Είναι χαρακτηριστικό πως από τον συνολικό χρόνο του, 2:54'46", τα 10 λεπτά τα έκανε στα τελευταία 350 μέτρα! Απόσταση την οποία παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα οι χιλιάδες που έβλεπαν τον Πιέτρι να τρικλίζει και να σωριάζεται στο έδαφος, αλλά να μην τα παρατάει φλερτάροντας με τα όρια των ανθρωπίνων δυνατοτήτων του. Όρια που τελικά κατάφερε να ξεπεράσει, καθώς θα ήταν αδύνατο να τερματίσει διαφορετικά παρά την βοήθεια των κριτών.
Ήταν δε τόσο μεγάλη η προσπάθειά του μετά το 32ο χλμ, που παρά τα 10 λεπτά που έκανε για τα τελευταία 350 μέτρα, δεν βρέθηκε άλλος αθλητής να τον περάσει. Ωστόσο η ομάδα των ΗΠΑ έκανε ένσταση για την βοήθεια των κριτών, με αποτέλεσμα ο Πιέτρι να ακυρωθεί και το χρυσό να πάρει ο Αμερικανός Τζον Χέις που είχε τερματίσει δεύτερος.
Η αναγνώριση
Τα όσα διαδραματίσθηκαν όμως στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου συγκλόνισαν και συγκίνησαν τον κόσμο που τα παρακολούθησε. Ανάμεσά τους και ο συγγραφέας Σερ Αρθουρ Κόνα Ντόιλ ο οποίος πρότεινε άμεσα στη βασίλισσα Αλεξάνδρα να τιμήσει τον Ιταλό. Πράγματι, την επόμενη μέρα, η βασίλισσα που είχε δει από κοντά την προσπάθεια του Πιέτρι, του απέμεινε ένα ασημένιο κύπελλο αναγνωρίζοντας το μεγαλείο ψυχής που επέδειξε στα τελευταία μέτρα του αγώνα.
Παράλληλα ο Ντόιλ πρότεινε στην Daily Mail να συγκεντρώσει χρήματα ώστε να βοηθήσουν τον Ιταλό να ανοίξει τον δικό του φούρνο. Οι αναγνώστες της εφημερίδας ανταποκρίθηκαν και μαζεύτηκε ένα ποσό κοντά στις 300 λίρες. Ακολούθησε ο φόρος τιμής από τον συνθέτη Ίρβινγκ Μπέρλιν ο οποίος έγραψε τραγούδι για την συγκλονιστική ιστορία με τον τίτλο "Dorando".
Μετά το Λονδίνο, ο Πιέτρι προσκλήθηκε στις ΗΠΑ για να τρέξει σε αγώνες κόντρα στον Τζον Χέις. Εκεί δύο φορές συναντήθηκαν στον μαραθώνιο της Νέας Υόρκης όπου αμφότερες επικράτησε ο Ιταλός. Στη συνέχεια ο Πιέτρι γύρισε και άλλη μέρη του κόσμου για να τρέξει σε αγώνες ώσπου το 1911 σταμάτησε την ενεργό δράση.
Γύρισε στην Ιταλία και επένδυσε τα κέρδη του σε ξενοδοχειακή επιχείρηση χωρίς επιτυχία. Τελικά μετακόμισε στο Σαν Ρέμο όπου και πέθανε σαν σήμερα πριν 70 χρόνια, σε ηλικία 56 ετών.
"Ο μαραθώνιος του αιώνα"
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το 1921, η απόσταση στον Μαραθώνιο δεν ήταν συγκεκριμένη. Εκείνη την χρονιά αποφάσισε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) να υιοθετήσει τα 42 χιλιόμετρα και 195 μέτρα ως την επίσημη απόσταση του αγωνίσματος.
Η πρώτη φορά που εμφανίστηκε αυτή η απόσταση, ήταν στου Αγώνες του Λονδίνου. Η ΙAAF υιοθέτησε αυτό το μήκος της διαδρομής χαρακτηρίζοντας εκείνο τον αγώνα του Πιέτρι ως τον "μαραθώνιο του αιώνα".
"Είναι φρικτή αλλά σαγηνευτική αυτή η πάλη του να πετύχεις τον σκοπό σου μέσα σε ένα πλαίσιο απόλυτης εξάντλησης"
Sir Arthur Conan Doyle
Περισσότερα θέματα για τους Ολυμπιακούς αγώνες εδώ.
Περισσότερα θέματα για τον αθλητισμό εδώ.
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.