα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είχε αποφασίσει να εντάξει το μπάσκετ στα ολυμπιακά αθλήματα, αρχής γενομένης από τους Αγώνες του Μονάχου (1936).
Το παγκόσμιο συνέδριο του 1989 αποφάσισε να αφαιρεθεί η λέξη Amateur (ερασιτεχνικό) από τον τίτλο της ομοσπονδίας και να επιτραπεί στους επαγγελματίες αθλητές του NBA να συμμετέχουν στις διοργανώσεις της FIBA, από τις οποίες μέχρι τότε ήταν αποκλεισμένοι. Η αρχή έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992. Πάντως παρά την αφαίρεση του Amateur, το A διατηρήθηκε ως γράμμα στην ακροστοιχίδα FIBA.
Σήμερα η Διεθνής Ομοσπονδία αριθμεί 213 μέλη. Το νεότερο μέλος της είναι η Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης τουΜαυροβουνίου, η οποία ενεγράφη κατά τη διάρκεια του Μουντομπάσκετ 2006. Υπάρχουν επιπλέον 13 ομοσπονδίες που έχουν αναγνωρισθεί από τα τμήματα των ηπείρων τους, αλλά δεν έχουν ακόμα εγγραφεί επισήμως.
Οι κυριότερες διοργανώσεις της FIBA είναι τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ανδρών και Γυναικών (έναρξη 1950 και 1953 αντίστοιχα), καθώς και τα ολυμπιακά τουρνουά καλαθοσφαίρισης σε συνεργασία με τη ΔΟΕ. Διεξάγει επίσης παγκόσμια πρωταθλήματα ομάδων υποδομής, που αποτελούνται από αθλητές χαμηλότερων ηλικιών.

Ηπειρωτικές Ζώνες

Η FIBA χωρίζεται σε πέντε υπο-ομοσπονδίες, μία ανά ήπειρο, οι οποίες στην εσωτερική της ορολογία ονομάζονται ζώνες. Τα κριτήρια δεν είναι αυστηρά γεωγραφικά - για παράδειγμα, στην ευρωπαϊκή ζώνη ανήκουν κατ' επιλογήν τους χώρες που το μεγαλύτερο μέρος ή ολόκληρη η επικράτειά τους βρίσκεται στην Ασία (Ρωσία, Τουρκία, Ισραήλ κ.ά.), ενώ παλαιότερα υπήρξαν επίσης μέλη της η Αίγυπτος, ο Λίβανος και το Ιράν.
Κάθε ζώνη έχει δική της διοίκηση και είναι υπεύθυνη για τα ηπειρωτικά πρωταθλήματα εθνικών ομάδων - π.χ. η ευρωπαϊκή για τα Ευρωμπάσκετ ανδρών, Γυναικών και μικρών ηλικιών. Ενδέχεται επίσης να υλοποιεί και διασυλλογικές διοργανώσεις. Αναλυτικά, οι ζώνες είναι οι εξής (σε παρένθεση οι σημαντικότερες διοργανώσεις που διεξάγουν):
  • Αμερική: FIBA Americas - 44 μέλη (Παναμερικανικό Πρωτάθλημα και τα περιφερειακά Sudamericano (Νότια Αμερική) και Centrobasket (Κεντρική Αμερική και Καραϊβική).
  • Ασία: FIBA Asia - 44 μέλη (Ασιατικό Πρωτάθλημα, τουρνουά μπάσκετ Ασιάδας).
  • Αφρική: FIBA Africa - 53 μέλη (Αφρικανικό Πρωτάθλημα).
  • Ευρώπη: FIBA Europe - 44 μέλη (Ευρωμπάσκετ).
  • Ωκεανία: FIBA Asia - 21 μέλη (Πρωτάθλημα Ωκεανίας).

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)