-Iδανικό για κυρίως πιάτο σε γιορτινά τραπέζια
Υλικά για 8 – 10 άτομα
– 1 χοιρινό μπούτι (4 κιλά)
– 1 κουταλιά της σούπας ολόκληρα γαρίφαλα (καρφάκια)
– Χυμό από 2 πορτοκάλια
– Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
– 600 γραμμάρια μαρμελάδα πορτοκάλι
– 1/3 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
– 6 αστεροειδείς γλυκάνισοι
– 1 κουταλιά της σούπας μέλι
– 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
– 1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ φρέσκο τριμμένο
– 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
– 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
– 1 κουταλιά της σούπας σκόνη μουστάρδα
– Αλουμινόχαρτο
– 1 κουταλιά της σούπας ολόκληρα γαρίφαλα (καρφάκια)
– Χυμό από 2 πορτοκάλια
– Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
– 600 γραμμάρια μαρμελάδα πορτοκάλι
– 1/3 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
– 6 αστεροειδείς γλυκάνισοι
– 1 κουταλιά της σούπας μέλι
– 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
– 1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ φρέσκο τριμμένο
– 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
– 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
– 1 κουταλιά της σούπας σκόνη μουστάρδα
– Αλουμινόχαρτο
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις και ρυθμίστε τη σχάρα στη δεύτερη σκάλα του φούρνου. Ζητήστε απ’ τον κρεοπώλη μπούτι χοιρινό 4 κιλών και να χαρακώσει το χοιρινό σε σχήμα ρόμβων σε όλη την επιφάνεια.
2. Στη συνέχεια κάνετε τρύπες με ένα μαχαίρι πάνω στους ρόμβους και καρφιτσώστε τα γαρύφαλλα, επίσης καρφιτσώστε και ανάμεσα στους ρόμβους.
2. Στη συνέχεια κάνετε τρύπες με ένα μαχαίρι πάνω στους ρόμβους και καρφιτσώστε τα γαρύφαλλα, επίσης καρφιτσώστε και ανάμεσα στους ρόμβους.
3. Έπειτα ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύετε με το σύρμα μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.
4. Βάζετε το χοιρινό σε ένα μεγάλο ταψί και ραντίστε με τη σάλτσα και ρίξτε το γλυκάνισο. Καλύψτε το με αλουμινόχαρτο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις για 2 ½ με 3 ώρες. Στη συνέχεια αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε στους 250 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα.
5. Στη συνέχεια μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος και ραντίστε το με το ζουμί απ’ το ταψί.
Περισσότερες συνταγές εδώ.