Φτιάξτε μόνοι σας πρωτότυπες αποκριάτικες μάσκες

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Οι απόκριες είναι εδώ και οι προετοιμασίες των λιλιπούτειων φίλων μας για τη φετινή μεταμφίεση κορυφώνονται. Αποκριάτικα πάρτι μασκέ, παιδικά πάρτι και εκδηλώσεις στο σχολείο θα αποτελέσουν το χώρο δράσης των μικρών καρναβαλιστών. Εκτός από τα πολύχρωμα κουστούμια, την παράσταση θα κλέψουν και οι αποκριάτικες μάσκες. Φέτος, ξεφύγετε από τις τυποιημένες επιλογές του εμπορίου, χαρίζοντας στα παιδιά σας χειροποίητες μάσκες φτιαγμένες με πολλή αγάπη, φαντασία και δημιουργικότητα.
Μάσκα ουράνιο σώμα
Υλικά:1 χαρτόνι σε κίτρινο/ χρυσό/ μπλέ χρώμα
1 ψαλίδι
αυτοκόλλητα
χρυσόσκονη (glitter)
1 λάστιχο
1 συρραπτικό
Μεταμορφώστε το παιδάκι σας σε ήλιο, μισοφέγγαρο ή πλανήτη κλέβοντας την παράσταση στο αποκριάτικο παιδικό πάρτι. Παίρνετε ένα χαρτόνι στο χρώμα της αρεσκείας ανάλογα με το σκοπεύετε να ντύσετε το παιδί. Μετράτε τις διαστάσεις του κεφαλιού και στο κέντρο του χαρτονιού με ένα μολύβι σχεδιάζετε ένα κύκλο βάσει των διαστάσεων. Με ένα ψαλίδι κόβετε προσεκτικά το περίγραμμα. Μπορείτε να διακοσμήσετε με μάσκα με αυτοκόλλητα αστεράκια, φεγγάρια, πλανήτες. Εν συνεχεία παίρνετε ένα λάστιχο και το συρράπτετε από τη μία άκρη της μάσκας στην άλλη φροντίζοντας ώστε η μάσκα να εφαρμόζει σωστά στα αυτιά και το πρόσωπο του παιδιού.
Μύτη για ζωάκι από αυγοθήκη
Υλικά:
1 θήκη αυγού
κόλλα στιγμής
1 λάστιχο
1 συρραπτικό
1 ψαλίδι
Από μια αυγοθήκη χάρτινη κόβετε προσεκτικά τη μία θήκη. Κόβετε ένα λάστιχο και το συρράπτετε από τις δύο πλευρές της μύτης ούτως ώστε να εφαρμόζει σωστά στη μύτη του παιδιού και να μην το ενοχλεί. Μπορείτε να επενδύσετε εξωτερικά και εσωτερικά τη μύτη με ένα ύφασμα στο χρώμα και την υφή της αρεσκείας σας, να την βάψετε και να την διακοσμήσετε. Αφού ολοκληρώσετε τη διακόσμηση, παίρνετε ένα ψαλίδι και κάνετε προσεκτικά από μια τρύπα σε κάθε ρουθούνι για να μπορεί να αναπνέει το παιδί.
Μάσκα από πιάτο μιας χρήσης
Υλικά:1 χαρτινο/ πλαστικό πιάτο μιας χρήσης
κόλλα στιγμής
χαρτί περιτυλίγματος
σελοτειπ
πινέλο
χρώματα
αυτοκόλλητα
χρυσόσκονη
πούλιες
κουμπιά
Αξιοποιήστε τα πιατάκια μιας χρήσης που περίσσεψαν απο το παιδικό πάρτι. Αν το πιάτο είναι λευκό μπορείτε να το βάψετε με πινέλο και μπογιές, αν είναι έγχρωμο ή έχει κάποια σχέδια μπορείτε να το διατηρήσετε ως έχει αλλά μπορείτε και να το βάψετε στα χρώματα της αρεσκείας σας μέχρι περίπου τη μέση του πιάτου. Αφού το βάψετε το αφήνετε να στεγνώσει και εν συνεχεία το κόβετε με ένα ψαλίδι στη μέση, κάνοντας δύο τρύπες για τα μάτιθα και μια καμπύλη για τη μύτη. Ανάλογα με τη στολή του παιδιού θα κάνετε και την απαραίτητη διακόσμηση με κουμπιά, πούλιες, αυτόκολλητα, χρυσόσκονη. Εν συνεχεία φτιάχνετε το μπαστουνάκι που θα στηρίζει τη μάσκα για να μπορεί να την φοράει το παιδί. Παίρνετε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί περιτυλίγματος, το στρέφετε διαγωνίως και αρχίζετε να το διπλώνετε ρολάροντας από γωνία σε γωνία σαν να τυλίγετε ένα μπαστουνάκι. Στο τέλος, κολλάτε τις άκρες με σελοτέιπ. Κολλάτε το μπαστουνάκι στην άκρη της μάσκας με μια κόλλα στιγμής.
Μάσκα από γυψογάζα
Υλικά:σελοφάν
γυψογάζα από το φαρμακείο
1 μπολ με νερό
Φτιάξτε μια μάσκα για τα παιδί σας φτιαγμένη από το περίγραμμα του προσώπού του. Βάλτε το παιδι να καθίσει αναπαυτικά σε μια καρέκλα έχοντας το κεφάλι του πίσω. Κόβετε ένα μεγάλο κομμάτι σελοφάν, το βάζετε στο πρόσωπο του παιδιού και ανοίγετε τρύπες στη μύτη για να αναπνέει. Κόβετε τη γυψογάζα σε μικρά κομμάτια, παίρνετε κάθε κομμάτι της γάζας, το βουτάτε για λίγο στο μπολ με το νερό και εν συνεχεία το ακουμπάτε στο σελοφάν στο πρόσωπο του παιδιού. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα κομμάτια και να καλυφθεί πλήρως το πρόσωπο του παιδιού. Αφήνετε τον γύψο για περίπου 2 λεπτά να στεγνώσει. Σιγα σιγά αφαιρείτε τη μεμβράνη πίσω από τη γάζα. Η μάσκας σας είναι έτοιμη για βάψιμο και διακόσμηση.
Μάσκα από χαρτοσακούλα
Υλικά:
χαρτοσακούλα από το μανάβη
χαρτόνια γκοφρέ πολύχρωμα
ψαλίδι
κόλλα σιτγμής
μαρκαδόροι
Η χαρτοσακούλα από τα ψώνια της λαικής με απλές και εύκολες κινήσεις μπορεί να μετατραπεί σε πρωτότυπη αποκριάτικη μάσκα. Διαλέγετε μια χαρτοσακούλα που δεν έχει πάρει υγρασία από τα φρούτα και τα λαχανικά και είναι καθαρή. Τη φοράτε στο παιδάκι σας και με ένα μολύβι κάνετε το περίγραμμα των ματιών, του στόματος και της μύτης. Με ένα ψαλίδι κόβετε προσεκτικά τα περιγράμματα. Κόβετε τα πολύχρωμα χαρτόνια γκοφρέ σε λωρίδες. Αφού τα κόψετε, τα κολλάτε στην κορυφή της χαρτοσακούλας σαν να είναι τα μαλλιά της μάσκας. Στο τέλος, ζωγραφίζετε με μαρκαδόρους το στόμα και τη περιοχή γύρω από τα μάτια.

Βήμα πρώτο!

Κάντε μια έρευνα στις μηχανές αναζητήσεις και εκτυπώστε την φόρμα της μάσκας που σας αρέσει!



Βήμα δεύτερο!

Αφού εκτυπώσετε το σχέδιο σε χαρτί κόψτε το σχήμα του σε ένα πιο χοντρό χαρτόνι! Εγώ προτίμησα μαύρο χαρτόνι!

Βήμα τρίτο!

Συγκεντρώστε κομμάτια από περιοδικά, εφημερίδες, χάρτινες τσάντες, χαρτιά περιτυλίγματος, ρεταλάκια από υφάσματα, που έχετε στο σπίτι! Ύστερα κάντε κολάζ πάνω στη μάσκα! Σε αυτό το σημείο αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο και φτιάξτε τη μάσκα σας όσο ρομαντική ή μίνιμαλ τη φαντάζεστε! Εγώ δεν είχα πολλά, έτσι χρησιμοποίησα απλώς κόλλα και μια σελίδα περιοδικού!










Βήμα τέταρτο!

Κόψτε ένα λαστιχάκι στη μέση, περάστε το από τις άκρες της μάσκα και στερεώστε με κόμπο. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  σατέν κορδέλα ή ακόμη και πολύχρωμο κορδόνι παπουτσιού για να δέσετε τη μάσκα στο πρόσωπο σας! Μια ακόμα ιδέα είναι να κολλήσετε ένα καλαμάκι (ξύλινο ή πλαστικό) στην μία άκρη για να την κρατάτε.

Η μάσκα σας είναι έτοιμη, πολύ εύκολα, πολύ γρήγορα και χωρίς να ξοδέψετε ούτε ένα ευρώ!


Έ

νας από τους πολλούς και τους πιο απλούς και εύκολους τρόπους για να φτιάξετε παιδικές αποκριάτικες μάσκες.

Τα χάρτινα πιάτα και πιατέλες μιας χρήσης, αλλά και τα αντίστοιχα πλαστικά (από λεπτό φελιζόλ), εξ΄αιτίας της καμπυλότητας του σχήματός τους και της ευλυγισίας τους, είναι ιδανικά για να κατασκευάσετε μάσκες που θα "κάθονται" και θα "αγκαλιάζουν" το πρόσωπο με μεγαλύτερη ευκολία απ΄όσο οι φτιαγμένες από απλό χαρτόνι


Επιλέξτε όσο πιο βαθιά τέτοια πιάτα που θα τα χρησιμοποιήσετε είτε ολόκληρα είτε κόβοντας τα στη μέση, ανάλογα με τον τύπο της μάσκας που θέλετε να φτιάξετε.
Τόσο στις μισές όσο και στις για ολόκληρο το πρόσωπο τέτοιες, μάσκες μπορείτε να δώσετε όποιο τελικό σχήμα θέλετε.

Αφού δημιουργήσετε με ψαλίδι τα ανοίγματα για τα μάτια ή και για την μύτη ή το στόμα,  βάψτε τις μάσκες με κάθε τύπου μπογιά, προσθέστε κολλώντας με κόλλα κομμάτια χαρτονιού για να δημιουργήσετε π.χ αυτιά ζώων κλπ. ή διακοσμήστε τις μάσκες με οποιοδήποτε πρόσθετο χάρτινο ή υφασμάτινο στοιχείο, χάντρες, στρας κλπ. Με δυο μικρές τρύπες στην άκρη απ΄όπου θα περάσετε ένα λαστιχάκι θα φτιάξετε το στερέωμα της μάσκας ή αν θέλετε να κρατιέται με το χέρι κολλήστε στην μια άκρη ένα ξυλαράκι ή ένα καλαμάκι που θα ντύσετε με οποιοδήποτε χαρτί ή ύφασμα. 

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο εκτός από μάσκες, μπορείτε με χάρτινα πιάτα να φτιάξετε αποκριάτικα διακοσμητικάγια το σπίτι δίνοντας πχ σε μεγάλες χάρτινες πιατέλες μορφή κλόουν που θα κρεμάσετε στον τοίχο ή να κατασκευάσετε και πολλά άλλααξεσουάρ αποκριατικών στολώνόπως μάσκες-καπέλα, το περιδέραιομιας ...μικρής Κλεοπάτρας  κλπ. 

Οι χάρτινες αποκριάτικες μάσκες, γενικά, είναι από τις πιοδιασκεδαστικές, εύκολες καιοικονομικές κατασκευές αφού το μεγαλύτερο έξοδο είναι η ...φαντασίασας αν και ο βασικότερος λόγος για να ασχοληθείτε μαζί με τα παιδιά με τέτοιου τύπου δημιουργίες δεν είναι τόσο το κόστος, αφού και στην αγορά θα βρείτε πλέον σε πάμφθηνες τιμές όποιου τύπου μάσκα θελήσετε, όσο ηενασχόληση των παιδιών, η εξοικείωσή τους με την όλη διαδικασία και το να περάσουν μερικές ώρες φτιάχνοντας χειροποίητα ένα μέρος από την στολή τους και να έχουν αργότερα να θυμούνται ...περασμένες χαμογελαστές Απόκριες


















Περισσότερα θέματα για τις αποκριές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)