Παιδί στην εφηβεία: Πώς θα έρθετε πιο κοντά

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Οι έφηβοι μερικές φορές μοιάζουν σαν να έχουν έρθει από άλλο πλανήτη. Και παρόλο που είναι γεγονός ότι το παιδί συνεχίζει, και στην εφηβεία, να χρειάζεται την καθοδήγηση του γονιού, ακόμα και μια απλή συζήτηση μαζί του στην ηλικία αυτή μπορεί να είναι πιο δύσκολη κι από ανάβαση στο Έβερεστ χωρίς εξοπλισμό.
Την επόμενη φορά που θα προσπαθήσετε να «συνδεθείτε» με το έφηβο παιδί σας, δοκιμάστε κάποιες από τις παρακάτω στρατηγικές που σκοπό έχουν να διατηρήσουν τις μεταξύ σας διόδους επικοινωνίας ανοιχτές:

Ασχοληθείτε με τα ενδιαφέροντά του

Αγαπά κάποιο άθλημα; Το σκάκι; Έχει τη φωτογραφία σαν χόμπι; Όποιο κι αν είναι το ενδιαφέρον του παιδιού σας, κάντε το και δικό σας. Βρεθείτε μαζί του στον χώρο όπου το εξασκεί ή πάρτε πληροφορίες για το χόμπι αυτό, ώστε να έχετε κάτι να συζητήσετε την επόμενη φορά που θα έρθει η κουβέντα. Θα του είναι πολύ πιο εύκολο να «ανοιχτεί» για κάτι το οποίο αγαπά και αυτό αποτελεί μια καλή αρχή για την επικοινωνία μεταξύ σας.

Κάντε κάτι μαζί

«Χρόνος μαζί» δε σημαίνει μόνο ψώνια στο εμπορικό ή μεταφορά από και προς το φροντιστήριο. Μπορείτε να δείξετε στο παιδί πώς να φτιάχνει τα μπισκότα σας, τα οποία λατρεύει. Μπορείτε, ακόμα, να νοικιάσετε και να δείτε μαζί μία ταινία που ξέρετε ότι θα του αρέσει. Οι χαλαρές αυτές στιγμές θα σας φέρουν πιο κοντά και μπορεί να βοηθήσουν το παιδί να σας μιλήσει για κάτι που το απασχολεί.

Αφήστε το κήρυγμα

Η χρήση κατηγορηματικών λέξεων και το κήρυγμα συνήθως οδηγούν τα παιδιά στο να κλείνουν τα αυτιά και να αποφεύγουν τους γονείς. Προσπαθήστε, λοιπόν, να μη χρησιμοποιείτε φράσεις όπως «ποτέ δεν κάνεις αυτό...» ή «θα κάνεις αυτό που σου λέω» και επικεντρωθείτε στο να πείτε στο παιδί ακριβώς αυτό που νιώθετε για μία κατάσταση. Αφού θα έχετε εκφράσει αυτό που νιώθετε ή σκέφτεστε, ακούστε με ηρεμία και με ανοιχτό μυαλό τι έχει να σας πει το παιδί. Ακόμα κι αν αυτό που θα πει σας εκνευρίσει, ελέγξτε τα νεύρα σας και εκφράστε ξανά με ευθύτητα πώς νιώθετε.
Επίσης, προσέξτε τη στάση του σώματός σας. Τα σταυρωμένα χέρια και η επιθετική στάση δε βοηθούν στο να διατηρηθεί η ειρήνη. Αντίθετα, θα οδηγήσουν το παιδί στο δωμάτιό του, κλείνοντας με δύναμη την πόρτα.

Απλά λόγια

Δεν χρειάζεται να «ανοίξετε» φιλοσοφικές συζητήσεις για να συνδεθείτε με το έφηβο παιδί σας. Αρκεί να το ρωτήσετε πώς πέρασε τη μέρα του. Κι αν αυτό δεν προκαλέσει τίποτα παραπάνω από ένα νεύμα, γίνετε πιο συγκεκριμένοι στην ερώτηση σας. Για παράδειγμα, ρωτήστε το πώς πήγε κάποιο μάθημα ή τι γίνεται με την ομάδα του στο ποδόσφαιρο. Οι απλές αυτές κουβέντες είναι που θα σας δώσουν εικόνα για τι συμβαίνει στη ζωή του.

Δώστε του «αέρα»

Δεν χρειάζεται να πολιορκείτε το παιδί με ερωτήσεις για να του δείξετε ότι νοιάζεστε γι'αυτό. Οι περισσότεροι έφηβοι το εκτιμούν όταν οι γονείς τους αφήνουν χώρο και χρόνο για τον εαυτό τους, γιατί αυτό τους κάνει να νιώθουν πως οι γονείς τους εμπιστεύονται. Αν το παιδί σας ξέρει ότι το εμπιστεύεστε, θα του είναι πιο εύκολο να έρθει και να σας μιλήσει όταν νιώσει την ανάγκη.

Οικογενειακά γεύματα

Το να τρώτε όλοι μαζί, όσο πιο συχνά γίνεται (προσπαθήστε τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα) είναι ένας καλός τρόπος για να μη χάνετε πληροφορίες ο ένας από τη ζωή του άλλου. Ζητήστε από το παιδί, την ώρα του οικογενειακού δείπνου, να κλείσει το τηλέφωνό του ή να το αφήσει στο δωμάτιό του, ώστε να μην αποσπάται από μηνύματα και Facebook. Θα εκπλαγείτε από το πόσα μπορείτε να μάθετε, απλά με το να τρώτε όλοι μαζί.

Κουβεντιάστε δουλεύοντας

Οι συζητήσεις πρόσωπο-με-πρόσωπο μπορεί να είναι άβολες για τον καθένα –πόσο μάλλον για ένα παιδί στην εφηβεία. Την ώρα που κάνετε μαζί μια δουλειά, όμως, π.χ. καθαρίζετε τον κήπο ή φτιάχνετε ένα έπιπλο, είναι πολύ πιο εύκολο να ξεκινήσετε μια κουβέντα και να κάνετε το παιδί να «ανοιχτεί».

Συνδεθείτε online

Όχι, δεν είναι το ίδιο όπως το να κάνετε μια κανονική κουβέντα, όμως οι εποχές αλλάζουν και καλό είναι να... ακολουθείτε τις τάσεις. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να διακόψετε τις απευθείας συζητήσεις, η επικοινωνία μέσω chat ή mail μπορεί να είναι ευκολότερη δίοδος για το παιδί. Ξεκινήστε την στέλνοντας απλά ένα σύντομο, αυθόρμητο e-mail. Αν το παιδί «τσιμπήσει» και απαντήσει, μπορείτε να δοκιμάσετε λίγο αργότερα να το ρωτήσετε κάτι πιο προσωπικό. Κι αν δεν έχετε ιδέα από τεχνολογία, γιατί δεν ζητάτε από το παιδί να σας δείξει πώς να χρησιμοποιείτε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή πώς να στέλνετε μηνύματα και να χρησιμοποιείτε τα social media;

Δημιουργήστε ένα τελετουργικό

Αυτό μπορεί να είναι να πηγαίνετε με την έφηβη κόρη σας κάθε 15 μέρες για μανικιούρ ή να επισκέπτεστε μαζί κάθε εβδομάδα το αγαπημένο του παγωτατζίδικο. Μπορεί να σημαίνει ότι ο μπαμπάς με τον γιο θα πηγαίνουν για μπάσκετ κάθε Παρασκευή απόγευμα ή θα επισκέπτονται μαζί τους παππούδες κάθε μήνα. Όποιο κι αν είναι το τελετουργικό που θα βρείτε, προσπαθήστε να είστε τυπικοί και να το πραγματοποιείτε, γιατί έτσι θα κάνετε το παιδί να νιώθει σημαντικό και να προσδοκά την ημέρα εκείνη –ακόμα κι αν δεν πρόκειται ποτέ να το παραδεχτεί. Στο παιδί πάντα αρέσει να έχει την αμέριστη προσοχή σας, γι'αυτό φροντίστε να μη χάνετε τα «ραντεβού» σας.

Μιλήστε για τα παιδικά σας χρόνια

Οι αναμνήσεις από τα παιδικά σας χρόνια, θα βοηθήσουν το έφηβο παιδί σας να σας δει περισσότερο ως άνθρωπο και λιγότερο ως γονιό. Αποφύγετε να αναφέρετε οτιδήποτε.. παράνομο ή επικίνδυνο και επικεντρωθείτε σε κάποιες «περιπέτειες» ή «δύσκολες» στιγμές σας και στο πώς τις αντιμετωπίσατε. Αυτές οι συζητήσεις μπορεί να λειτουργήσουν ως καλή αφορμή για να σας πει και το παιδί κάποια παρόμοια, δικά του περιστατικά. Αν σας εκμυστηρευτεί κάτι σημαντικό προσέξτε: Ακούστε, έχετε ανοιχτό μυαλό και μην αρχίσετε το κήρυγμα!
Περισσότερα θέματα για την εφηβεία εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)