Πριν ξεστομίσετε «όχι πάλι!» αντικρίζοντας αυτά τα καταγάλανα, εκφραστικά μάτια του Ρόμπερτ Πάουελ, απαντήστε με το χέρι στην καρδιά: Θα αλλάξετε κανάλι; Καθώς διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα η τηλεόραση πλημμυρίζει με τις γνωστές «πασχαλινές» τηλε(ταινίες) που, πιστές στο ετήσιο ραντεβού τους, σκοπό έχουν όχι μόνο να καλύψουν τον τηλεοπτικό χρόνο, αλλά και να μας βάλουν στο κλίμα των ημερών! Και επειδή ξέρουμε πόσο τις αγαπάτε, θυμίζουμε αυτές που άφησαν εποχή!
Ιησούς από τη Ναζαρέτ (1977)
Δε νοείται Μ. Εβδομάδα χωρίς Ιησού από τη Ναζαρέτ, το έπος του Φράνκο Τζεφιρέλι. Και αξίζει να την βλέπουμε και να την ξαναβλέπουμε, όχι μόνο για την συγκλονιστική ερμηνεία του Πάουελ, αλλά και για το υπόλοιπο καστ, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι Αν Μπάνκροφτ, Κλαούντια Καρντινάλε, Άντονι Κουίν, Κρίστοφερ Πλάμερ και ο Γιώργος Βογιατζής, καθώς και για την εκπληκτική μουσική επένδυση. Δείτε ολόκληρη την τηλεταινία εδώ.
Η Ωραιότερη Ιστορία το Κόσμου (1965)
Η ταινία ακολουθεί τον Ιησού από την γέννησή του στη Βηθλέεμ, στη βάπτισή του, μέχρι το τελευταίο δείπνο, το θάνατο, την ταφή και την ανάσταση. Σε σκηνοθεσία Τζώρτζ Στίβενς, με πρωταγωνιστή τον Μαξ φον Σίντοφ, η ταινία ήταν υποψήφια για 5 βραβεία Όσκαρ, ενώ θεωρείται μέχρι σήμερα η καλύτερη που έχει ποτέ γυριστεί με θέμα τον βίο του Χριστού.
Τα Πάθη του Χριστού (2004)
Ο Mel Gibson σκηνοθετεί μια σκληρή ταινία που αφηγείται τις δώδεκα τελευταίες ώρες της ζωής του Χριστού στη Γη. Οι διάλογοι είναι ελάχιστοι κατά την διάρκεια της ταινίας και η ωμή απεικόνιση των γεγονότων πραγματικά κόβουν την ανάσα.
Κβο Βάντις (1951)
Ο στρατηγός Μάρκος Βινίσιος επιστρέφει στη Ρώμη ύστερα από τρία χρόνια πολέμων. Γρήγορα ερωτεύεται την Λύγκια, αλλά αυτή είναι χριστιανή και δεν ανταποκρίνεται. Ο Βινίσιος επιμένει και ζητάει από τον παράφρονα αυτοκράτορα Νέρων να του την δώσει για σκλάβα. Η θρησκευτική υπερπαραγωγή του '50, σε σκηνοθεσία Μέρβιν Λιρόι, εντυπωσιάζει με τις έξοχες ερμηνείες και τα εφέ της εποχής.
Ο Χιτών (1953)
Ο Richard Burton πρωταγωνιστεί στην ιστορία ενός Ρωμαίου αξιωματικού, του Μάρκελλου, που έλαβε μέρος στην σταύρωση του Χριστού και βρέθηκε να κατέχει τον Χιτώνα Του. Ξαφνικά, όμως, νιώθει κάτι να αλλάζει μέσα του και γίνεται χριστιανός. Τίθεται έτσι στην υπηρεσία του Χριστιανισμού έχοντας σύντροφό του τον Κορίνθιο σκλάβο του, Δημήτριο. Η δυνατή πίστη των δύο εξισώνει τον άρχοντα με τον δούλο και κάνει τους δύο αδερφικούς φίλους.
Μπεν Χουρ (1959)
Πρόκειται για το διασημότερο επικό δράμα, το οποίο κέρδισε Όσκαρ σε 11 κατηγορίες, μεταξύ άλλων για τον 'Α Πρωταγωνιστικό ρόλο του Charlton Heston! Στην ταινία δύο παιδικοί φίλοι συναντούνται μετά από πολλά χρόνια, ο Μπεν Χουρ, έμπορος γόνος πλούσιας εβραϊκής οικογένειας και ο Μεσάλα, διοικητής στη φρουρά της Ιερουσαλήμ. Αντιλαμβάνονται σύντομα ότι βρίσκονται σε αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα και η φιλία μετατρέπεται σε διαμάχη, καθώς ο ένας είναι πλούσιος Ιουδαίος και ο άλλος Ρωμαίος αξιωματούχος. Στην ιστορία εμπλέκονται ο Ιησούς Χριστός, ο Πόντιος Πιλάτος και διάφορα ιστορικά πρόσωπα, εντείνοντας έτσι το ενδιαφέρον.
Σπάρτακος (1960)
Τι να πρωτοπεί κανείς για την επική αυτή ταινία, σε σκηνοθεσία Στάνλεϊ Κιούμπρικ και παραγωγή Κέρκ Ντάγκλας. Ο Σπάρτακος, με τον Κέρκ Ντάγκλας στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ήταν Θρακιώτης σκλάβος που πουλήθηκε σαν Μονομάχος. Μετά την επίπονη εκπαίδευσή του, αρχίζει να επαναστατεί ενάντια στους ιδιοκτήτες του, οδηγώντας και τους υπόλοιπους σκλάβους σε αντίστοιχες συμπεριφορές. Οι επαναστατημένοι σκλάβοι μετακινούνται από πόλη σε πόλη, ενώνονται και αυξάνονται, με αρχηγό τους το Σπάρτακο. Όταν φτάνουν στη Νότια Ιταλία, διασχίζουν τη θάλασσα για να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Όλη αυτή την περίοδο, όμως, στη Ρώμη, η επανάστασή τους έχει γίνει το φλέγον ζήτημα στους πολιτικούς κύκλους! Η ταινία απέσπασε 4 Όσκαρ.
Ιησούς Χριστός, Υπέρλαμπρο Άστρο (1973)
Από τη λίστα μας δεν θα μπορούσε να λείπει η μεταφορά της κλασικής ροκ θεατρικής όπερας στη μεγάλη οθόνη. Η ταινία, η οποία ασχολείται με τη σχέση Ιούδα και Χριστού λίγο πριν τη σταύρωσή Του, ξεσήκωσε μεν την χριστιανική εκκλησία, όμως λατρεύτηκε από το κοινό! Στις τότε Χρυσές Σφαίρες συγκέντρωσε 6 υποψηφιότητες, ενώ η Ακαδημία τής χάρισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ μουσικής και τραγουδιού.
Περισσότερα θέματα για το Πάσχα εδώ.