Η σημερινή λέξη βλάκας προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό βλάξ, το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από τη μη παραδομένη ελληνική λέξη μλαξ, που έχει ινδοευρωπαϊκή ρίζα ml-ak- με σημασία μαλακός
Ετυμολογία
βλάκας < αρχαίο ελληνικό βλάξ < μη παραδομένο μλαξ < ινδοευρωπαϊκό ml-ak- (μαλακός)
Σημασία
- αυτός που έχει χαμηλή νοημοσύνη ή που συμπεριφέρεται χωρίς σκέψη
- ο ανόητος, ο χαζός
Ιδιαίτερα δημοφιλής στη σύγχρονη γλώσσα μας η λέξη απαντάται είτε ως μειωτικό (Είναι βλάκας, δεν καταλαβαίνει τίποτα!) είτε ως βρισιά (Εσένα μιλάω, ρε βλάκα!) ή ακόμα και σε εκφράσεις, όπως βλάκας με περικεφαλαία ή με πατέντα, ένας βλάκας και μισός.
Φυσικά οι λέξεις που συνδέονται με τον βλάκα και την βλακεία είναι πάρα πολλές. Αποβλακώνω, βλακέντιος, πανύβλαξ, μπετόβλακας, βλακόμουτρο, βλακοφέρνω και πολλές ακόμα.
Για το e-didaskalia.blogspot.gr
Αποστόλης Ζυμβραγάκης
Φιλόλογος
Δείτε περισσότερες σημασίες λέξεων εδώ.
Σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Η ετυμολογία της λέξης είναι από τα λεξικά. Αν έχεις βρει κάπου κάποια διαφορετική ετυμολογία θα ήταν χαρά μου να την μοιραστείς μαζί μας! Η μαγεία της γλώσσας είναι αυτή η διαρκής εξέλιξη, πολλές φορές χωρίς να ξέρουμε το πώς και το γιατί. Και πάλι σ' ευχαριστώ! :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι αλλά λεξικό που δεν ετυμολογεί δεν είναι σοβαρό (ετυμολογικό) λεξικό, μήπως θα έπρεπε να ψάξεις ένα τέτοιο; Επίσης, πώς η μαγεία της γλώσσα είναι η διαρκής εξέλιξη (συμφωνώ) όταν στην περίπτωση της λέξης "βλάξ" δεν γνωρίζουμε την εξέλιξη. Λυπάμει αλλά η απουσία της γνώσης ειδικά στην λεξιλογία δεν μπορεί να θεωρείται "μαγεία".
ΑπάντησηΔιαγραφή