Στην Αστυπάλαια εντοπίστηκε το αρχαιότερο ερωτικό γκράφιτι στον κόσμο. Επιγραφές που ρίχνουν φως στην ιδιωτική ζωή των αρχαίων Ελλήνων
Σε ελληνικό έδαφος και συγκεκριμένα στην Αστυπάλαια εντοπίστηκε το αρχαιότερο ερωτικό γκράφιτι στον κόσμο. Ο Δρ Ανδρέας Βλαχόπουλος, που πραγματοποιεί ανασκαφές στο νησί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έπεσε πάνω σε μερικές άσεμνες χαραγμένες επιγραφές και μεγάλα φαλλικά σύμβολα πάνω σε βράχο στην τοποθεσία Βαθύ.
Οι επιγραφές, που χρονολογούνται στον 5 και 6 π.Χ. αιώνα, ήταν τόσο μνημειώδους κλίμακας που δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το κίνητρο πίσω από τα έργα τέχνης.
"Θα τις αποκαλούσα θριαμβευτικές επιγραφές" σημείωσε ο καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας που τις εντόπισε ενώ εισήγαγε μαθητές στον αρχαίο κόσμο του Αιγαίου.
"Δεν εκφράζουν μόνο τη σεξουαλική επιθυμία αλλά μιλούν και για τη σεξουαλική πράξη καθεαυτή" σημειώνει στην εφημερίδα Guardian, τονίζοντας ότι αυτό είναι κάτι πολύ σπάνιο.
Ένα από τα μηνύματα που πιστεύεται ότι έχουν χαραχτεί στα μέσα του 6 π.Χ. αιώνα αναφέρει "Ο Νικασίτιμος συνουσιαζόταν με τον Τιμίονα", με τις επιγραφές να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την ιδιωτική ζωή αυτών που κατοικούσαν την αρχαϊκή και κλασική Ελλάδα.
"Ξέρουμε πως η σεξουαλική επιθυμία μεταξύ ανδρών στην αρχαία Ελλάδα δεν ήταν ταμπού", σημειώνει ο Δρ Ανδρέας Βλαχόπουλος. "Αυτό όμως το γκράφιτι δεν είναι απλά ένα από τα πρωιμότερα που έχουν ποτέ ανακαλυφθεί.
Χρησιμοποιώντας το ρήμα σε εξακολουθητικό παρελθοντικό χρόνο φανερώνει πως οι δύο αυτοί άνδρες συνευρίσκονταν ερωτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, δίνοντας έμφαση στη σεξουαλική πράξη με τέτοιο τρόπο που είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο σε ερωτικό έργο τέχνης".
Η επιγραφή αυτή βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο του ακρωτηρίου με θέα στον κόλπο του Βαθύ, στο βορειο-δυτικό άκρο του νησιού, πράγμα που οδηγεί τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι στρατιώτες ενδεχομένως να φρουρούσαν κάποτε στο σημείο.
Δύο πέη χαραγμένα σε ασβεστόλιθους ανακαλύφθηκαν πιο χαμηλά στο ίδιο ακρωτήρι, και σύμφωνα με τον αρχαιολόγο υπαινίσσονται παρόμοια ομοφυλοφιλική συμπεριφορά.
Ο ειδικός μελετητής επιγραφών Άγγελος Ματθαίου ανέφερε ότι τα γκράφιτι δεν έριξαν μόνο φως στην ιδιωτική ζωή των αρχαίων, αλλά ότι υπογράμμισε την έκταση της παιδείας σε μια εποχή που η Ακρόπολη δεν είχε ακόμα δημιουργηθεί.
"Όποιος έγραψε την επιγραφή που αναφέρεται στον Τιμίονα ήταν πολύ καλά εκπαιδευμένος στη γραφή. Τα γράμματα έχουν χαραχτεί πολύ επιδέξια, στοιχείο που αποδεικνύει ότι δεν εκπαιδεύονταν στην τέχνη της γραφής μόνο φιλόσοφοι, σχολαστικοί και ιστορικοί αλλά και απλοί άνθρωποι που ζούσαν επίσης στα νησιά", σημειώνει.
Ο Δρ Ανδρέας Βλαχόπουλος ανέφερε ότι "ενώ γνωρίζουμε πως τα νησιά κατοικούνταν από την τρίτη χιλιετία π.Χ. αυτό που εντοπίσαμε αποτελεί απόδειξη ότι ακόμα και τότε οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν μια κωδικοποιημένη γλώσσα συμβόλων και εικόνων που ήταν αρκετά εξελιγμένη".
Μέχρι πρόσφατα, η Αστυπάλαια ήταν περισσότερο γνωστή για τα αρχαία νεκροταφεία μαζικών τάφων που περιέχουν τα λείψανα νεογνών.
"Λίγα ελληνικά νησιά έχουν διερευνηθεί επαρκώς μέχρι σήμερα και τα ευρήματα αυτά είναι ενδεικτικά του πόσο σημαντικές είναι οι ανασκαφές σε αυτά" υπογράμμισε.