Ακόμη και από την ηλικία των 4 μηνών ένα μωρό μπορεί να αρχίσει να εκπαιδεύεται ώστε να αναγνωρίζει πιο αποτελεσματικά, τους ήχους εκείνους που αργότερα θα αποτελέσουν τη γλώσσα του, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Ράτζερς, στο Νιου Τζέρσει.
Η Έιπριλ Μπενάσικ, καθηγήτρια νευρολογίας του πανεπιστημίου ανέφερε πως σε αυτή τη μελέτη εστιάζουν στο πως αναπτύσσεται ο εγκέφαλος και πώς δημιουργεί το έδαφος ώστε να είναι δυνατό για τα μωρά να μάθουν μια γλώσσα γρήγορα και αποτελεσματικά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές η ηλικία 4 και 7 μηνών είναι ιδανική για τη βελτίωση των ακουστικών ικανοτήτων ενός μωρού. Στο πλαίσιο της έρευνάς τους προσπαθούν να καθοδηγήσουν με ήπιο τρόπο τον εγκέφαλο των μωρών προκειμένου να εστιάζει σε συγκεκριμένα ερεθίσματα.
Παρήγαγαν έναν ήχο όπου όταν αυτός άλλαζε λιγάκι πρόβαλλαν ως ανταμοιβή ένα μικρό βιντεάκι στα μωρά. Χρησιμοποιώντας κάμερες με υπέρυθρες ακτίνες, παρακολουθούσαν τις κινήσεις των μωρών και καταλάβαιναν πότε εκείνα περίμεναν να αλλάξει ο ήχος. Η εκπαίδευση των μωρών διαρκεί έξι εβδομάδες με συνεδρίες 6-8 λεπτών. Τα μωρά δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να παίζουν με το παιχνίδι που έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για αυτά.
Η Σού Πήτερς, ερευνήτρια του πανεπιστημίου, εξήγησε πως μετρούν τη διάμετρο του κεφαλιού του μωρού, και στη συνέχεια του φοράνε ένα ειδικό δίχτυ που μοιάζει με κύπελλο. Αυτό τους επιτρέπει να καταγράφουν την ανταπόκριση του εγκεφάλου στα ακουστικά ερεθίσματα.
Μέσω αυτού του εγκεφαλογραφήματος οι ερευνητές παρατήρησαν πώς, ο εγκέφαλος των μωρών που συμμετείχαν ενεργά στο παιχνίδι, δημιουργούσε περισσότερες συνάψεις που είναι σημαντικές για την ομιλία και την εξέλιξη του λόγου σε σχέση με τα μωρά που απλώς άκουγαν τους ήχους ή δεν τους είχαν ακούσει ποτέ στο παρελθόν. Πάνω σε αυτό η καθηγήτρια νευρολογίας Έιπριλ Μπενασικ είπε, «Εάν ένα παιδί έχει ένα αδερφάκι ή έναν γονέα που αντιμετωπίζει συγκεκριμένες δυσκολίες στην ομιλία, ή είναι δυσλεκτικός ή μίλησε καθυστερημένα, η μέθοδος μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Αυτός είναι και ο λόγος που όλοι είναι ενθουσιασμένοι με αυτή την έρευνα»!
Περισσότερα θέματα με μωρά εδώ.