Εκδρομές για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Το πρώτο τριήμερο του χρόνου είναι σχεδόν εδώ, και είμαστε αποφασισμένοι να το τιμήσουμε. Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, με τα μισά καταλύματα εντός συνόρων να δηλώνουν πληρότητες της τάξης του 100% και πολλά από τα υπόλοιπα –αν και ευτυχώς όχι τα άλλα μισά– να μας ζητάνε για μία διανυκτέρευση το αντίστοιχο ενός εισιτηρίου για το γύρο της Ευρώπης με αεροπλάνο, αναζητάμε –και βρίσκουμε– λιγότερο resort-οποιημένους, πλην πολυαγαπημένους, προορισμούς με οικονομικές επιλογές διαμονής και μετάβασης. Γιατί, παραφράζοντας μια παλιά γνωστή λαϊκή ρήση, η κρίση θέλει καλοπέραση… Εσείς, θα μείνετε σπίτι; 

Έδεσσα: Υπό τον ήχο του νερού 

Ένεκα απόστασης, η Έδεσσα δεν αποτελεί ιδανικό προορισμό του Σαββατοκύριακου για τους διαμένοντες στο κλεινόν άστυ. Με μία μέρα παραπάνω, όμως, η μεγάλη απόσταση που μας χωρίζει από ένα από τα αγαπημένα μας μέρη στη Βόρεια Ελλάδα γίνεται λιγότερο απειλητική –και με την Εγνατία να μειώνει αισθητά το χρόνο οδήγησης, λέμε να το επιχειρήσουμε. Αν μη τι άλλο, για να περπατήσουμε στο συγκλονιστικό Πάρκο Καταρρακτών, να ακούσουμε τη βοή του Κάρανου, καθώς πέφτει από τα 70 του μέτρα, να αφουγκραστούμε την ησυχία στο Βαρόσι, που ξεχάστηκε στο χρόνο, να περπατήσουμε τα λιθόκτιστα δρομάκια του, να χαθούμε στο κέντρο της πόλης, σε δρόμους που διακόπτονται κάθε τόσο από καταπράσινα πάρκα και κρυστάλλινα, τρεχούμενα νερά και να οργανώσουμε μια μίνι εξόρμηση στον υδροβιότοπο Άγρα – Βρυττών – Νησίου, για να αποτίσουμε φόρο τιμής στο σημείο από το οποίο ξεκινούν τα νερά που δίνουν στην πόλη το υπέροχο soundtrack της. Και βέβαια, για να ζήσουμε από κοντά ένα από τα καλύτερα καρναβάλια της Ελλάδας. Διαμονή: Στους παραδοσιακούς ξενώνες Χαγιάτι (τηλ.: 23810 51500) και Βαρόσι (τηλ.: 23810 21865) στην ομώνυμη παραδοσιακή συνοικία. Και οι δύο προσφέρουν αυθεντική φιλοξενία σε ένα περιβάλλον που αποπνέει θαλπωρή και παράδοση, συνδυασμένη με όλες τις σύγχρονες παροχές και ανέσεις, και πρωινό με σπιτικές γεύσεις παρασκευασμένες με αγνά τοπικά προϊόντα. Οι τιμές ξεκινούν από 70 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό. 

Αίγινα: Μικρή απόσταση, μεγάλη απόδραση 

Δεν είναι μόνο η κοντινή απόσταση, ο χαμηλός σχετικά προϋπολογισμός της και η υπέροχη αίσθηση ότι δε χρειάζεται να κάνεις καμιά ιδιαίτερη προετοιμασία –να κλείσεις, ας πούμε, εισιτήρια για το καράβι– που καθιστούν την Αίγινα ιδανική για τριήμερο. Είναι και οι εικόνες της, και η πληθώρα αξιοθέατων που υπόσχονται να γεμίσουν το τριήμερο στο έπακρο, και η πόλη – λιμάνι της, που ζωντανεύει σε κάτι τέτοιες περιστάσεις και ενδείκνυται για ατελείωτες βόλτες, και τα ταβερνάκια πλάι στο κύμα που σερβίρουν ολόφρεσκους ψαρομεζέδες, και οι όμορφες διαδρομές που καταλήγουν σε γραφικά χωριουδάκια. Διαμονή: Στο ατμοσφαιρικό Ραστώνη (τηλ.: 22970 27039) στο κέντρο της πόλης, τα 11 δωμάτια του οποίου είναι ζεστά και φιλόξενα, πλήρως εξοπλισμένα με όλες τις απαραίτητες παροχές και με θέα στην Κολώνα και τη θάλασσα. Οι τιμές τους ξεκινούν από 70 ευρώ. Ατμοσφαιρικότατο, και ταυτόχρονα ό,τι πιο κοντινό σε παραδοσιακό ξενώνα διαθέτει το νησί, είναι και το Αιγηνίτικο Αρχοντικό (τηλ.: 22970 24968, 22970 24156) επίσης στην πόλη της Αίγινας, που στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο κτισμένο τον 16ο αιώνα, και το οποίο διαθέτει 9 μοναδικά διακοσμημένα δωμάτια και μία σουίτα, πλήρως εξοπλισμένα με όλες τις απαραίτητες ανέσεις, σε τιμές που ξεκινούν από 70 ευρώ το δίκλινο και από 120 ευρώ για τη σουίτα. 

Βόρεια Εύβοια: Τόσο κοντά, τόσο μακριά  

Οι ορκισμένοι φαν της Βόρειας Εύβοιας μου λένε συχνά να μην πολυγράφω για τον παράδεισό τους. Και όχι άδικα: το τελευταίο ειδυλλιακό μέρος σε απόσταση δύο ωρών από την Αθήνα που δεν έχει πλημμυρίσει από resort και υπερτιμημένα gourmet εστιατόρια αξίζει να μείνει έτσι για όσο ακόμα γίνεται. Πώς όμως να μην αναφερθείς στον παράδεισο, όταν ξέρεις ότι βρίσκεται εκεί, σε απόσταση αναπνοής, στην πίσω αυλή μας σχεδόν, και περιμένει εκείνους που δεν έχουν ανάγκη Jacuzzi και mignardises για να αισθανθούν ότι απέδρασαν από τη βοή της πόλης; Πώς να κρύψεις το μεγαλείο της φύσης, τις διαδρομές μέσα στο πράσινο, το Δρυμώνα με τους καταρράκτες του; Πώς να ξεχάσεις εκείνα τα γραφικά χωριά, με τα τίμια ταβερνάκια και τους σπιτικούς μεζέδες, και την αυθεντική φιλοξενία των κατοίκων τους; Προσπαθώ, αλλά δεν τα καταφέρνω πάντα. Προσπαθήστε κι εσείς, τουλάχιστον, να ξεχάσετε ότι όλα αυτά τα διαβάσατε εδώ. Διαμονή: Οικονομικότατες επιλογές αποτελούν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια Κουκουναριές (τηλ.: 22270 32185) και Λειβαδίτης (τηλ.: 22270 31640, 31602) στη Λίμνη, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 45 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο. Στα συν, τα μεγάλα μπαλκόνια και η εκπληκτική θέα στη θάλασσα. Θέλετε πολυτέλεια; Υπάρχει κι αυτή: στα Thermae Sylla Spa(τηλ.: 22260 60100) και Knossos City Spa Hotel Edipsos (τηλ.: 22260 22460, 22560) απολαμβάνετε διαμονή πολλών αστέρων σε συνδυασμό με προγράμματα περιποίησης, χαλάρωσης και ευεξίας, σε τιμές που ξεκινούν από 80 ευρώ. 

Σύρος: Πρελούδιο Καλοκαιριού

 Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων είναι ένα από τα ελάχιστα νησιά του Αιγαίου που δεν αποπνέει αίσθηση πόλης φαντάσματος από τον Οκτώβριο μέχρι το Πάσχα –γεγονός που την καθιστά, μαζί με την κοντινή απόσταση από τον Πειραιά, ιδανικό προορισμό για το προσεχές τριήμερο, αν σας έλειψε το νησιώτικο άρωμα. Περπατήστε τα στενά, δαιδαλώδη σοκάκια της Άνω Σύρου, για να θαυμάσετε την εκπληκτική θέα στο λιμάνι, ανακαλύψτε μικρά, γραφικά ψαροχώρια, θαυμάστε τις εντυπωσιακές παραλίες της απαλλαγμένες από την ανθρώπινη παρουσία –πάρτε και μαγιό μαζί, ιδίως οι τολμηρότεροι ενδέχεται πάντα να μπείτε στον πειρασμό– και πιάστε… πρώτο τραπέζι κύμα στο Κίνι, στην πίσω πλευρά του νησιού. Θα επιστρέψετε με την αίσθηση ότι ζήσατε ένα πρώιμο, μίνι καλοκαίρι. Διαμονή: Στο εντυπωσιακό για το στιλάτο, minimal design αλλά και τις προσεγμένες υπηρεσίες του, Ερμής στην Ερμούπολη (τηλ.: 22810 83011-2) σε τιμές που ξεκινούν από 85 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο, ή στο ρομαντικό, παραδοσιακό ξενώνα Lila (τηλ.: 22810 82738) οι τιμές του οποίου ξεκινούν από 60 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο. 

Μονεμβασιά: Ρομαντισμός… off season  

Την αγαπημένη όσο λίγοι άλλοι ελληνικοί προορισμοί βυζαντινή καστροπολιτεία τη θυμόμαστε συνήθως εκεί γύρω στο Πάσχα. Σφάλμα, και μάλιστα μεγάλο. Διότι όλες οι εποχές της πάνε πολύ. Και τώρα, που δε θα πλημμυρίζει από κόσμο, θα έχετε την ευκαιρία να την απολαύσετε σε ολόκληρο το ξεχασμένο σε περασμένους αιώνες μεγαλείο της: να περπατήσετε τα λιθόκτιστα δρομάκια της, να κάνετε στάση και να γευτείτε ελληνικό καφέ στη χόβολη ή εξαιρετική τοπική κουζίνα σε ένα από τα πολυάριθμα καφέ και εστιατόρια που παραδίδουν μαθήματα σύγχρονης τουριστικής αξιοποίησης –τόσο εναρμονισμένα με το περιβάλλον που σχεδόν δεν τα ξεχωρίζεις από τα σπίτια., να σκαρφαλώσετε στο επάνω τμήμα του κάστρου για να θαυμάσετε τα μεσαιωνικά ερείπια, το σπίτι όπου έζησε ο Γιάννης Ρίτσος και το μουσείο της πόλης, και να αφουγκραστείτε τη σχεδόν απόκοσμη ησυχία που διακόπτεται μόνο από τα βήματά σας που αντηχούν στην πέτρα το βράδυ. Διαμονή: Οι ρομαντικοί ξενώνες έχουν εδώ την τιμητική τους. Επιλέξτε μεταξύ των Lazareto (τηλ.: 27320 61991-4, από 135 ευρώ), Κελλιά (τηλ.: 27320 61520, 27320 61951, από 75 ευρώ), Μαλβάζια (τηλ.: 27320 63007-8, από 65 ευρώ) και Βυζαντινό (τηλ.: 27320 61351, 27320 61254, από 60 ευρώ).  

Περισσότερες προτάσεις για εκδρομές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)