Λιγότερα μαθήματα στο Δημοτικό και μείωση της ύλης και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας.
Αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, τις οποίες χαρακτήρισε «στρατηγικό στόχο» εξαγγέλλει το υπουργείο Παιδείας. Ο Αν. Λοβέρδος έκανε λόγο για νέο θεσμικό πλαίσιο που θα είναι έτοιμο τον ερχόμενο Γενάρη. Μιλώντας το Σάββατο στη ΝΕΡΙΤ, δήλωσε ότι θα ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβρη διαβούλευση «και το βασικό του θέμα θα είναι οι αλλαγές στο Δημοτικό. Το Δημοτικό που διαμορφώνει τους Ελληνες. Κατά βάση η φιλοσοφία της πρότασης που θα κάνω είναι λιγότερα μαθήματα, περισσότερη ενασχόληση με ζητήματα που ολοκληρώνουν το παιδί. Δημιουργική απασχόληση, άθληση, καλλιτεχνικά». Χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πού θα κινηθεί, το υπουργείο Παιδείας ασκεί κριτική στην ύπαρξη πολλών αντικειμένων στο Δημοτικό.
«Το να έχεις 18 μαθήματα στο Δημοτικό, είναι απόδειξη ότι είσαι για το τρελοκομείο, είναι απόδειξη ότι για κάποιον άλλον δουλεύεις, όχι για τα παιδιά. Αυτό θα αλλάξει και θα νομοθετηθεί τον Ιανουάριο», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας. Παράλληλα, έκανε λόγο για μείωση της ύλης και σε Γυμνάσια και Λύκεια.
Ο υπουργός Παιδείας πατά σε υπαρκτά προβλήματα που έχουν να κάνουν με το χαρακτήρα του σχολείου και που απασχολούν τη λαϊκή οικογένεια, όπως είναι αυτό του φόρτου δουλειάς των μαθητών. Οι διακηρύξεις για το λεγόμενο «κοινωνικό σχολείο», για λιγότερα μαθήματα, έρχονται σε ένα τοπίο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, με τη διδασκαλία της γλώσσας π.χ. να γίνεται μέσα από συνταγές μαγειρικής και διαφημίσεις, με δεξιότητες να μπαίνουν πιο αποφασιστικά (π.χ. στο ολοήμερο σχολείο), ενώ βλέπουν το φως της δημοσιότητας προτάσεις για διαφοροποίηση του προγράμματος μεταξύ σχολείων.
Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός απέκλεισε προς το παρόν το ενδεχόμενο να υπάρχει ένα νέο σχέδιο «Αθηνά» με συγχωνεύσεις και κλεισίματα Τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, λέγοντας: «Ο,τι έγινε θα μείνει όπως είναι, κανένα τμήμα πανεπιστημίου δεν θα κλείσει ή ΤΕΙ, αν δεν το εισηγείται το ίδιο το πανεπιστήμιο ή το ΤΕΙ». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι δε θα πειράξει τους νόμους που υπάρχουν για την ανώτατη εκπαίδευση, δείχνοντας έτσι ότι θα επιμείνει στην εφαρμογή του υπάρχοντος αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου, όπως ήδη έχει κάνει με τις διαγραφές φοιτητών, παρά τις αντιδράσεις των φοιτητών.
Για τις μετεγγραφές εκτίμησε ότι ο αριθμός των αιτήσεων θα φτάσει κοντά στις 15.000 και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πάρει μέχρι το Γενάρη η ολοκλήρωση της διαδικασίας των μετεγγραφών.
Περισσότερα εκπαιδευτικά νέα εδώ.