Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες, που όμως κρύβουν το συνεχώς αυξανόμενο αστικό πρόβλημα της φωτορρύπανσης.
Τη νύχτα, ακόμα και πέρα από τα 300 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, ένας αστροναύτης μπορεί να αιωρηθεί σε ένα παράθυρο στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και να δει πόλεις με τέτοια απίστευτη λεπτομέρεια, που είναι δυνατό να ξεχωρίσει ακόμα και συγκεκριμένους δρόμους. Από το 2003, όταν ένας αστροναύτης βρήκε τον τρόπο να τραβήξει μια καθαρή φωτογραφία της θέας από την τροχιά, εκατοντάδες χιλιάδες καταπληκτικών αστικών φωτογραφιών έχουν συσσωρευτεί σε αρχεία.
Μία νέα ιστοσελίδα προσπαθεί να βρει εθελοντές για να αναγνωρίσουν καθεμιά από αυτές τς πόλεις – όχι απλά επειδή είναι όμορφες οι λήψεις, αλλά επειδή μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα το πρόβλημα της αστικής φωτορρύπανσης. Χάρη στο τεχνητό φως, ένα μέρος σαν το Hong Kong είναι 1.000 φορές φωτεινότερο από ένα φυσικό χώρο χωρίς φώτα τη νύχτα. Όλο αυτό το εκτυφλωτικό φως καταστρέφει τον ύπνο, βλάπτει την άγρια ζωή και σπαταλά ενέργεια.
Η ιστοσελίδα “Πόλεις τη Νύχτα” ξεκίνησε από μερικούς Ισπανούς αστροφυσικούς, οι οποίοι ξεκίνησαν να ακολουθούν το λογαριασμό ενός αστροναύτη στο Twitter. “Για μας οι νυχτερινές φωτογραφίες του ήταν σαν τη φωτιά για ένα πυροσβέστη – είναι κάτι όμορφο, αλλά πρέπει να το θέσεις υπό έλεγχο”, αναφέρει ο Alejandro Sanchez από το Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης.
“Θέλουμε να κάνουμε τις νυχτερινές εικόνες χρήσιμες για τους πολίτες, τους δημοσιογράφους και τους επιστήμονες. Και να κάνουμε αυτή την ομορφιά προσιτή – αλλά επίσης να κάνουμε τους ανθρώπους να σκεφτούν αν όλη αυτή η σπατάλη ενέργειας είναι πραγματικά αναγκαία.” Οι επιστήμονες έφτιαξαν εφαρμογές για να βοηθήσουν τους εθελοντές να ταξινομήσουν τις εικόνες και έχουν ήδη βρει βοήθεια για σχεδόν 1000 εργασίες.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι οι εκτυφλωτικά φωτεινές πόλεις θα αρχίσουν τελικά να κάνουν περισσότερα βήματα για να “σκοτεινιάσουν” λίγο. Μερικές λύσεις είναι απλές – σαν να χρησιμοποιούνται ασπίδες που κατευθύνουν κάτω το φως ακριβώς εκεί που χρειάζεται, αντί στον ουρανό – και μερικές, σαν τα έξυπνα φώτα του δρόμου, χρησιμοποιούν πιο προηγμένη τεχνολογία για να περιορίσουν το φως.
Όλες οι επιλογές για τη μείωση του πλεονάζοντος φωτός μπορεί να εξοικονομήσουν επίσης χρήματα και ενέργεια. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος του διαστημικού ταξιδιού που κατέστησε δυνατό τη λήψη αυτών των φωτογραφιών. “Οι άνθρωποι ξοδεύουν πάνω από 110 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για απαρχαιωμένο φωτισμό, που σπαταλά 50% της ενέργειάς του, αλλά χρησιμοποιούμε μόνο 34 εκατομμύρια δολάρια για την εξερεύνηση του διαστήματος”, λέει ο Sanchez. “Αν αυτές οι εικόνες βοηθήσουν στη μείωση της ενεργειακής σπατάλης, θα συγκεντρώσουμε πολλές φορές τα χρήματα που ξοδεύουμε για εξερεύνηση.”
Περισσότερα θέματα για το διάστημα εδώ.
Περισσότερα θέματα για πόλεις εδώ.
Περισσότερα θέματα με φωτογραφίες εδώ.