Η ιστορία του χρηματιστηριακού δείκτη Dow Jones

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Σαν σήμερα, 3 Ιουλίου 1896, εγκαινιάστηκε ατύπως ο ίσως πιο γνωστός χρηματιστηριακός δείκτης του κόσμου, ο Dow Jones Industrial Average, γνωστός και ως απλά Dow Jones ή και Dow. Και μπορεί να βρισκόμαστε εν μέσω κρίσης και κάθε αναφορά σε χρηματιστήρια και δείκτες να μην μας είναι εξαιρετικά ευχάριστη, αλλά αξίζει να θυμηθούμε την ιστορία του Dow Jones.
Δημιουργήθηκε από τον συντάκτη της έγκυρης Wall Street Journal και συνιδρυτή της Dow Jones & Company, Charles Dow και πήρε το όνομά του από τον ιδρυτή του και τον συνεργάτη του στατιστικολόγο Edward Jones. Πρόκειται για έναν δείκτη ο οποίος δείχνει την πορεία 30 μεγάλων επιχειρήσεων με έδρα την Αμερική κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του χρηματιστηρίου. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον δεύτερο παλαιότερο δείκτη στην Αμερική, μετά τον Dow Jones Transportation Average, τον οποίο δημιούργησε επίσης ο Dow.
Bέβαια η λέξη «Industrial» στο όνομα του δείκτη είναι μάλλον ιστορικής αξίας, καθώς οι εταιρείες για τις οποίες μας δίνει στοιχεία μικρή ή ουδεμία σχέση έχουν με τη βαριά βιομηχανία.
Κατά τη δημιουργία του ο Dow Jones έδινε στοιχεία για τη μέση τιμή μετοχών 12 μεγάλων αμερικανικών βιομηχανιών, από τις οποίες μένει σήμερα μόνο η General Electric. To πρώτο κλείσιμο ήταν στις 40.94 μονάδες, αλλά στον «πανικό του 1896», το καλοκαίρι του ίδιου έτους σημείωσε την χαμηλότερη τιμή του στις 28.48 μονάδες.
Kαι η συνέχεια ανήκει στην ιστορία.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)