Η αγαπημένη γιορτή των Ελλήνων κρεατοφάγων (επιτέλους) έφτασε και -κακά τα ψέματα- τα περιθώρια επιλογών που αφήνει για το μενού είναι στενά. Αν δεν διαθέτετε ψησταριά και κάρβουνα ή αν διαθέτετε και παρ’ όλ’ αυτά δεν διατίθεστε να την χρησιμοποιήσετε φέτος, μελετήστε τις παρακάτω συνταγές. Συλλέξαμε τις προτάσεις τεσσάρων γνωστών Ελλήνων μαγείρων για το αποκριάτικο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης και σας τις παρουσιάζουμε για να αρχίσετε να οργανώνεστε.
Ψαρονέφρι από τον Λευτέρη Λαζάρου
Ψαρονέφρι με γλυκιά πάπρικα και γραβιέρα
Υλικά
4 μέτρια ψαρονέφρια
250γρ γραβιέρα
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
150ml ελαιόλαδο
Αλάτι/Πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίστε τα ψαρονέφρια από ίνες και νεύρα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, τρυπήστε τα προσεκτικά.
Αλατοπιπερώστε καλά τα φιλέτα και πασπαλίστε τα με πάπρικα μέσα-έξω.
Κόψτε την γραβιέρα σε λεπτά μπαστουνάκια και γεμίστε με αυτά τα φιλέτα, προσέχοντας να μη «σπάσουν».
Λαδώστε καλά το κρέας και ψήστε το στο φούρνο στους 180-200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει απ' όλες τις πλευρές.
Tip: Αν τα φιλέτα ανοίξουν, μπορείτε να κλείσετε τις άκρες τους με μερικές οδοντογλυφίδες.
Πηγή: missbloom.gr
Χωριάτικα λουκάνια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Χωριάτικα λουκάνικα με μπριζολάκια και λαχανικά
Υλικά
6 χωριάτικα λουκάνικα
2 μπριζολάκια λαιμού
1 πράσο, κομμένο σε λεπτές φέτες
2 καρότα, κομμένα σε λεπτές φέτες
2 κλωνάρια σέλερυ, κομμένα σε λεπτές φέτες
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 σελινόριζα, κομμένη σε χοντρό καρέ
10 πατάτες baby
2 φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών
Λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Λίγη γλυκιά πάπρικα
Λίγο λεμόνι
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι/Πιπέρι
Εκτέλεση
Κόψτε τα μπριζολάκια και τα λουκάνικα σε μικρά κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα, βάλτε λίγο λάδι «να κάψει» και τσιγαρίστε τα.
Σβήστε με κόκκινο κρασί και αφήστε το μισό να εκατμιστεί, τρίβοντας τον πάτο της κατσαρόλας με μια ξύλινη κουτάλα για να ρευστοποιηθούν τα υλικά που ενδεχομένως κόλλησαν.
Σε ένα βαθύ τηγάνι, σοτάρετε το κρεμμύδι, το πράσο και το σέλερυ μέχρι να γίνουν διάφανα –όχι να ροδίσουν.
Προσθέστε το κρέας, τις πατάτες και το καρότο και τρίψτε φρέσκο πιπέρι. Συμπληρώστε το ζωμό λαχανικών μέχρι τα υλικά να μισοσκεπαστούν.
Βράστε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά, χωρίς να σκεπάσετε την κατσαρόλα.
Όταν η σάλτσα δέσει και τα υλικά μαλακώσουν, «κατεβάστε» την κατσαρόλα απ' τη φωτιά και πασπαλίστε το φαγητό σας με λίγη πάπρικα.
Σερβίρετε τα λουκάνικα με φρέσκο μαϊντανό και λίγο λεμόνι.
Πηγή: argiro.gr
Μοσχαρίσια παϊδάκια από τον Άκη Πετρετζίκη
Μοσχαρίσια παϊδάκια με μπίρα και δαμάσκηνα
Υλικά
1,5 κιλό παϊδάκια μοσχαρίσια (σιδηρόδρομος)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 ποτήρια νερού μπύρα μαύρη
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
4 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
Λίγο θυμάρι
1 φύλλο δάφνη
10-12 δαμάσκηνα ξερά
1 κύβο μοσχάρι ή κοτόπουλο (προαιρετικά)
Αλάτι/Πιπέρι
Εκτέλεση
Στεγνώστε καλά τα παϊδάκια, σκουπίζοντάς τα με απορροφητικό χαρτί και αλατοπιπερώστε όλες τις πλευρές τους.
Σοτάρετε σε ένα τηγάνι το κρέας μέχρι να ροδίσει απ' όλες τις πλευρές.
Αφού τελειώσετε με το σοτάρισμα του κρέατος, βγάλτε το απ΄το τηγάνι και αφήστε το να... περιμένει σε ένα μπολ. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να καραμελώσουν.
Προσθέστε τον πελτέ και το σκόρδο και σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά.
Ανεβάστε τη θερμοκρασία και προσθέστε την μπίρα. Βράστε τη σάλτσα μέχρι να μειωθεί περίπου στο μισό.
Βάλτε στο τηγάνι το ζωμό, τα καρότα, τη δάφνη, το θυμάρι, τα δαμάσκηνα και το κρέας. Αν το τηγάνι που χρησιμοποιήσατε δεν μπαίνει στο φούρνο, χρησιμοποιείστε μια γάστρα.
Σε προθερμασμένο στους 160 βαθμούς φούρνο, ψήνετε τα παϊδάκια για 2-2,5 ώρες –μέχρι το κρέας να μαλακώσει.
Βγάλτε το φαγητό από το φούρνο και αφαιρέστε από το τηγάνι/γάστρα το κρέας. Περιχύστε το ζωμό σε ένα κατσαρολάκι και σιγοβράστε μέχρι να μειωθεί στο μισό. Όταν η σάλτσα σας είναι έτοιμη, περιχύστε το κρέας.
Πηγή: akispetretzikis.com
Αρνάκι από τον Ηλία Μαμαλάκη
Αρνάκι με μουστάρδα με κεφαλογραβιέρα
Υλικα
1 ½ κιλό αρνάκι ( 2 μπουτάκια με το κόκαλο)
250 γρ. κεφαλογραβιέρα κομμένη σε κύβους
1 κιλό πατάτες κομμένες σε ακανόνιστα κομμάτια
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδου
1 κ.σ. μουστάρδα
Χυμός από 2 λεμόνια
Λίγη ρίγανη
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κύβο λαχανικών διαλυμένο σε ½ φλιτζάνι του τσαγιού καυτού νερό (προαιρετικά)
½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
Αλάτι/Πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίστε τις σκελίδες του σκόρδου και γεμίστε μ' αυτές τα μπουτάκια, αφού πρώτα τους κάνετε μερικές σχισμές με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Βάλτε το κρέας και τις πατάτες σε ένα ταψί, σκορπίστε ανάμεσά τους το κρεμμύδι και αλατοπιπερώστε.
Χτυπήστε στο μπλέντερ το λάδι, το χυμό από τα λεμόνια, τη μουστάρδα, τη ρίγανη και τον διαλυμένο κύβο λαχανικών. Στη συνέχεια, περιχύστε το φαγητό σας με το μείγμα και προσθέστε λίγο λάδι.
Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο το ταψί και βάλτε το να ψηθεί για 1,5 περίπου ώρα στους 180-200 βαθμούς.
Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και σκορπίστε τους κύβους του τυριού ομοιόμορφα στο ταψί. Συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει το τυρί και το αρνάκι.
Πασπαλίστε με φρέσκο μαϊντανό και σερβίρετε.
Πηγη: eliasmamalakis.gr