Τα παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας – ΔΕΠΥ / ΔΕΠ- δεν είναι εξυπνότερα ή πιο αργά από τους συμμαθητές τους χωρίς ΔΕΠ/ΔΕΠΥ. Απλώς σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο και μερικές φορές χρειάζονται κάποια «κολπάκια» για να μπορέσουν να κατανοήσουν και να «μεταφράσουν» το σχολικό υλικό στο δικό τους τρόπο σκέψης, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες του σχολείου.
Ενδεχομένως οι δάσκαλοι στο σχολείο να μην έχουν τον χρόνο, την εμπειρία, τις γνώσεις, την υπομονή ή τη διάθεση να μάθουν στο παιδί συγκεκριμένες στρατηγικές απαραίτητες για την προσέγγιση της ύλης. Σε αυτή την περίπτωση, αυτή την ευθύνη την αναλαμβάνει ο γονιός.
Σας προτείνουμε απλές και χρήσιμες συμβουλές για την ανάγνωση (στο πλαίσιο της γλώσσας, αλλά και άλλων μαθημάτων όπου δίνεται κείμενο για ανάγνωση και κατανόηση πχ ιστορία) που θα βοηθήσουν το παιδί να καταλάβει και να βοηθηθεί να φέρει εις πέρας τις σχολικές του υποχρεώσεις στο σπίτι.
– Ενθαρρύνετε το παιδί να διαβάζει δείχνοντας κάθε φορά την λέξη στην οποία βρίσκεται (το δάκτυλο ακαολουθεί την πορεία της ανάγνωσης). Είναι μια πολύ χρησιμη τεχνική σε παιδιά που ξεχνούν πού είναι, χάνουν την σειρά τους, πηδούν σειρές, παραλείπουν ή επαναλαμβάνουν λέξεις.
– Βάλτε στο κείμενο σύμβολα. Σε ένα κείμενο πολλών και διαφόρων πληροφοριών χρησιμοποιείστε σύμβολα (δίπλα στις παραγράφους) που θα δείχνουν εύκολα στο παιδί το περιεχόμενο κάθε παραγράφου. Πχ ένα χαμογελαστό προσωπάκι δίπλα σε παραγράφους με πληροφορίες για ανθρώπους (χαρακτήρας), ένα σπιτάκι σε παραγράφους που δηλώνουν τον χώρο, ένα αστεράκι σε σημεία όπου παρουσιάζονται σημαντικές ιδέες και επιχειρήματα.
– Δώστε ρυθμό και ταχύτητα στην ανάγνωση του παιδιού. Ενθαρρύνετέ το να παίρνει μια μικρή αναπνοή σε κάθε κόμμα και μια κανονική αναπνοή στο τέλος κάθε πρότασης. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται ο ρυθμό ανάγνωσης και η κατανόηση.
– Βρείτε τα σημαντικά στοιχεία μιας ιστορίας. Εστιάστε στο ποιος, τι, πότε, πού, γιατί και πώς καθώς διαβάζετε. Βοηθήστε το παιδί να μάθει να εντοπίζει αυτά τα σημαντικά στοιχεία και να τα γράφει σε ένα χαρτί επιγραμματικά σαν διάγραμμα.
– Οπτικοποιείστε την ιστορία. Βοηθήστε το παιδί να μάθει να «βλέπει» στο μυαλό του την ιστορία που διαβάζει. Με αυτό τον τρόπο θα του είναι πολύ εύκολο να θυμάται πρόσωπα, καταστάσεις και έννοιες.
Μερικές απλές και χρήσιμες συμβουλές για τη γραφή
– Κάντε διάγραμμα. Ενθαρρύνετε το παιδί να σας πει προφορικά τι θέλει να γράψει και μετά κάντε ένα σχεδιάγραμμα, μια λίστα με τα βασικότερα σημεία όσων έχει πει. Μάθετέ του να γράφει στο κέντρο της σελίδας, σε ένα μεγάλο κύκλο το βασικό θέμα του κειμένου που πρέπει να αναπτύξει και μετά να γράφει σε κυκλάκια γύρω από το θέμα ιδέες σχετικές με αυτό που θέλει να αναφέρει. Έτσι θα μπορέσει να σκεφτεί όσα θέλει να γράψει χωρίς να έχει το άγχος ποιο πρέπει να αναφερθεί πρώτο και θα μπορεί στη συνέχεια να τα βάλει σε μια σειρά, χωρίς να ξεχάσει κανένα.
– Οργανώστε την ιστορία που πρέπει να γραφτεί. Μάθετε στο παιδί να γράφει σε ένα κομμάτι πρόχειρο χαρτί τα βασικά σημεία της ιστορίας που θέλει να αναφέρει : πχ πρόσωπα, τοποθεσία, χρόνος, πρόβλημα, στόχος, ενέργειες, λύση. Ζητήστε του στη συνέχεια, κάτω ή δίπλα από κάθε βασικό στοιχείο να γράψει και μερικές λεπτομέρειες, προκειμένου να μπορέσει να οργανώσει την σκέψη και το γραπτό του καλύτερα.
– Ζωγραφίστε το κείμενο. Κάντε διαγράμματα ή απλά σχέδια για να δημιουργηθεί μια ιστορία με σωστή χρονική σειρά και κατανοητό περιεχόμενο.
Μερικές απλές και χρήσιμες συμβουλές για τα μαθηματικά
– Παίξτε παιχνίδια μαθηματικών. Κυκλοφορούν πολλά διασκεδαστικά παιχνίδια του εμπορίου που περιέχουν πολλά στοιχεία μαθηματικών (πχ παιχνίδια με την ώρα, με χρήματα, με σχήματα, με πράξεις). Πολλά αυτοσχέδια παιχνίδια μαθηματικών μπορούν να γίνουν και με χαρτί και μολύβι, με μια τράπουλα κοκ. Βρείτε εδώ πολλά εκπαιδευτικά παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε στον υπολογιστή.
– Χρησιμοποιείται υλικά (τουβλάκια, ξυλάκια) όπου μπορείτε για να μπορεί το παιδί να σχηματίζει μια καλύτερη εικόνα στο μυαλό του.
– Ζωγραφίστε το πρόβλημα (πχ αν θέλει να μοιράσει 12 σοκολάτες σε 3 παιδιά, μπορείτε να ζωγραφίσετε 3 ανθρωπάκια και μετά να αρχίζετε να ζωγραφίζετε από πάνω τους σοκολάτες, μια στον καθένα κάθε φορά, μέχρι να μοιραστούν και οι 12). Η οπτική αυτή αναπαράσταση βοηθά πολύ τους μαθητές να καταλάβουν ποια πράξη πρέπει να επιλέξουν.
– Σημειώστε τα σύμβολα των πράξεων / των αριθμητικών παραστάσεων με έναν μπλε στυλό ή με ένα κίτρινο υπογραμμιστή προκειμένου να εστιάζει το παιδί εκεί την προσοχή τους και να μην κάνει λάθος.
Περισσότερα θέματα για μαθησιακές δυσκολίες εδώ.