Το σύνολο των πιάτων μιας κουζίνας υποδηλώνει τρόπον τινά και τον πολιτισμό του λαού, τις συνήθειες και τις προτιμήσεις του. Πέρα από τα κυρίως γεύματα, τις σαλάτες και τα ποτά, τα επιδόρπια κρατούν πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε εθνική κουζίνα, έστω κι αν προσφέρονται στο τέλος. Άλλωστε η αναμονή ενός γλυκού πειρασμού που θα ολοκληρώσει το φαγοπότι είναι ό,τι καλύτερο… Μια βόλτα στον κόσμο μέσα από 20 παραδοσιακά γλυκά και πού θα τα απολαύσετε ιδανικά, όπως τα είδαμε στο Conde Naste Traveller.
1. Stroopwafel, Άμστερνταμ – Ζεστή καραμέλα ανάμεσα σε ψημένες πίτες
2. Pastel De Nata, Λισαβόνα – Πίτα γεμισμένη με κρέμα αυγού και πασπαλισμένη με κανέλα
3. Quindim, Βραζιλία – Ταρτάκια με καρύδα
4. Sachertorte, Βιέννη – Σοκολατένια πάστα σε στρώσεις με μαρμελάδα βερίκοκο
5. Churros, Μαδρίτη – Λεπτές λωρίδες ζύμης τηγανισμένες και βουτηγμένες σε ζεστή σοκολάτα
6. Rugelach, Ιερουσαλήμ – Γλυκιά ζύμη με στρώματα σοκολάτας και γέμιση από φρούτα ή ξηρούς καρπούς, πασπαλισμένη με κανέλα και ζάχαρη
7. Μπακλαβάς, Τουρκία – λεπτά φύλλα ζύμης γεμισμένα με φιστίκι και σιροπιασμένα
8. Galub Jamun, Ινδία – Μπάλες ζύμης που τηγανίζονται και καλύπτονται από σιρόπι αρωματισμένο με σαφράν
9. Basbousa, Αίγυπτος – Πίτα σιμιγδαλιού με σιρόπι και κρέμα
10. CaaKiri, Νιγηρία – Είδος ρυζόγαλου
11. Sopaipillas, Χιλή – Τηγανίτες με μέλι και ζάχαρη άχνη
12. Tangyuan, Κίνα – Μπάλες ρυζιού σε γλυκό σιρόπι τζίντζερ
13. Bibingka, Φιλιππίνες – Κέικ ρυζιού με καρύδα
14. Faloodeh, Περσία – Νούντλς με ανθόνερο και ζάχαρη
15. Che Dau Xanh, Βιετνάμ – Γλυκιά σούπα φασολιών
16. Ma’amoul, Συρία – Γεμιστά μπισκότα με ξηρούς καρπούς
17. Kueh Bangkit, Μαλαισία – Mπισκότα καρύδας
18. Γαλακτομπούρεκο, Ελλάδα – Φύλλο κρούστας γεμισμένο με κρέμα και σιροπιασμένο
19. Syrniki, Ρωσία – Λουκουμάδες γεμιστοί με τυρί και ζάχαρη
20. Toto, Τζαμάικα – Κέικ καρύδας
2. Pastel De Nata, Λισαβόνα – Πίτα γεμισμένη με κρέμα αυγού και πασπαλισμένη με κανέλα
3. Quindim, Βραζιλία – Ταρτάκια με καρύδα
4. Sachertorte, Βιέννη – Σοκολατένια πάστα σε στρώσεις με μαρμελάδα βερίκοκο
5. Churros, Μαδρίτη – Λεπτές λωρίδες ζύμης τηγανισμένες και βουτηγμένες σε ζεστή σοκολάτα
6. Rugelach, Ιερουσαλήμ – Γλυκιά ζύμη με στρώματα σοκολάτας και γέμιση από φρούτα ή ξηρούς καρπούς, πασπαλισμένη με κανέλα και ζάχαρη
7. Μπακλαβάς, Τουρκία – λεπτά φύλλα ζύμης γεμισμένα με φιστίκι και σιροπιασμένα
8. Galub Jamun, Ινδία – Μπάλες ζύμης που τηγανίζονται και καλύπτονται από σιρόπι αρωματισμένο με σαφράν
9. Basbousa, Αίγυπτος – Πίτα σιμιγδαλιού με σιρόπι και κρέμα
10. CaaKiri, Νιγηρία – Είδος ρυζόγαλου
11. Sopaipillas, Χιλή – Τηγανίτες με μέλι και ζάχαρη άχνη
12. Tangyuan, Κίνα – Μπάλες ρυζιού σε γλυκό σιρόπι τζίντζερ
13. Bibingka, Φιλιππίνες – Κέικ ρυζιού με καρύδα
14. Faloodeh, Περσία – Νούντλς με ανθόνερο και ζάχαρη
15. Che Dau Xanh, Βιετνάμ – Γλυκιά σούπα φασολιών
16. Ma’amoul, Συρία – Γεμιστά μπισκότα με ξηρούς καρπούς
17. Kueh Bangkit, Μαλαισία – Mπισκότα καρύδας
18. Γαλακτομπούρεκο, Ελλάδα – Φύλλο κρούστας γεμισμένο με κρέμα και σιροπιασμένο
19. Syrniki, Ρωσία – Λουκουμάδες γεμιστοί με τυρί και ζάχαρη
20. Toto, Τζαμάικα – Κέικ καρύδας
Περισσότερα θέματα με γλυκά εδώ.