Πώς να φτιάξετε την τέλεια σπιτική πίτσα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

«Μαμά, μπορούμε να παραγγείλουμε πίτσα σήμερα;». «Όχι. Αλλά μπορούμε να φτιάξουμε!». Δεν χρειάζεται να παραγγείλετε απ' έξω το αγαπημένο φαγητό των παιδιών (εκτός κι αν δεν προλάβατε να μαγειρέψετε, οπότε όλα επιτρέπονται). Δείτε πώς να φτιάξετε την τέλεια πίτσα μόνοι σας στο σπίτι:

Σπιτική ζύμη

Το σπιτικό ζυμάρι είναι εύκολο και πεντανόστιμο! Αν ξεκινήσετε να φτιάχνετε τη δική σας ζύμη, είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα απαρνηθείτε την έτοιμη.
Υλικά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κύβο νωπή μαγιά
350 γρ. χλιαρό νερό
1 κ.γλ. ζάχαρη
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. αλάτι
Λίγο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ, βάλτε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
Αφήστε το μπολ σκεπασμένο με μία μεμβράνη για 10 περίπου λεπτά μέχρι να αφρίσει η επιφάνεια –δείγμα ότι η μαγιά έχει ενεργοποιηθεί.
Όταν η μαγιά είναι έτοιμη, ρίξτε λίγο-λίγο το αλεύρι και το αλάτι, ανακατεύοντας παράλληλα.
Όταν η ζύμη «μαζέψει», φτιάξτε μια μπάλα και ζυμώστε την καλά για 5-10 επτά σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική και εύπλαστη –αν κολλάει στα χέρια σας, σημαίνει ότι χρειάζεται να προσθέσετε λίγο χλιαρό νερό.
Λαδώστε ένα μπολ, βάλτε μέσα τη ζύμη και σκεπάστε το με μια πετσέτα ή μεμβράνη. Όταν η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο (μισή έως μία ώρα μετά), απλώστε την σε ένα λαδωμένο ταψί, πιέζοντας με τα δάχτυλά σας προς τα έξω, μέχρι να το καλύψει ολόκληρο.
Ανάλογα με το ταψί σας, η ζύμη μπορεί να φτάσει και για δύο πίτσες.
Tip: Απλώνοντας λίγο καλαμποκάλευρο στο ταψί θα κάνετε τη ζύμη πιο τραγανή!

Φρέσκια σάλτσα

Γιατί να σερβίρετε στα παιδιά πίτσα με έτοιμη σάλτσα, όταν μπορείτε εύκολα να φτιάξετε τη δική σας αγνή σάλτσα, από φρέσκες ντομάτες και βασιλικό;
Υλικά
4-5 αποφλοιωμένες ντομάτες
1 κ.σ. ζάχαρη
¼ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
Λίγος φρέσκος βασιλικός
Λίγη ρίγανη
Αλάτι/Πιπέρι
Εκτέλεση
Τρίψτε τις ντομάτες και ή ψιλοκόψτε τις.
Βάλτε όλα τα υλικά σ' ένα κατσαρολάκι και βράστε τα σε χαμηλή φωτιά, αλατοπιπερώνοντας κατά βούληση. Όταν η σάλτσα δέσει, κατεβάστε την απ' τη φωτιά, αφήστε την να κρυώσει και, στη συνέχεια, απλώστε μια παχιά στρώση πάνω στο ζυμάρι.
Tip: Το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά είναι το μυστικό της επιτυχίας για την σάλτσα σας.
Τip #2: Για πιο kid friendly γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγη κέτσαπ.

Η πίτσα που λατρεύουν τα παιδιά

Χιλιάδες είναι τα υλικά που μπορείτε να βάλετε στην πίτσα σας –από σουτζούκι και παστουρμά, μέχρι ατζούγιες ή ανανά. Επειδή όμως ο στόχος είναι να ξετρελάνετε τα παιδιά, προτείνουμε έναν απλό και δημοφιλή συνδυασμό υλικών: τυριά και (απλά) αλλαντικά.
Μπορείτε να προσθέσετε και να αφαιρέσετε υλικά, ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις των παιδιών.
Υλικά
1 φλ. τσαγιού μοτσαρέλα τριμμένη
10-15 φέτες τυρί γκούντα
10-15 φέτες ζαμπόν
5-10 φέτες μπέικον
Μανιτάρια, πιπεριές, τυρί έμενταλ, έξτρα ντομάτα ή λουκάνικο είναι μερικά μόνο από τα υλικά που μπορείτε να προσθέσετε.
Εκτέλεση
Αφού ανακατέψετε τα τυριά μεταξύ τους, απλώστε τα ομοιόμορφα πάνω στη σάλτσα. Προσθέστε τις φέτες αλλαντικών και τα έξτρα υλικά της επιλογής σας. Η πίτσα σας είναι έτοιμη για το φούρνο.

Πώς να ψήσετε την πίτσα

Είναι σημαντικό να έχετε προθερμάνει καλά το φούρνο, στους 200–220 βαθμούς - ο καυτός φούρνος ομοιάζει με τον ξυλόφουρνο, τον καλύτερο τρόπο να ψήσει κανείς πίτσα, δηλαδή.
Μη χρησιμοποιήσετε αέρα –μόνο αντιστάσεις.
Ψήστε την πίτσα αρχικά στο χαμηλότερο ράφι, μέχρι το τυρί να λιώσει και να χρυσίσει. (Από 10 έως 20 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο σας).
Βάλτε την για ακόμη 5 έως 10 λεπτά στη μεσαία σχάρα, για να ψηθούν τα υλικά, χωρίς να «αρπάξει» η ζύμη.
Για να γίνει η πίτσα σας ακόμη πιο... οικογενειακή, μπορείτε να πλάσετε το ζυμάρι σας και να διαλέξετε τα υλικά παρέα με τους μικρούς σας μάγειρες! Καλοφάγωτη!

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)