Βρες το γλωσσικό λάθος #71

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Παρακάτω υπάρχει μία φράση. Εσείς, αφού τη διαβάσετε, καλείστε να βρείτε ποιο είναι το γλωσσικό λάθος, αν φυσικά υπάρχει. Στο τέλος της ανάρτησης θα βρείτε την απάντηση. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν. Η σημερινή φράση είναι: 

«Τα αίτια της ανεργίας είναι πολλά: Κατ' αρχήν η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη έχει αντικαταστήσει τον άνθρωπο με τη μηχανή. Έπειτα η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τις θέσεις εργασίας. Τέλος το μεγάλο κύμα μετανάστευσης ανθρώπων από υποανάπτυκτα κράτη φέρνει στη χώρα ανθρώπους, οι οποίοι 
εργάζονται με εξευτελιστικούς μισθούς και φυσικά προτιμώνται από τους εργοδότες, οι οποίοι τους εκμεταλλεύονται».

Ποιο είναι το γλωσσικό λάθος; 





Απάντηση:

Η έκφραση κατ'αρχήν διαφέρει στη σημασία από την έκφραση κατ΄αρχάς. Το κατ' αρχήν δείχνει τρόπο και σημαίνει στα βασικά σημεία, ενώ το κατ' αρχάς δείχνει χρόνο και σημαίνει αρχικά.

Συνεπώς η σωστή φράση είναι: «Τα αίτια της ανεργίας είναι πολλά: Κατ' αρχάς η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη έχει αντικαταστήσει τον άνθρωπο με τη μηχανή. Έπειτα η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τις θέσεις εργασίας. Τέλος το μεγάλο κύμα μετανάστευσης ανθρώπων από υποανάπτυκτα κράτη φέρνει στη χώρα ανθρώπους, οι οποίοι εργάζονται με εξευτελιστικούς μισθούς και φυσικά προτιμώνται από τους εργοδότες, οι οποίοι τους εκμεταλλεύονται».


Βρες το γλωσσικό λάθος #1
Βρες το γλωσσικό λάθος #2
Βρες το γλωσσικό λάθος #3
Βρες το γλωσσικό λάθος #4  
Βρες το γλωσσικό λάθος #5 
Βρες το γλωσσικό λάθος #6 
Βρες το γλωσσικό λάθος #7
Βρες το γλωσσικό λάθος #8
Βρες το γλωσσικό λάθος #9
Βρες το γλωσσικό λάθος #10

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
Φιλόλογος

Δείτε περισσότερα γλωσσικά λάθη εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)