Όπως έχουμε ξαναπεί τα δημητριακά, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί είναι από τις ωφέλιμες τροφές για ένα παιδί. Προσφέρουν ενέργεια και πολλά θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξη των παιδιών. Η συμβολή τους καθημερινά στη διατροφή των παιδιών είναι πολύτιμη.
Για τα παιδιά που αδυνατούν να καταναλώσουν τις τροφές αυτές έχω τη λύση.
Ετοιμάστε εύκολα και γρήγορα νόστιμες σπιτικές μπάρες δημητριακών, καλύπτοντας ετσί ένα υγιεινό σνακ κάθε μέρα.
1η συνταγή
Θα χρειαστείτε…
Μπορείτε να χρησιμοποιήστε μείγμα από διαφορετικά δημητριακά πρωινού. Επιλέξτε καλύτερα δημητριακά ολικής χωρίς πολύ ζάχαρη ή σοκολάτα.
Ξηρούς καρπούςανάλατους (ό,τι αρέσει στα παιδιά), σπόρους όπως λιναρόσπορο (κοπανισμένο), ηλιόσπορο (καθαρισμένο ανάλατο).
Εκτέλεση
Σε λεία επιφάνεια ή ένα ταψί βάζουμε λαδόκολλα. Απλώνουμε τα δημητριακά ώστε να καλύψουν μεγάλο μέρος της επιφάνειας. Πασπαλίζουμε με ξερά φρούτα, καρπούς τους οποίους έχουμε κόψει σε μικρότερα κομματάκια (όχι όμως σκόνη).
Λιώνουμε σε Μπεν Μαρί τη σοκολάτα και αρχίζουμε να ραντίζουμε από τη μια άκρη στην άλλη (σαν μεγάλες λωρίδες) μέχρι να πάει παντού.
Βάζουμε από πάνω άλλο ένα φύλλο λαδόκολλας και κάνουμε ένα πακετάκι. Το αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Μόλις σκληρύνει η σοκολάτα το χωρίζουμε σε μερίδες.
Σε περίπτωση που θέλουμε τις μπάρες να τις κάνουμε επιδόρπιο, μπορούμε να προσθέσουμε 50 γρ περισσότερη σοκολάτα και φρέσκο γάλα, 3 κουτ. σούπας μέσα στο λιωμένο μείγμα ώστε να γίνει μια σάλτσα σοκολάτας. Φροντίζουμε η σάλτσα να καλύψει τα δημητριακά. Αφήνουμε το πακετάκι στο ψυγείο για 2-3 ώρες χωρίς να το σκεπάσουμε.
2η συνταγή
Θα χρειαστείτε…
3 κούπες δημητριακά (ανάμεικτα) όπως ρυζιού, βρώμης, μούσλι και άλλα δημητριακά πρωινού χωρίς ζάχαρη)
Εκτέλεση
Ψήνουμε στο φούρνο το μείγμα δημητριακών για λίγη ώρα μέχρι να γίνουν τραγανά, βγάζουμε απ’ το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Ζεσταίνουμε για 1-2 λεπτά σε ένα κατσαρολάκι το φυστικοβούτυρο με το μέλι ή το σιρόπι που έχουμε επιλέξει, ώσπου να γίνει ένα ομοιογενές ρευστό μείγμα.
Σε ένα μεγάλο ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και απλώνουμε τα δημητριακά μας.
Πασπαλίζουμε από πάνω τα ξερά φρούτα και στο τέλος ραντίζουμε το ταψί με το μείγμα φυστικοβούτυρο και μέλι. Να πάει παντού ώστε να μπορέσουν τα δημητριακά να κολλήσουν μεταξύ τους.
Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και το αφήνουμε για 2 ώρες. Μόλις το μείγμα σκληρύνει, το κόβουμε σε μερίδες…
…ή το κάνουμε πακετάκια και τα φυλάμε σε ένα δροσερό μέρος.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Η συνταγή αυτή δεν απευθύνεται σε παιδιά που είναι αλλεργικά σε δημητριακά, καρπούς ή σπόρους. Αν σε κάτι από τα υλικά υπάρχει ευαισθησία θα πρέπει να αντικατασταθεί με ένα ασφαλές για το παιδί τρόφιμο.
Περισσότερα θέματα από την κατηγορία "Φτιάξε μόνος" εδώ.
Περισσότερες συνταγές εδώ.