Η Όγδοη Σταυροφορία αναλήφθηκε και πάλι από τον Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας το 1270. Η Θ΄ Σταυροφορία υπολογίζεται πολλές φορές σαν μέρος της όγδοης. Ο αδερφός του Λουδοβίκου, Κάρολος των Ανζού, τον έπεισε να επιτεθεί στην Τύνιδα, η οποία θα χρησιμοποιούταν ως βάση για να επιτεθεί στην Αίγυπτο. Ο Κάρολος ως βασιλιάς της Σικελίας είχε τις δικές του φιλοδοξίες στην περιοχή. Ο χαλίφης της Τύνιδας Μουστανσίρ αρνούταν να πληρώνει φόρο υποταγής στον Κάρολο όπως έκανε με τον προηγούμενο βασιλιά. Επίσης είχε προσφέρει άσυλο σε εχθρούς του Καρόλου. Δεν ήταν όμως φανατικός μουσουλμάνος. Οι χριστιανοί είχαν πλήρη θρησκευτική ελευθερία και είχε επιτρέψει την ίδρυση χριστιανικού μοναστηριού στην πρωτεύουσα. Κυκλοφορούσαν και φήμες ότι είχε προσηλυτιστεί κρυφά στο χριστιανισμό.
Ο Λουδοβίκος ενθουσιάστηκε από την ιδέα να κατακτήσει μια ολόκληρη χώρα και το βασιλιά της στο όνομα της πίστης. Σάλπαρε την 1 Ιουλίου του 1270 και έφτασε στην Τύνιδα στις 17 Ιουλίου. Ο μουσουλμανικός στρατός οχυρώθηκε στην Τύνιδα. Ο Λουδοβίκος βλέποντας την εχθρότητα του Μουστανσίρ αποφάσισε να περιμένει τις ενισχύσεις του Καρόλου. Εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης και της κακής υγιεινής προσβλήθηκε από αρρώστιες μεγάλο μέρος του στρατού. Στις 3 Αυγούστου πέθανε ο δεύτερος γιος του βασιλιά Ιωάννης Τριστράμ ενώ ο Λουδοβίκος πέθανε από πανώλη στις 25 Αυγούστου μια μέρα μόνο μετά την άφιξη του Καρόλου. Ο ερχομός του Καρόλου έσωσε τους Γάλλους. Ο στρατός του ήταν ξεκούραστος και γνώριζε καλύτερα πώς να αντιμετωπίσει το κλίμα.
Στις 30 Οκτωβρίου επήλθε συμφωνία ανάμεσα στους αντιπάλους. Ο Μουστανσίρ αναγκάστηκε να πληρώσει τα έξοδα του πολέμου, να πληρώνει φόρο υποταγής στον Κάρολο καθώς και να επιτρέπει στους εμπόρους του να εμπορεύονται στην πόλη του. Όταν ο Άγγλος πρίγκιπας Εδουάρδος έφτασε αργότερα στη Τύνιδα απογοητεύτηκε όταν έμαθε ότι οι μαχες ειχαν τελειώσει. Έδωσε οδηγίες στον ξάδερφο του Ερρίκο της Κορνουάλης να επιστρέψει με το γαλλικό στρατό ενώ ο ίδιος συνέχισε για τους Αγίους Τόπους.