Η αυτοκρατορική δυναστεία των Χαν
Wikimedia Commons
Ήταν αυτοκρατορική δυναστεία της Κίνας, μετά τη δυναστεία Τσιν (221-207 π.Χ.) και πριν τα Τρία Βασιλεία (220-265). Ιδρύθηκε από τον αγρότη ηγέτη των ανταρτών Λίου Μπανγκ, ο οποίος στέφθηκε αυτοκράτορας με το όνομα Καοτσού.Η δυναστεία των Χαν διεκόπη για λίγο από τη Δυναστεία Ξιν (9 έως 23 μ.Χ.) του πρώην αντιβασιλέα Oυάνγκ Μανγκ. Η λανθασμένη πολιτική του πάνω σε οικονομικά θέματα, κάποιες φυσικές καταστροφές και η απέχθεια λόγω των κομφουκιανικών αντιλήψεων λόγιων της εποχής για τον τρόπο με τον οποίο ανήλθε στην εξουσία, οδήγησαν σε μια περίοδο αναταραχών, από την οποία τελικά στην εξουσία της Κίνας ανήλθε ο Λιου Ξιου (25 μ.Χ.) ο οποίος βασίλευσε με το όνομα Γκουανγκού.
Η δυναστεία των Μινγκ
Wikimedia Commons
Ήταν η δυναστεία που κυβέρνησε την Κίνα από το 1368 έως το 1644. Ήταν η τελευταία δυναστεία εθνικότητας Χαν και υποσκέλησε την μογγολικής εθνικότητας δυναστεία των Γουάν προτού παραδόσει τα σκήπτρα στη μαντσουριανής εθνικότητας δυναστεία των Τσινγκ. Η επικράτεια της δυναστείας των Μινγκ, η Κίνα της εποχής, ονομαζόταν Αυτοκρατορία του μεγάλου Μινγκ. Αν και η πρωτεύουσα των Μινγκ, το Πεκίνο, έπεσε το 1644, υπολείματα της εξουσίας των Μινγκ άντεξαν έως το 1662.
Η Αυτοκρατορία των Σασσανιδών
Wikimedia Commons
Γνωστή ως Ερανσάρ και Εράν στα περσικά των Μέσων Χρόνων, Ιρανσάρ και Ιράν στα νέα περσικά, ήταν η τελευταία προ-ισλαμική ιρανική Αυτοκρατορία, η οποία κυβερνήθηκε από τη δυναστεία των Σασσανιδών από το 224 μ.Χ. έως το 651. Η Αυτοκρατορία των Σασσανιδών, η οποία διαδέχθηκε την Παρθική Αυτοκρατορία, υπήρξε από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στη Δυτική και Κεντρική Ασία, μαζί με τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και μετέπειτα τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, για μια περίοδο μεγαλύτερη των 400 ετών.
Η Αυτοκρατορία της Ιαπωνίας
Wikimedia Commons
Ήταν μία από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες αυτοκρατορίες στην ιστορία. Το απόγειό της ήταν το 1942, πριν παραδοθεί στους Συμμάχους στις 2 του Σεπτέμβρη 1945.
Η αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών
Wikimedia Commons
Ήταν η σπουδαιότερη Περσική δυναστεία της αρχαιότητας που κυριάρχησε στην Περσία και γενικότερα σε ολόκληρη την Ασία για δύο αιώνες από το 540 π.Χ. ως το 330 π.Χ. Ιδρυτής της δυναστείας των Αχαιμενιδών ήταν ο Αχαιμένης ο οποίος σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ιστορικών έζησε γύρω στο 700 π.Χ. την εποχή του Ασσύριου βασιλιά Σενναχειρείμ ως αρχηγός της Περσικής φυλής των Πασαργάδων.
Η πρώτη γαλλική αποικιακή αυτοκρατορία
Wikimedia Commons
Στο απόγειό της έφτασε το 1754 ενώ μετά από μια σειρά πολέμων με τη Μεγάλη Βρετανία έχασε αρκετά εδάφη.
Η αυτοκρατορία της Βραζιλίας
Wikimedia Commons
Μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της από τη Πορτογαλία ήταν η μεγαλύτερη χώρα στη Λατινική Αμερική, ωστόσο το 1889 μετά από πραξικόπημα έχασε σύντομα αρκετά εδάφη τα οποία συνθέτουν τη σύγχρονη Ουρουγουάη.
Το Χαλιφάτο Rashidun
Wikimedia Commons
Ήταν η μεγαλύτερη αυτοκρατορία σε έκταση σε εκείνο το σημείο της ιστορίας. Στο αποκορύφωμά της έφτασε το 654.
Η Πορτογαλικά Αυτοκρατορία
Wikimedia Commons
Ήταν η πρώτη παγκόσμια αυτοκρατορία στην ιστορία, με εδάφη στην Νότια Αμερική, την Αφρική, την Ινδία και την Νοτιοανατολική Ασία υποτελή στην κυριότητα της Πορτογαλίας. Ήταν επίσης η πρώτη και μακροβιότερη από τις σύγχρονες Ευρωπαϊκές αποικιακές αυτοκρατορίες, αφού διήρκεσε για περίπου έξι αιώνες, από την κατάκτηση της Θέουτα το 1415 έως την παράδοση του Μακάο το 1999.
Το Χαλιφάτου των Αββασιδών
Wikimedia Commons
Υπήρξε το τρίτο χρονικά ισλαμικό χαλιφάτο. Κυβερνήθηκε από τη δυναστεία των Αββασιδών χαλίφηδων, που έχτισαν την πρωτεύουσά τους στη Βαγδάτη αφού ανέτρεψαν το Χαλιφάτο των Ομεϋαδών από όλες τις περιοχές που διαφέντευε εκτός της Ανδαλουσίας. Το Χαλιφάτο των Αββασιδών ιδρύθηκε από τους απογόνους του νεότερου θείου του Προφήτη Μωάμεθ, Αμπάς ιμπν Αμπντ αλ-Μουτάλιμπ (566-653 μ.Χ.) στην Κούφα το 750 ενώ το 762 η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στη Βαγδάτη. Μέσα σε 150 χρόνια από τότε που ολοκλήρωσαν τον έλεγχο της Περσίας, οι χαλίφηδες αναγκάστηκαν να παραχωρήσουν εξουσία στους τοπικούς δυναστικούς εμίρηδες που μόνο τυπικώς αναγνώριζαν την εξουσία τους. Το χαλιφάτο απώλεσε επίσης τις δυτικές επαρχίες της Ανδαλουσίας, του Μαγκρέμπ και της Ιφρικίγια από τον Ομεϋάδα πρίγκιπα Αμπντ αρ-Ραχμάν Α΄, τους Αγλαβίδες και τους Φατιμίδες αντίστοιχα.
Η Δεύτερη γαλλική αποικιακή αυτοκρατορία
Wikimedia Commons
Κάλυπτε 5.000.000 τετραγωνικά μίλια στο απόγειό της το 1938 πριν χάσει αρκετά εδάφη μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η δυναστεία Yuan
Wikimedia Commons
Στο απόγειό της το 1310, προτού εκθρονιστεί από τη δυναστεία των Μινγκ το 1368.
Η Δυναστεία Τσινγκ
Wikimedia Commons
Η Δυναστεία Τσινγκ επίσης γνωστή ως Δυναστεία Μαντσού, ήταν η τελευταία αυτοκρατορική δυναστεία της Κίνας, η οποία εξουσίαζε την περίοδο 1644 - 1912 (με μία σύντομη, άκαρπη αποκατάσταση το 1917). Είχε προηγηθεί η δυναστεία Μινγκ και ακολουθεί το αστικό δημοκρατικό καθεστώς του Σουν Γιατ Σεν .
Το Χαλιφάτο των Ομεϋαδών
Wikimedia Commons
Ήταν το δεύτερο από τα τέσσερα μεγάλα ισλαμικά χαλιφάτα που ιδρύθηκαν μετά το θάνατο του Μωάμεθ. Τον πυρήνα του χαλιφάτου αποτελούσε η δυναστεία των Ομεϋαδών, με καταγωγή από τη Μέκκα. Η οικογένεια των Ομεϋαδών είχε πρώτα έρθει στην εξουσία υπό τον τρίτο χαλίφη, Ουθμάν ιμπν Αφφάν (644-656), αλλά το ομεϋαδικό καθεστώς ιδρύθηκε από τον Μωαβία τον Α', επί μακρόν κυβερνήτη της Συρίας, μετά το τέλος του Πρώτος Μουσουλμανικός Εμφύλιος Πόλεμος το 661 μ.Χ. Η Συρία παρέμεινε το κύριο φρούριο των Ομεϋαδών έκτοτε, ενώ η Δαμασκός έγινε η πρωτεύουσά τους.
Η ισπανική αυτοκρατορία
Wikimedia Commons
Η Ισπανική Αποικιακή Αυτοκρατορία ήταν μια από τις πρώτες παγκόσμιες αποικιακές αυτοκρατορίες και μεταξύ των μεγαλύτερων σε έκταση. Κατά τον 16ο αιώνα, όντας μαζί με την Πορτογαλία στην κεφαλή των ευρωπαϊκών εξερευνητικών αποστολών, Ισπανικές αποστολές ανακάλυψαν και διεκδίκησαν για λογαριασμό του ισπανικού στέμματος τεράστιες εκτάσεις στην Νότια και Κεντρική Αμερική, την Αφρική και τον Ινδικό Ωκεανό. Για ένα μεγάλο τμήμα του 16ου αιώνα η κυριαρία της στον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό ήταν απόλυτη και αδιαμφισβήτητη, ελέγχοντας τις εμπορικές αρτηρίες και τη ροή πολυτίμων μετάλων στην Ευρώπη.
Η Ρωσική Αυτοκρατορία
Wikimedia Commons
Είναι η επίσημη ονομασία του ρωσικού κράτους από το 1721 (πολιτειακή μεταρρύθμιση του Πέτρου) έως το 1917 (Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση). Η εποχή αυτή αναφέρεται επιγραμματικά και ως αυτοκρατορική. Με μέγιστη έκταση περίπου 28.400.000 χμ² στα μέσα του 19ου αιώνα, είναι το τρίτο μεγαλύτερο κράτος στην ιστορία της ανθρωπότητας μετά τη Μεγάλη Βρετανία των αρχών του 20ού αιώνα (η οποία όμως διέθετε αποικίες) και τη μεσαιωνική Μογγολική Αυτοκρατορία του Κουμπλάι Χαν.
Η Αυτοκρατορία των Μογγόλων
Wikimedia Commons
Ήταν μια αυτοκρατορία που κυριάρχησε στην Ασία και στην Ανατολική Ευρώπη τον 13ο και 14ο αιώνα. Ιδρυτής της ήταν ο Τζένγκις Χαν, ο οποίος το 1206 ένωσε όλες τις Μογγολικές φυλές και δημιούργησε ενιαίο κράτος. Ο αυτοκράτορας ονομαζόταν Χαν και είχε απόλυτη εξουσία. Στο απόγειό της κάλυπτε 26.000.000 km2, το 1/5 της Γης, όντας η μεγαλύτερη συνεχόμενη αυτοκρατορία στην ιστορία. Ο πληθυσμός που κατοικούσε στην Μογγολική Αυτοκρατορία έφτανε τα 100.000.000.
Η Βρετανική Αυτοκρατορία
Wikimedia Commons
Αποτελείτο από τις κτήσεις, τις αποικίες, τα προτεκτοράτα, τις εντολές και άλλα εδάφη που κυβερνήθηκαν ή διοικήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία προήλθαν από υπερπόντιες αποικίες και εμπορικούς σταθμούς ιδρυμένους από την Αγγλία στον ύστερο 16ο και πρώιμο 17ο αιώνα. Στην ακμή της ήταν η μεγαλύτερη αυτοκρατορία στην ιστορία και, για πάνω από ένα αιώνα, ήταν η μεγαλύτερη παγκόσμια δύναμη. Το 1922 η Βρετανική Αυτοκρατορία κυριαρχούσε σε ένα πληθυσμό περίπου 458 εκατομμυρίων, το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, και κάλυπτε περισσότερο από 33.670.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το ένα τέταρτο περίπου της συνολικής έκτασης της ξηράς της Γης.
Turkic Khaganate
Wikimedia Commons
Μεσουράνησε το 557 και κατέρρευσε μετά από ένα εμφύλιο πόλεμο το 581.